Skoči do osrednje vsebine

Misija v Severni Makedoniji je zaključena

15. 8. se je vrnila še druga enota pripadnikov gasilskih enot in civilne zaščite, ki so bili v okviru mehanizma Unije na področju civilne zaščite napoteni kot reševalna pomoč pri gašenju obsežnih gozdnih požarov v Severni Makedoniji.

»Zanimiva je bila izkušnja« so bile uvodne besede Janeza Bordona, vodje druge odprave. Vlada RS je 3. avgusta, na zaprosilo Severne Makedonije, preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite napotila enoto civilne zaščite za gašenje gozdnih požarov. 4. avgusta smo ponudili pomoč v obliki začasne sestave omenjene enote, ki je štela 48 pripadnikov civilne zaščite in sedemnajstimi vozili. Dne 10. avgusta pa je bila napotena rotacija enote civilne zaščite Republike Slovenije za gašenje požarov v naravnem okolju z 51 pripadniki in štirimi vozili civilne zaščite.

»Šli smo pomagat, tako kot znamo. Imeli smo super ekipe, tako civilna zaščita kot gasilci so se izredno izkazali. Predhodnica je v bistvu naredila že glavnino dela, tako da nam je bilo iz operativnega vidika bistveno lažje« pravi Bordon.

V Berovu, kjer je bila baza operacije, nimajo razvitega gasilstva. Imajo majhno gasilsko enoto s 14 poklicnimi gasilci. Le-ti so se poskušali spopasti s katastrofalnim požarom. Prva enota, ki je odšla, je naredila že večino dela na požarišču v gozdu. Požar je bil lokaliziran, bila so aktivna le še posamezna žarišča. Drugo prispela enota je tako sprva opravljala le pregled žarišča. Prvi večer je prišla še ploha z ravno toliko dežja, da je vlaga še tista žarišča omejila in s tem pomoč v gozdu ni bila več potrebna. »Vendar pa se dogajajo ves čas nesreče«, pravi Bordon, saj so še isti večer šli na požar deponije. Naslednji dan pa je sledilo še gašenje stanovanjske hiše, ki je žal v večji meri pogorela, a jim je uspelo rešiti šest objektov v neposredni bližini.

»Ključno sporočilo te misije in ostalih, ki so bile in bodo še prišle je, da solidarnost ne pozna meja in da je medsebojna pomoč tisti ključ, ki nas dela človeške. To moramo ohraniti, saj se to lahko zgodi tudi nam, in se nam je že«, je zaključil vodja druge odprave.

Poslavljali so se od nas tudi s solzami v očeh«, pravi Marko Adamič, operativni vodja druge odprave v Severno Makedonijo. Druga ekipa, ki je prevzela naloge prve, je bila pripravljena na najhujše. Požar je bil katastrofalen in nevaren. »Požar je bil hujši od naših. Razlika z našimi je v tleh. Pri nas se velikokrat ponovi požar, tam pa so tla peščena, zato če se zalije, se požar ne ponovi kar tako. Večji poudarek je bil na tistih predelih, kjer je bil borov gozd, saj je tam možnost nastanka požarov večja« je pojasnil Adamič. Pri opazovanju požarišča je pomagal tudi dron, s katerim so opravili termovizijo in preverili požarišče. Adamič je še dodal, da je levji delež opravila skupina pred njimi, saj je požar ustavila, oni pa so delali obhode in zalivali žarišča. Imeli so požar deponije, ki pa so ga s hitro intervencijo ustavili. Izkazali pa so se tudi kot lokalni gasilci, ko so v dveh urah uspeli pogasiti požar stavbe. »Spet smo Slovenci dobro zapisani v Makedoniji« je povedal Adamič.

»To kar doživiš tam, ko smo zaključevali z našo odpravo, so ljudje v gostilnah in ulicah vstajali in nam dobesedno ploskali in hupali z avti«, je ob koncu povedal operativni vodja druge odprave.