Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. avgusta 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.45 je nad planino Konjščica, občina Bohinj, padla planinka in si zlomila nogo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik s helikopterjem Slovenske vojske (SV) so poškodovano planinko dvignili v helikopter ter jo prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.14 je nad cesto Potoki–Borjana v smeri Kobariškega Stola, občina Kobarid, na drevesu zasilno pristal jadralni padalec. Nepoškodovan padalec se je sam rešil z drevesa medtem, ko so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin z drevesa sneli padalo.

Ob 14.07 je okoli 100 metrov pod vrhom Kobariškega Stola, občina Kobarid, padel jadralni padalec in se poškodoval. Ponesrečenega padalca so na kraju oskrbeli gorski reševalci GRS Tolmin, v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa ga je prepeljal helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 12.14 so v naselju Jelovec pri Makolah, občina Makole, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Makole do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) nudili pomoč oboleli osebi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 0.33 je v Dobrnežu v občini Slovenske Konjice osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb in očistili cestišče. Reševalci so štiri poškodovane osebe oskrbeli na kraju dogodka in jih prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Koper

Ob 18.50 sta na Dolinski cesti v Kopru trčila osebno vozilo in motorno kolo. Ekipa NMP je voznika motornega kolesa, ki je bil lažje poškodovan, oskrbela na kraju dogodka. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so izvajali varovanje do prihoda policistov in reševalcev.

Izpostava Kranj

Ob 11.16 je v Spodnji Gorjah, občina Gorje, voznik z osebnim vozilom zapeljal čez škarpo. Gasilci PGD Bled so vozili postavili nazaj na vozišče.

Ob 19.00 sta v Podbrezjah, občina Naklo, trčila avtobusa. Pri tem se je ena oseba poškodovala. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požarno in naletno zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulatorja in odstranili razbito steklo z vozišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.41 je na regionalni cesti Litija–Zagorje v občini Litija padla motoristka. Posredovali so gasilci PGD Trbovlje-mesto in Litija, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi, usmerjali promet in počistili cestišče. Poškodovano voznico so pregledali reševalci NMP Zagorje, enota NMP Litija pa jo je odpeljali v splošno bolnišnico Trbovlje.

Ob 16.03 so na avtocesti med Vrhniko in Brezovico proti Ljubljani trčila tri vozila. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika, ki so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovanega voznika, vršili požarno stražo, odklopili akumulatorje in počistili cestišče. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovano osebo oskrbeli in jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.36 se je na stranski cesti pri Vrhniki prevrnil traktor. Voznik je bil ukleščen pod traktorjem. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj, s tehničnim posegom dvignili traktor in izpod njega potegnili poškodovanca ter pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 16.25 sta na regionalni cesti Maribor–Lenart v naselju Zamarkova, občina Lenart, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah in reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu ponesrečenca.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.44 se je v križišču na Platiševi ulici v Cerknem, voznik z osebnim vozilom zaletel v stebriček na mostu. Gasilci PGD Cerkno in Idrija so zavarovali kraj nesreče, stabilizirali vozilo in nudili pomoč idrijskim reševalcem. Ponesrečenca so na zdravljenje odpeljali v Zdravstvenega doma (ZD) Idrija.

Ob 18.52 je na lokalni cesti Kobarid–Trnovo padel kolesar in si pri tem poškodoval glavo. Posredovali so gasilci PGD Kobarid, reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin in posadka s helikopterjem Slovenske vojske, ki je poškodovanca v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala v UKC Ljubljana. Gasilci so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev ter zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.05 je na cesti Novo mesto–Otočec pri odcepu za Jelše pri Otočcu, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste na brežino ter obstalo na cesti. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, počistili razlite motorne tekočine, nudili pomoč pri usmerjanju prometa do prihoda policije in pomagali reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto, ki so dve osebi oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 18.46 je na cesti Postojna–Planina, občina Postojna, padel voznik motornega kolesa in se pri padcu telesno poškodoval. Gasilci PGD Postojna so zavarovali mesto nesreče ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovanca v reševalno vozilo, s katerim so ga prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.42 je ob Hladnikovi cesti v Ljubljani gorela vrtna lopa velikosti 2 x 2 metra. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Trnovo so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.44 je v ulici Krka v Novem mestu gorelo v stanovanjski hiši. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Smolenja vas so pogasili požar v kuhinji, prezračili prostore in iznesli ožgane predmete. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Šmihel pri Novem mestu vendar njihova pomoč ni bila potrebna. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 8.07 je na železniški postaji tovornega terminala na Serminu, občina Koper, gorel zavorni sistem na vagonu. Delavci Slovenskih železnic so pred prihodom gasilcev požar pogasili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so preventivno s termovizijsko kamero še nekaj časa nadzirali ohlajevanje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.41 je v kraju Volčja Draga, občina Renče - Vogrsko, na parkirišču gorelo osebno vozilo. Požar so pričeli gasiti mimoidoči, dokončno pa so ga pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, PGD Renče +–Vogrsko.

Izpostava Postojna

Ob 21.49 je na primorski avtocesti na počivališču Ravne, občina Hrpelje-Kozina, zagorelo v predelu motorja tovornega vozila. Posredovali so gasilci PGD Materija, ki so odklopili akumulatorje, odklopili tovorno vozilo od polpriklopnika in pogasili požar. O dogodku je bil obveščen Operativni komunikacijski center (OKC) Koper.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 14.10 je med Loko in Predloko, občina Koper, gorelo v naravnem okolju. Požar, v katerem je zgorelo dva hektarja trave, grmičevja in borovcev, so pogasili gasilci JZ GB Koper, PGD Dol, Osp in Movraž.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.33 so v Rojčevi ulici v Ljubljani zagorele ciprese v betonskem koritu. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana je občan pričel z gašenjem. Gasilci so požar dokončno pogasili in okolico pregledali z termovizijsko kamero.

Ob 18.49 je na območju naselja Goriča vas, občina Ribnica, gorela suha trava na površini enega hektara. Požar so pogasili gasilci PGD Goriča vas in Ribnica.

Izpostava Postojna

Ob 4.18 je v Ponikvah, občina Sežana, gorelo v naravi. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Štjak so pogasili in izdatno zalili okoli 150 kvadratnih metrov zaraščajoče površine.

Ob 15.07 je v bližini naselja Dutovlje, občina Sežana, gorelo v naravnem okolju. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) in PGD Sežana so pogasili požar suhe trave in podrasti na površini okoli okrog 3000 kvadratnih metrov ter požarišče preventivno obilneje zalili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 8.16 so na Čitalniški ulici v Novem mestu v prostorih objekta zaznali vonj po plinu. Gasilci GRC Novo mesto so pregledali prostore in okolico ter opravili kontrolo z detektorjem plinov. Obveščena je bila pristojna servisna služba, ki bo opravila pregled inštalacije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 14.21 so v Žerjavki, občina Šenčur, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 17.55 so na Kovorski cesti v Tržiču gasilci PGD Bistrica pri Tržiču nudili pomoč NMP Tržič pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.09 so na Dolenjski cesti na Lavrici, občina Škofljica, gasilci PGD Lavrica in GB Ljubljana z uporabo namenske vreče za prenos ljudi, nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz objekta do reševalnega vozila. Reševalci NMP Ljubljana so osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.50 so na Cesti Borisa Kidriča v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje - mesto nudili pomoč reševalcem NMP Zagorje pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/