Skoči do osrednje vsebine

Družina afganistanskega sodelavca Slovenske vojske varno v Sloveniji

V večernih urah je na Letališče Jožeta Pučnika prispel lokalni sodelavec Slovenske vojske iz Afganistana z družino. Družino so na Brniku pričakali predstavniki Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske, ki sta koordinirala njihovo evakuacijo iz Kabula.

Omenjeno družino bo v začetni fazi na ozemlju Republike Slovenije namestilo Ministrstvo za obrambo. V nadaljevanju bo v skladu s svojimi pristojnostmi za vprašanja v zvezi z njihovim bivanjem in oskrbo skrbel Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov. Vlada Republike Slovenije je že zagotovila njihov pravni status za prihod v Slovenijo in omenjeno nastanitev.

Na Ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski izražamo veliko zadovoljstvo, da nam je kljub izredni zahtevnosti razmer uspelo sodelavca Slovenske vojske z najožjimi družinskimi člani varno umakniti iz Afganistana. To tudi kaže na verodostojnost države in njen ugled, ki ga uživa pri svojih partnerjih in zaveznikih.

Družina drugega sodelavca Slovenske vojske, ki je tudi zaprosil za pomoč Ministrstvo za obrambo, se na podlagi lastne ocene varnostnih razmer še ni odločila za premik v Kabul, od koder poteka zračni most do varnih držav. Tako kot prva družina pa imajo tudi člani te družine že zagotovljen pravni status v Republiki Sloveniji.

V luči situacije v Afganistanu, varnosti njihovih tamkajšnjih sorodnikov in osebnih okoliščin vas prosimo za spoštovanje njihovih osebnih podatkov, vašo profesionalnost, razumevanje razmer  in diskretnost pri poročanju. 

Predstavniki Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske pred letalom Falcon

Družino so na Brniku pričakali predstavniki Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske | Avtor MORS

1 / 2