Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. avgusta 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.37 se je na območju Prisojnika, občina Kranjska Gora, poškodoval tuj gornik. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora, dežurna ekipa za posredovanje v gorah z Brnika in helikopter Slovenske vojske (SV). Poškodovanca so oskrbeli, helikopter ga je prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.29 se je na pobočju Krasjega vrha, občina Kobarid, poškodoval tuji planinec. Posredovali so reševalci GRS Tolmin in dežurna ekipa za posredovanje v gorah z Brnika in helikopter SV. Helikopter je ponesrečenca prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.19 se je na Kozjem Vrhu nad Dravogradom, občina Dravograd, pri delu prevrnil traktor. Smrtno se je poškodoval voznik traktorja. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radlje ob Dravi so na traktorju odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin, s tehničnim posegom izvlekli osebo in jo prenesli do kraja, kjer jo je prevzela pristojna služba.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 16.40 so v Topolšici občina Velenje, gasilci PGD Velenje,  zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, ki je prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor.

Izpostava Kranj

Ob 18.02 je na Krasu, občina Železniki, kolesarka padla in se poškodovala. Gasilci PGD Železniki so zavarovali kraj dogodka in osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.31 je na Roški cesti v Kočevju, konj poškodoval otroka. Na kraju je poškodovanega oskrbel zdravnik Zdravstveni dom (ZD) Kočevje, posadka helikopterja SV pa ga je na nadaljnje zdravljenje prepeljala v UKC Ljubljana.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Maribor

Ob 13.05 je na Perniškem jezeru v občini Pesnica prišlo do pogina večjega števila ptičev in rib. O dogodku je bila obveščena Veterinarska inšpekcija Republike Slovenije (RS), Direkcija RS za vode, Zavod za ribištvo RS, Drava vodnogospodarsko podjetje Ptuj, Ribiška družina (RD) Pesnica-Lenart in občina Pesnica. Pristojni organi ugotavljajo vzrok pogina ptičev in rib.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 5.26 sta v naselju Selo, občina Krško, trčili osebni vozili. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP in odklopili akumulatorja na vozilih. Reševalci NMP Krško eno prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 18.26 je v Šmartnem ob Dreti, občina Nazarje, osebno vozilo zbilo otroka. Reševalci NMP Mozirje in Velenje so otroka oskrbeli na kraju dogodka. Gasilci PGD Šmartno ob Dreti so zavarovali pristanek helikopterja SV z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik, ki so otroka prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Koper

Ob 15.42 je v naselju Sočerga v občini Koper motorist zapeljal s cestišča ter pri tem utrpel hude telesne poškodbe Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe, zavarovali kraj dogodka ter izvlekli motorno kolo do cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 18.19 sta na cesti Kranj - Medvode, v naselju Meja, občina Kranj, trčili osebni vozili. V enem od vozil se je nahajala ukleščena nezavestna oseba. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom osebo rešili iz vozila ter jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.40 sta na višnjegorskem klancu pri izvozom za Višnjo Goro v smeri Novega mesta, občina Ivančna Gorica, trčili osebni vozili. Eno poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana. Gasilci PGD Grosuplje in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih ter posuli z vpojnimi sredstvi razlite motorne tekočine in očistili cestišče.

Ob 15.27 je na izvozu iz ljubljanske obvoznice Ljubljan–Vič je motorist trčil v odbojno ograjo in padel, motor pa je obstal na cestišču. Gasilci GB Ljubljana so na kraju oskrbeli motorista ter pomagali pri prenosu v reševalno vozilo NMP.

Ob 16.43 sta na Savski cesti v Ljubljani trčila motorist in kombinirano vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega motorista, potegnili motor izpod kombiniranega vozila, ga odvlekli s cestišča na bližnje parkirišče in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Ob 16.47 sta na avtocesti Ljubljana–Kranj pri naselju Povodje v občini Vodice trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Ob 16.56 sta na Kopališki cesti v Zaborštu, občina Domžale, trčili dve vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so kraj nesreče zavarovali, odklopili akumulatorja na vozilih. Dve poškodovani osebi so prevzeli reševalci Zdravstveni dom (ZD) Domžale.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.12 je pri kraju Vojščica, občina Miren - Kostanjevica, padel motorist, ki se je pri tem poškodoval. V nesreči sta bili poškodovani še dve osebi, katere je motorist oplazil. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost (JZ GRD) Nova Gorica so odmaknili motorno kolo iz cestišča, odklopili akumulator na motorju ter posuli cestišče z vpojnim sredstvom.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.46 se je na avtocesti pri izvozu Trebnje-vzhod, občina Trebnje, osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo in obstalo na cesti. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali in razsvetlili kraj ter odklopili akumulator. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so dve osebi oskrbeli na kraju in eno osebo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) so s prometno signalizacijo zavarovali kraj.

Ob 2.21 se je na avtocesti pri izvozu Trebnje-vzhod, občina Trebnje, 100 metrov od prve nesreče vendar na nasprotnem voznem pasu, osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo, drugo osebno vozilo je trčilo vanj. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali in razsvetlili kraj ter odklopili akumulator. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so bili na kraju vendar njihova pomoč ni bila potrebna. Delavci DARS so s prometno signalizacijo zavarovali kraj.

Ob 14.09 je na cesti Ratež–Gumberk, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so nudili pomoč reševalcem pri iznosu voznika iz vozila, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter odstranili posledice prometne nesreče. Reševalci NMP Novo mesto so ponesrečenca oskrbeli na kraju in odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 10.06 je v naselju Dolnje Ležeče v občini Divači, z motorjem padel motorist s sopotnikom, kateri je obležal poškodovan, voznik motornega kolesa pa je pobegnil z kraja dogodka. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so kraj dogodka zavarovali in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovanega v reševalno vozilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.56 je v Spodnjih Lokah, občina Lukovica, na gospodarskem objektu gorela elektro omarica. Gasilci PGD Lukovica, Prevoje, Krašnja, Blagovica in Trojane so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili in s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt in okolico. Dežurni delavec Elektro Ljubljana je na objektu odklopil elektriko.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.24 je v parku kulture ob Železni cesti, občina Ljubljana,  gorel skuter. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so ga pogasili in počakali na kraju do prihoda policije. ​

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 20.11 je v Koštaboni, občina Koper, občanu pri kurjenju v naravi, ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče so pogasili travniški požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 0.53 je v Tupaličah, občina Preddvor, zagorel reklamni napis. Lastnik je sam pogasil požar, gasilci PGD Preddvor pa so odklopili elektriko. Aktivirani so bili gasilci GARS Kranj vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Postojna

Ob 11.15 je zagorelo v gozdu nad Brestovico pri Komnu, občina Komen. Zaradi nedostopnega terena in močnega vetra so bili aktivirani gasilci gasilskih zvez Kras, Gorica in Gorica Šempeter, od tega 16 prostovoljnih društev in dve poklicni enoti. Požar na okoli 7 hektarih nedostopnega terena je gasila tudi posadka s helikopterjem SV. Požar je omejen, preko noči se je izvajala požarna straža.

Ob 13.12 je ob železniški progi v Povirju, občina Sežana, gorela zaraščajoča brežina ob železniški progi v obsegu okoli 50 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Povir so požar pogasili.

Ob 23.33 je pri Krajni Vasi, občina Sežana, gorelo seno. Požar na površini petdeset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD in ZGRS Sežana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.27 je na avtocesti na počivališču Dolinsko, občina Turnišče, zagorelo v motornem delu tovornega vozila, ki so ga mimoidoči pogasili. Gasilci PGD Murska Sobota in Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava so pregledali kraj dogodka in z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.03 so v Tomšičevi ulici v Solkanu, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica posredovali zaradi iztekanja kurilnega olja iz cisterne v stanovanjski hiši.

Izpostava Ptuj

Ob 9.11 je na cesti Zakl–Podlehnik, občina Podlehnik, iz tovornega vozila iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci PGD Ptuj so onesnaženje posuli z vpojnimi sredstvi ter očistili vozišče na dolžini okoli 3500 metrov.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.47 je v Razdelilni transformatorski postaji (RTP) Lendava na izvodu voda Ilves prišlo do izpada električne energije. Ob 8.58 so delavci Elektra Maribor napako odpravili. Med tem časom je bilo 2519 odjemalcev brez električne energije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.01 so na Vojkovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje vstopili v stanovanje večstanovanjskega objekta in nudili pomoč starejši dementni osebi.

Izpostava Koper

Ob 21.12 so na SV. Katarini, občina Ankaran, gasilci JZ GB Koper pomagali reševalcem pri prenosu poškodovane osebe iz barke do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 10.33 so v Grintovški ulici v Kranju gasilci GARS Kranj odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP dostop do obolele oseb. Ugotovili so, da je oseba preminula.

Izpostava Maribor

Ob 16.56 je na območju naselja Kumen v občini Lovrenc na Pohorju oseba padla v globel in si poškodovala koleno. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so osebo rešili s pomočjo vrvne tehnike. Predana je bila reševalcem NMP in prepeljana v UKC Maribor.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/