Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. avgusta 2021

Potres

Izpostava Novo mesto

Ob 7.20 so po podatkih Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Šmarjeških Toplic, 55 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci jugovzhodne Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.37 se je v okolici Otliškega okna, občina Ajdovščina, zaplezal planinec. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin skupina Ajdovščina so zaplezanemu planincu nudili pomoč pri sestopu in ga varno pospremili v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.20 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z medicinsko ekipo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana poletela v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 14.40 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala obolelo osebo iz Ilirske Bistrice v UKC Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe v helikopter.

Izpostava Ptuj

Ob 23.48 so v naselju Apače, občina Kidričevo, gasilci PGD Apače nudili pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ptuj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.52 je v naselju Podhom v občini Gorje osebno vozilo zapeljalo na neutrjeno bankino in obtičalo. Gasilci PDG Bled so vozilo dvignili in posuli izteklo motorno olje.

Ob 17.18 sta v naselju Obrne, občina Bled, čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bled in Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Bled in Bohinj pri oskrbi ponesrečenih in pri prenosu v reševalno vozilo, na vozilih odklopili akumulatorje, posuli razlite motorne tekočine na vozišču v dolžini okoli 50 metrov in nudili pomoč policiji ter vlečni službi pri nalaganju vozil na vozila vlečne službe. V nesreči so se poškodovale štiri osebe.

Ob 17.24 sta na cesti v Srednji vasi, občina Gorenja vas- Poljane, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja loka in Poljane so odklopili akumulatorja izvlekli vozilo in sanirali cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.40 je na cesti Kozaršče–Most na Soči osebno vozilo zapeljalo v podporni zid ob cesti. Poškodovali sta se dve osebi, ki pa sta zavrnili pomoč reševalcev NMP Tolmin. Posredovali so tudi gasilci PGD Tolmin, ki so zavarovali kraj dogodka do prihoda policistov in odklopili akumulator na osebnem vozilu.

Ob 16.18 sta na cesti Trnovo ob Soči–Kobarid, občina Kobarid, trčila motocikel in osebno vozilo. V prometni nesreči se je poškodoval voznik motocikla. Posredovali so gasilci PGD Kobarid, ki so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja, nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Tolmin in usmerjali promet.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 21.41 je na Staničevem trgu v Kopru zagorelo v enem izmed prostorov v drugem nadstropju večstanovanjskega objekta. Prostor je bil popolnoma uničen od ognja in dima ostali prostori in hodnik pa so bili zadimljeni. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so požar pogasili in celoten objekt še prezračili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 15.58 je v Plešivcu, občina Velenje, na gradbišču zagorel delovni stroj. Z gašenjem so pričeli prisotni, nato pa so posredovali gasilci PGD Škale, ki so požar dokončno pogasili, odklopili akumulator in pregledali stroj.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.52 je v gozdu pri naselju Zavrh pod Šmarno Goro v občini Medvode gorelo zapuščeno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Spodnje Pirniče - Vikrče - Zavrh.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 18.59 je nad Šentjanami v Portorožu v občini Piran gorela živa meja. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Ob 21.39 je na Prešernovi cesti v Izoli zaradi uporabe pirotehnike zagorel travnik za nogometnim igriščem. Posredovali so gasilci PGD Izola, ki so travniški požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 4.03 so ob cesti Ponikve–Štanjel, občina Sežana, gorele bale sena. Posredovali so gasilci PGD Štjak in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana, ki so pogasili 20 velikih bal sena. Ob 12.26 so gasilci ZGRS Sežana ponovno posredovali na požarišču in dodatno zalili ostanke pogorelih bal.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.47 so na Domžalski cesti v Kamniku pred vhodom v nakupovalni center gorele smeti v kovinskem zabojniku. Požar so pogasili gasilci PGD Kamnik.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 23.20 je v Usnjarski cesta v Kamniku uhajal plin iz zalogovnik plina. Gasilci PGD Kamnik so kraj dogodka zavarovali, omejili dostop v ulico, izmerili prisotnost nevarnih plinov ter ugotovili, da uhaja tekoči dušik. Z zaprtjem ventila so zaustavili uhajanje plina.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.12 so stanovalci več stanovanjskega objekta v Ulici Sallauminesu v Trbovljah zaznali neznani plin. Gasilci PGD Trbovlje - mesto, so pregledali celotno stavbo in jo prezračili. Izmerili prisotnost nevarnih plinov, vendar povečanih vrednosti niso zaznali. Na kraju so bili tudi reševalci NMP Trbovlje, ki so pregledali eno stanovalko.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 15.40 je na Bregah, občina Krško, iz dostavnega tovornega vozila iztekalo pogonsko gorivo po dvoriščnem dovozu in delu cestišča. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so madež na površini približno osem kvadratnih metrov posuli z vpojnimi sredstvi ter očistili dvorišče in cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 10.44 je na cesti Ptuj–Maribor v naselju Zlatoličje iz osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci JZ GB Maribor so preprečili nadaljnje iztekanje goriva in izteklo gorivo posipali z absorbentom. Dokončno čiščenje cestišča bodo opravili delavci Cestnega podjetja.

Ob 13.25 je na avtocesti, razcep Dragučova, občina Maribor, iz vozila Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a) za košnjo trave iztekalo hidravlično olje. Gasilci JZ GB Maribor so preprečili nadaljnje iztekanje, pod vozilo namestili lovilno posodo in skupaj z delavci DARS-a posipali onesnaženo vozišče z absorbentom. Dokončno sanacijo bodo opravili delavci DARS-a.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 12.58 je bilo v naselju Volaka, občina Gorenja vas-Poljane, najdeno 299 nabojev iz 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta najdene naboje uničila na kraju najdbe.

Ob 18.30 je bila v naselju Reteče, občina Škofja Loka, najdena ročna bomba kalibra 60 milimetrov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta jo uničila na kraju najdbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.38 so delavci gradbenega podjetja med izvajanjem del pri izviru reke Vipave v Vipavi našli NUS. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS severnoprimorske regije, ki sta odstranila in shranila na varno minometno mino, kalibra 81 mm, mase 3,5 kg, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Med 10.25 in 15.00 uro je bila na območju Ulice II. prekomorske brigade in Plavij v Kopru, zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju, motena oskrba s pitno z vodo. 

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 9.20 so v ulici Pod Kostanji v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana tehničnim posegom odstranili čez pešpot podrto drevo in pešcem omogočili varen prehod.

Ob 13.37 so v ulici Ob Dolenjski železnici gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli zaskočena vrata prostora v poslovnem objektu in zaklenjenima osebama omogočili izstop.

Ob 16.51 so v Naselju Kolovec, občina Domžale, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 9.47 so na Ljubljanski cesti v Račah, občina Rače-Fram, gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avtolestve in nosil preko balkona spustili poškodovano osebo do reševalnega vozila, s katerim so jo reševalci prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.48 je pri naselju Gradišče, občina Radenci, v vodi gramoznice, zaradi pomanjkanja kisika, prišlo do pogina rib. Gasilci PGD Gradišče, Murski Črnci, Tropovci in Tišina so prečrpavali vodo in s tem preprečili nadaljnji pogin rib.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.24 so v bližini Čezsoče, občina Bovec, gasilci PGD Bovec izvlekli štirikolesnik na cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/