Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. avgusta 2021

Potres

Ob 16.17 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Bohinjske Bistrice, 61 km severozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Bohinja in zgornjega Posočja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). O posebnostih ne poročajo.

 

Neurja

Preko noči je neurje z močnimi sunki vetra ter krajevnimi nalivi prešlo državo in povzročilo obilo preglavic v občinah Laško, Zreče, Cerklje na Gorenjskem, Kranj, Kranjska Gora, Šenčur, Grosuplje, Ljubljana, Logatec, Medvode, Vrhnika, Pesnica, Dolenjske Toplice. Predvsem zaradi močnega vetra in razmočenih tal se je podrlo večje število dreves, ki so padala na ceste, objekte ter vozila, odkritih je nekaj streh, ponekod je bila poškodovana infrastruktura. Meteorna voda je zalila dva objekta. V naselju Veliki Rigelj v občini Dolenjske Toplice je strela poškodovala streho objekta, v Hotedršici v občini Logatec pa je veter odlomil dimnik stanovanjske hiše. Po dosedaj zbranih podatkih iz Regijskih centrov za obveščanje je bilo zabeleženih 38 dogodkov. Za odpravljanje posledic neurij je bilo aktiviranih 22 prostovoljnih in dve poklicni enoti ter ostale pristojne službe.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.18 si je med Loško Koritnico in Mangartom, občina Bovec, lovec poškodoval koleno. Posredovala je dežurna ekipa Gorske reševalne službe (GRS) Brnik, helikopter Slovenske Vojske (SV) in gorski reševalci GRS Bovec. Poškodovanca so prepeljali do letališča v Bovcu, kjer ga je oskrbela in prevzela ekipa Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 13.40 se je na poti na Celjsko kočo pri naselju Pečovnik v občini Celje poškodovala pohodnica. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnico (SB) Celje.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.12 je prišlo do delovne nesreče v kraju Laznica v občini Cerkno, v kateri je delavec padel s strehe pri montaži sončnih panelov. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerkno so nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri oskrbi in prenosu poškodovanca do helikopterja Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Slovenske vojske, s katerim so ga prepeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.58 je v kraju Kostrevnica v občini Zagorje ob Savi prišlo do delovne nesreče, v kateri so na delavca padle iverne plošče. Na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP Trbovlje in ga prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Trbovlje.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 15.16 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor poletel v Brežice, od koder je iz tamkajšnje bolnišnice v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

Izpostava Koper

Ob 23.00 je v Tomšičevi ulici v Kopru občan zdrsnil v kanal in se poškodoval. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so ga iznesli iz kanala in ga predali v nadaljnjo oskrbo izolskim reševalcem.

Izpostava Kranj

Ob 11.37 je na poti na Planino pri Jezeru, občna Bohinj, omagal starejši planinec. Gorski reševalci GRS Bohinj so ga na kraju oskrbeli in prenesli do Dednega polja, kjer ga je prevzela dežurna ekipa GRS s posadko helikopterja Slovenske vojske in ga prepeljala na zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 16.59 so na plaži Dva topola, občina Izola, iz morja potegnili utopljenca. Reševalec iz vode ga je oživljal do prihoda reševalcev NMP. Kljub hitri pomoči je izgubil življenje. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Koper

 

Ob 8.04 se je na območju Valdoltre v občini Ankaran pričela iskalna akcija pogrešane osebe. V akciji iskanja so poleg policije sodelovali tudi vodniki reševalnih psov Kinološke zveze in Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije. Ob 11.57 so pogrešano osebo našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.39 sta na cesti na Boharini, občina Zreče, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so jo oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.34 je na mengeški obvoznici v prvem krožišču od Loke proti Mengšu padel motorist. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Mengeš, ki so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč NMP Domžale pri oskrbi poškodovanega.

Ob 10.06 sta na Podutiški cesti v Ljubljani trčili osebno in tovorno vozilo. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu in z vpojnim sredstvom posuli iztekle tekočine. Eno osebo so na kraju pregledali in oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 16.15 sta na regionalni cesti Škofljica–Rašica v občini Škofljica trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci GB Ljubljana, PGD Želimlje in Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilih ter policistom nudili pomoč pri usmerjanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 16.16 sta v naselju Leskovica pri Šmartnem, občina Šmartno pri Litiji trčila voznika osebnih vozil, pri čemer je eno vozilo zagorelo. Do prihoda gasilcev so požar na vozilih omejili udeleženci. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilih, nudili pomoč vlečni službi ter pomoč policiji pri usmerjanju prometa. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi, katerima so do prihoda reševalcev NMP Litija pomoč nudili gasilci.

Ob 16.24 sta v Godiču občina Kamnik trčila dva kolesarja in se pri tem poškodovala. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so zavarovali kraj nesreče, usmerjali promet in nudili pomoč pri ogledu kraja nesreče. Reševalci NMP Kamnik so eno osebo pregledali na kraju, drugo pa so odpeljali v Zdravstveni dom (ZD) Kamnik na nadaljnji pregled.

Izpostava Maribor

Ob 15.51 se je na Mariborski cesti v Benediktu zgodila prometna nesreča, v kateri so bila udeležena tri osebna vozila. Posredovali so gasilci PGD Benedikt, Gornja Radgona in JZ GB Maribor, ki so iz vozila s tehničnim posegom rešili eno poškodovano osebo in pomagali pri oskrbi druge poškodovane osebe. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Obe poškodovani osebi so reševalci NMP prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor.

Ob 16.40 je motorist NMP Maribor pri posredovanju na Mariborskem Pohorju obtičal na skalnatem predelu ceste. Gasilci JZ GB Maribor so mu pomagali pri manevriranju in spustu v dolino.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.11 je na cesti pri naselju Cankova prišlo do prometne nesreče dveh osebnih vozil. Poškodovana je bila ena oseba. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem NMP Murska Sobota in počistili cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.28 je na cesti Bovec–Čezsoča, občina Bovec, kombi zdrsnil s ceste in pri tem nasedel. Gasilci PGD Bovec so s tehničnim posegom vozilo dvignili in povlekli na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.12 sta se v Črmošnjicah pri Stopičah, občina Novo mesto, oplazili osebni vozili, pri čemer se je eno prevrnilo in obstalo na kolesih. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu ponesrečene osebe ter izmenično usmerjali promet do prihoda policistov. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto Novo mesto so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Ob 15.08 je na avtocesti Novo mesto–Ljubljana, pri priključku Novo mesto zahod, v smeri proti Ljubljani, osebno vozilo trčilo v zadnji del tovornega vozila. V osebnem vozilu sta bili dve osebi, ki sta umrli na kraju. Gasilci GRC novo mesto so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom odprli osebno vozilo. Po opravljenem policijskem postopku so dvignili tovorno in izvlekli zagozdeno osebno vozilo. Za poškodovanega psa v osebnem vozilu so poskrbeli delavci zavetišča. Uslužbenci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a) so uredili prometno signalizacijo in počistili posledice nesreče. Na kraju dogodka so bili tudi reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 2.15 je v naselju Nova vasi pri Ptuju, občina Ptuj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz avtomobila in jo predali reševalcem NMP Ptuj ter razsvetljevali kraj dogodka in izvlekli vozilo iz jarka.

Ob 17.45 je na cesti Cirkulane–Pristava v občini Cirkulane osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek. Gasilci PGD Ptuj in Cirkulane so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in počistili iztekle motorne tekočine. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP Ptuj prepeljali v bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 11.41 se je kadilo iz zaklenjenega stanovanja v prvem nadstropju na Gregorčičevi ulici v Izoli. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so s pomočjo lestve vstopili v stanovanje skozi odprto okno, odstavili hrano, ki se je žgala na štedilniku, izklopili štedilnik in prezračili stanovanje. Materialne škode ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.04 se je v Kočevarjevi ulici v Novem mestu kadilo iz zunanje enote klimatske naprave na stanovanjskem objektu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so napravo odklopili iz elektrike in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.44 je na avtocesti pri počivališču Lom v smeri Kopra, občina Logatec, zagorelo osebno vozilo. Vozilo so začeli gasiti mimoidoči vozniki, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Dolnji Logatec. Z vpojnim sredstvom so posuli onesnaženje in ulovili približno 30 litrov pogonskega goriva, ki je izteklo iz vozila. Aktivirani so bili tudi gasilci GB Ljubljana, PGD Cerknica in Rakek, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 13.44 je zagorelo osebno vozilo v predoru Jasovnik na štajerski avtocesti v smeri Ljubljane v občini Domžale. Večji del vozila je pogasil voznik sam iz hidranta v tunelu, dokončno pa so ga pogasili gasilci Avtocestne baze (AC) Vransko, Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje. Voznika, ki se je nadihal dima so oskrbeli reševalci NMP Domžale.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 0.52 je na Ribiškem pomolu v Kopru gorela manjša ribiška mreža na paleti. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Ob 11.07 je v naselju Triban v občini Koper pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in manjši požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 0.42 je na kopališču v Puštalu, občina Škofja Loka, gorel odpadni biološki material. Gasilci PGD Škofja Loka so požar so pogasili in pogorišče zalili z vodo. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Stara Loka, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.12 so v Zgornjem Hotiču, občina Litija, gasilci PGD Hotič pogasili goreč kup odpadkov na površini okoli štiri kvadratne metre.

Ob 23.22 so ob Cesti Andreja Bitenca v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Šentvid v gozdu pogasili manjši požar vej in podrasti na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.16 je v Bereči vasi, občina Metlika, zaradi iskrenja na drogu daljnovoda zagorela trava. Po izklopu daljnovoda so gasilci PGD Suhor pogasili okoli pet kvadratnih metrov suhe trave ter pomagali dežurnemu delavcu elektro podjetja pri odpravi napake.

Ob 16.41 sta v Smolenji vasi nad potokom Šajser, občina Novo mesto, goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Smolenja vas so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.07 je na Drnovškovi ulici v Kamniku gorel zabojnik za smeti. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so pogasili požar na zabojniku za mešano embalažo. Ostale tri zabojnike so občani umaknili, ogenj pa je delno poškodoval osebno vozilo, ki je bilo parkirano ob zabojniku. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 20.31 je na Cesti prvih borcev v Brežicah iz avtodvigala iztekalo hidravlično olje. Gasilci PGE Krško so preprečili iztek olja v jašek, z vpojnimi sredstvi posuli cestišče in parkirišče na površini 25 m2 in ga očistili.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.30 se je v krožišču na Štajerski cesti v Ljubljani iz neznanega razloga razlilo motorno olje po cestišču. Gasilci GB Ljubljana so posuli izteklo olje z vpojnimi sredstvi in začasno sanirali cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.44 je bila na Ločki cesti v Črnomlju po cestišču razlita gnojevka. Dežurni delavci CP Črnomelj so postavili prometno signalizacijo, gasilci PGD Črnomelj pa sprali cestišče v dolžini okoli 250 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.01 je krajan Lokovca v občini Nova Gorica v bližini hiše našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije in odstranila dva topovska vžigalnika kalibra 75 mm, mase 0,5 kg in ročno bombo. Nevarne najdbe avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne sta do uničenja odpeljala v primerno skladišče.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.26 je na izvodu voda Gaberje v Gančanih, občina Beltinci, prišlo do izpada električne energije. Ob 21.19 so delavci Elektra Maribor napako odpravili. Brez električne energije je bilo 763 odjemalcev.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.14 je v Lokah pri Mozirju, občina Mozirje oseba z električnim invalidskim vozičkom zapeljala s ceste po brežini, pri čemer ni mogla nadaljevati poti. Gasilci PGD Mozirje so jo nepoškodovano z invalidskim vozičkom prenesli na cesto.

Ob 15.35 so posredovali gasilci PGD Laško na Badovinčevi ulici v Laškem, kjer so iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 6.35 so na Ulici Gorenjskega odreda v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala in obvestili serviserja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.37 so gasilci PGD Kukeč v naselju Kukeč, občina Gornji Petrovci, prežagali in odstranili drevo, ki se je podrlo na lokalno cesto.

Izpostava Ptuj

Ob 4.13 je v objektu na Volkmerjevi cesti na Ptuju prišlo do okvare na vodovodni napeljavi in poplave. Gasilci PGD Ptuj so zaprli glavni ventil in izčrpali približno 30 kubičnih metrov vode iz kletnih prostorov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/