Skoči do osrednje vsebine

Jože Hirnök (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Jožeta Hirnöka, soustanovitelja in prvega predsednika Zveze Slovencev na Madžarskem (v nadaljevanju: Zveza). Tako kot ostali člani in ožje vodstvo Zveze je s simpatijo in ponosom spremljal proces demokratizacije in osamosvajanja Slovenije, čemur je po svojih močeh v okviru Zveze tudi aktivno prispeval.
Jože Hirnök

Jože Hirnök | Avtor: USZS

Zveza je pod vodstvom Hirnöka  v zelo kratkem času naredila pomembne korake v svojem delovanju. Prvi tak korak je bila ustanovitev lastnega časopisa - Porabje. V prvi številki je Jože Hirnök med drugim napisal, da so Slovenci v Porabju ob ustanovitvi Zveze prvič vzeli svojo usodo v svoje roke, da se je potrebno za slovenstvo boriti in da ponos ter pripadnost slovenstvu odpira nove perspektive.

Svojo narodno-zavedno držo in ponos pripadnosti slovenskemu narodu je ohranil skozi vso svoje vodenje Zveze Slovencev na Madžarskem, vodil jo je kar 29 let, vse do maja 2019, in s tem nadaljuje tudi danes, kot podpredsednik organizacije.

Več o Jožetu Hirnöku in njegovem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku na #SlovenciSI.