Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. avgusta 2021

Neurja

Popoldan in zvečer so se na severovzhodu in vzhodu države pojavljala neurja z močnim vetrom in nalivi. Veter je podiral drevesa in razkrival strehe objektov, meteorna voda pa je zalivala kleti in pritlične prostore objektov, ponekod je bila poškodovana tudi infrastruktura. Najhuje je bilo na območjih občin Šentilj, Sveta Ana, Pesnica, Apače, Grad, Kuzma, Murska Sobota, Rogašovci, Majšperk, Brežice in Krško. V Spodnjem Slemenu v občini Selnica ob Dravi je zaradi udara strele zagorela elektro omarica v stanovanjski hiši. V naselju Lešje v občini Majšperk pa je zemeljski plaz zasul del ceste.

Skupaj je bilo zabeleženo 123 dogodkov. Za odpravljanje posledic neurij je bilo aktiviranih 52 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni gasilski enoti ter ostale pristojne službe.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 14.40 je na poti iz Kocbekovega zavetišča proti Podvežaku v občini Luče oseba padla v brezno v globino 25 metrov. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Postaje Celje in dežurna ekipa GRS na Brniku so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske locirali mesto nesreče, se spustili do poškodovane osebe in jo oskrbeli, potegnili iz brezna ter odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Aktivirani so bili jamarski reševalci Jamarske reševalne službe Reševalnega centra (JRS RC) Velenje.

Izpostava Kranj

Ob 17.45 so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora oživljali pohodnika na poti iz Krnice, občina Kranjska Gora. Osebo so rešili in predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice, ki so zaprosili za helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku. Helikopter je ponesrečenca prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.40 je v Iškem Vintgarju, občina Ig, mladoletnik padel s poti po skalah in si poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Ljubljana in reševalci NMP Ljubljana so ga na kraju oskrbeli in prenesli okoli dva kilometra daleč do reševalnega vozila, s katerim je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 10.44 je pri reki Savi v naselju Kamnje, občina Bohinj, oseba padla in se poškodovala. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo prenesli do ceste in predali reševalcem NMP Bohinj.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

V jutranjih urah se je nadaljevala iskalna akcija za dne 14. 8. 2021 pogrešanim pastirjem na poti iz planine v Lazu proti planini Krstenica, občina Bohinj. Pri iskanju so sodelovali gorski reševalci GRS Bohinj in helikopter SV z dežurno ekipo za reševanje v gorah na krovu. Pogrešano osebo so ob 10.55 našli nepoškodovano.

Ob 16.08 se je na območju planine Suha, občina Bohinj, izgubila oseba. Gorski reševalci GRS Bohinj so pohodnika našli nepoškodovanega na neprehodnem terenu, ga s pomočjo vrvne tehnike rešili in pospremili v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 9.47 sta na Trgu borcev v Leskovcu pri Krškem, občina Krško, trčila skuter in osebno vozilo. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in reševalci NMP Krško. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in opravili preventivni ogled obeh vozil. Reševalci so voznico skuterja ustrezno oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 0.33 je na Cesti za gradom v Radečah, osebno vozilo zapeljalo iz cestišča po pobočju in trčilo v drevo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, osvetlili kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so eno poškodovano osebo odpeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 21.15 sta na avtocesti Slovenske Konjice–Dramlje v Pletovarjih, občina Šentjur, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slovenske Konjice in PGD Zreče, ki so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Slovenske Konjice in NMP Slovenska Bistrica so dve poškodovani osebi prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 15.32 sta na cesti proti mejnem prehodu Sečovlje, občina Piran, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, cestišče posuli z absorpcijskim sredstvom in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so dve poškodovani osebi prepeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.22 je v Kamniški Bistrici, pri spodnji postaji nihalke za Veliko planino, občina Kamnik, osebno vozilo zapeljalo na lesene deske, ki so pokrivale stopnice v klet bivše zgradbe. Pod težo vozila so deske počile, zato je vozilo nasedlo. Gasilci PGD Kamnik so pomočjo avtodvigala vozilo dvignili in počistili iztekle motorne tekočine. Poškodovanih v nezgodi ni bilo.

Ob 15.43 sta v Starem Logu, občina Kočevje, trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj nesreče, usmerjali promet, odklopili akumulator na motorju, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP Kočevje pri oskrbi poškodovanega motorista, ki so ga reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 18.20 sta na regionalni cesti Slovenska Bistrica–Mariboru trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Slovenska Bistrica, ki so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovancev.

Ob 19.22 je na regionalni cesti Maribor - Radlje ob Dravi v naselju Zgornji osebno vozilo zapeljalo iz ceste. Gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor in PGD Radlje ob Dravi so odklopili akumulator in pregledali okolico ter nudili pomoč reševalcem in policiji.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.17 sta med naseljema Gornja Bistrica in Črenšovci trčili osebni vozili. V nesreči sta se poškodovali dve osebi. Ena je ostala ukleščena v vozilu, iz katerega so jo z tehničnim posegom rešili gasilci Industrijska gasilska enota (IGE) Lendava in jo predali reševalcem Zdravstvenega doma (ZD) Lendava. Gasilci so še odklopili akumulatorja na vozilih, počistili cestišče in osvetljevali kraj nesreče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.03 je na regionalni cesti Spodnja Idrija–Cerkno padel motorist in se poškodoval. Posredovali so gasilci PGD Idrija, reševalci NMP Idrija in dežurna ekipa HNMP na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske. Gasilci so protinaletno in proti požarno zavarovali kraj dogodka, nudili zdravniško pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovano osebo je helikopter SV prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 12.15 je v bližini naselja Kamno, občina Kobarid, padel motorist. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Tolmin, odklopili akumulator ter motor odstranili s cestišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.42 je v naselju Zbure, občina Šmarješke Toplice, padel motorist. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Zbure so zavarovali kraj dogodka ter pomagali reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto pri oskrbi in prenosu poškodovanega. Motorista so prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.36 je v Bevkovi ulici v Žalcu v petem nadstropju stanovanjskega bloka zaradi okvare obstalo dvigalo. Zadimljeni so bili prostori v več nadstropjih. Gasilci PGD Žalec, Gotovlje in Vrbje so zavarovali kraj dogodka, evakuirali 32 stanovalcev, s tehničnim posegom odprli dvoje vrat strojnice dvigala, sistem dvigala izklopili iz električne napetosti, pregledali dvigalo in prezračili stopnišče bloka. Do požara ni prišlo. Obveščena je bila pristojna služba za servis dvigala. Dvigalo do pregleda serviserja ni v uporabi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.41 je v naselju Skrilje, občina Ajdovščina, zagorela notranjost delavnice ob stanovanjski hiši. Delno so požar omejili lastniki, dokončno so ga pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina. Odklopili so električno napetost, ker je tlela napeljava, iz poškodovane delavnice so odstranili poškodovane delovne stroje, pregledali prostore s termovizijsko kamero ter prezračili delavnico in zadimljene prostore stanovanjske hiše.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.15 je v naselju Velka, občina Dravograd zagorela hrana na štedilniku. Gasilci PGD Dravograd so gorečo hrano odstranili, stanovanjsko hišo prezračili ter prostore pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 13.06 je na Frajhajmu v občini Slovenska Bistrica zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Šmartno na Pohorju.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 9.52 so nad garažno hišo v Piranu gasilci JZ GB Koper in PGD Piran pogasili požar trave in grmičevja na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.16 je na travniku ob cesti Ig–Ljubljana, občina Ig, nenadzorovano gorel kup vejevja na površini okoli 10 kvadratnih metrov. Ogenj so pogasili gasilci PGD Ig.

Izpostava Maribor

Ob 13.06 je ob avtocestnem izvozu Fram gorelo okoli 5 kvadratnih metrov travnate površine. Požar so pogasili gasilci PGD Fram.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.55 sta v bližini naselja Preloka, občina Črnomelj, gorela odpadno vejevje in suha trava. Gasilci PGD Preloka so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 15.55 se je v Žirovnici širil smrad po kislini. Gasilci GARS Jesenice so opravili meritve vsebnosti nevarnih plinov v zraku, vendar povečanih vrednosti niso ugotovili.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.47 je v Podgorici, občina Dobrepolje, iz plinohrama pri stanovanjski hiši puščal plin. Gasilci PGD Videm in Zdenska vas so zavarovali kraj dogodka, gasilci PGD Ribnica pa so preprečili nadaljnje puščanje plina. Napako bo odpravil pooblaščeni serviser.

Izpostava Postojna

Ob 20.39 je v stanovanjskem bloku v Ulici 1 Maja v Postojni smrdelo po plinu. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so prezračili prostore, preverili prostore z detektorjem ter obvestili distributerja plina in serviserja, da preverijo napeljavo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.52 je na Rudarski cesti v Velenju iz osebnega vozila iztekalo olje. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka in po izlitem olju posuli vpojna sredstva.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.26 je na izvodu voda Gaberje v Gančanih, občina Beltinci, prišlo do izpada električne energije. Ob 21.19 so delavci Elektra Maribor napako odpravili. Brez električne energije je bilo 763 odjemalcev.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.01 je prišlo do prekinitve dobave električne energije na območju občine Zagorje ob Savi. Brez električne energije je ostalo približno 450 odjemalcev. Okvaro so odpravili dežurni delavci Elektro Ljubljana.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.40 so v Praprotnikovi ulici v Mozirju gasilci PGD Mozirje odprli vhodna vrata in vrata kopalnice, v kateri je bila starejša nepoškodovana oseba.

Ob 19.01 sta v Ulici bratov Vošnjakov v Celju gasilca Poklicne gasilske enote (PGE) Celje odprla vrata stanovanja, v katerem je na tleh ležala onemogla oseba. Reševalci NMP Celje so osebo oskrbeli in prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 10.55 se je na Cesti maršala Tita na Jesenicah v zaklenjenem stanovanju nahajal otrok. Gasilci GARS Jesenice so preko balkona vstopili v stanovanje, odklenili vrata ter stanovalcem omogočili vstop.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.30 je v Smrečju, občina Vrhnika, nenadno obolela oseba. Gasilci PGD Podlipa-Smrečje in Stara Vrhnika so nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana in zdravniku ZD Vrhnika pri oskrbi občana, ki so ga reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.58 je na železniško progo med postajama Rakovnik in Škofljica padlo drevo in ustavilo vlak. Gasilci GB Ljubljana so drevo razžagali in umaknili s tirov.

Ob 18.41 so na Majaronovi ulici v Ljubljani gasilci Poklicne gasilske enote (GB) Ljubljana iz okvarjenega dvigala med drugim in tretjem nadstropjem rešili ujeto osebo.

Ob 19.29 je na Rusjanovem trgu v Zgornjih Jaršah, občina Domžale, oseba ostala ujeta v dvigalu. Posredovali so gasilci Civilne zaščite Republike Slovenije (CZR) Domžale, ki so osebo s tehničnim posegom rešili iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Maribor

Ob 9.00 uri so gasilci PGD Slovenska Bistrica na Čopovi ulici v Slovenski Bistrici iz okvarjenega dvigala stanovanjskega objekta rešili eno osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.21 so gasilci PGD Trbovlje-mesto na Sveti Planini, občina Trbovlje, s pomočjo vitla izvlekli zapuščeno motorno kolo iz obcestnega jarka. Na kraju je bila prisotna policija.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

OPOZORILO

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v ponedeljek po nižinah sredi dneva in popoldne še velika toplotna obremenitev.