Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. avgusta 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 19.28 je na poti na Okrešelj, občina Solčava, padel pohodnik in se poškodoval. Člana Gorske reševalne službe (GRS) Celje sta pohodnika oskrbela in ga pospremila v dolino.

Izpostava Kranj

Ob 14.12 se je na Mali Mojstrovki, občina Kranjska Gora, poškodovala plezalka. Posredovali so reševalci GRS Rateče in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS na Brniku, ki so osebo oskrbeli in prepeljali v dolino.

Ob 17.23 je na pobočju Komarče, naselje Ukanc, občina Bohinj, planinec zdrsnil in se huje poškodoval. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj in helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo GRS na Brniku. Poškodovanca so oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.40 je na markirani poti z Lipanskega vrha, občina Kranjska gora, omagala planinka. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRZS s helikoptersko posadko Slovenske vojske so onemoglo planinko na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 22.38 se je na poti iz planine v Lazu proti planini Krstenica, občina Bohinj, izgubil pastir. Gorski reševalci GRS Bohinj so pregledali območje med omenjenima planinama, vendar pogrešane osebo niso našli.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 16.27 se je v naselju Podporezen, občina Železniki, kolesar zaletel v odbojno ograjo in se huje poškodoval. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka in dežurna ekip Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik s helikopterjem SV, s katerim so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.06 se je v kolesarskem parku v Kranjska Gora poškodoval kolesar. Posredovali so reševalci GRS Kranjska Gora, ki so osebo našli, vendar je pomoč odklonil in se sam odpeljal v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.07 je v bližini kraja Volče v občini Tolmin jadralna padalka pristala na drevesu. Gorski reševalec GRS Tolmin je nepoškodovani padalki pomagal z drevesa, odstranil padalo in jo odpeljal v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.39 je na Soriški planini, naselje Zgornja Sorica, občina Železniki, nenadoma zbolel moški. Posredovali so reševalci NMP Škofja Loka, posadka s helikopterjem SV pa je obolelega v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljala v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 14.02 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala poškodovano osebo s Pohorja v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.32 je pri kraju Staro selo, občina Kobarid, mlajšo pohodnico obšla slabost. Prvo pomoč so ji nudili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kobarid, nato pa so jo reševalci NMP Tolmin odpeljali v zdravstveni dom v Tolmin.

Ob 19.37 je posadka helikopterja SV z ekipo HNMP na krovu prepeljala obolelo osebo iz šempetrske bolnišnice v ljubljanski UKC.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.25 je iz Mute posadka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Kraj pristanka so zavarovali gasilci PGD Muta.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 16.08 so na območju med Okrešljem in Mrzlo goro v občini Solčava pogrešali planinca. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Celje ter helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Gorske reševalne službe na krovu. Območje so deloma pregledali, nato pa so zaradi drugega posredovanja morali prekiniti z iskanjem s pomočjo helikopterja. V iskanje je vključena tudi policija, policijski helikopter in varnostni organi Avstrije, ker gre za mejno območje. Osebo so nepoškodovano našli ob 19. uri.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 20.54 sta v kraju Sela pri Dobovi, občina Brežice, trčila kolesarka in osebno vozilo. V nesreči se je kolesarka poškodovala. Reševalci NMP Brežice so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so razsvetlili mesto nesreče.

Izpostava Celje

Ob 7.46 sta na Partizanski cesti v Velenju trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, očistili cestišče in oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Velenje.

Izpostava Kranj

Ob 12.15 je v naselju Topolje, občina Železniki, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci PGD Škofja Loka so s tehničnim posegom rešili eno poškodovano osebo iz vozila in jo predali reševalcem NMP Škofja Loka v oskrbo. Druga lažje poškodovana je sama zapustila vozilo. Gasilci so odklopili akumulator in postavili vozilo nazaj na kolesa.

Ob 22.44 je v Gobovcah, občina Naklo, prišlo do prometne nesreče motorista. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so nudili pomoč policiji z razsvetljevanjem kraja nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 17.52 sta na Masrykovi cesti v Ljubljani trčila motorist in osebno vozilo. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so zavarovali kraj dogodka, poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 7.16 je na avtocesti pri izvozu za Cerkvenjak prišlo do prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so odklopili akumulator, posipali iztekle tekočine ter nudili pomoč policiji in delavcem Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-u). Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.45 je v središču Ljutomera voznik osebnega vozila med vožnjo izgubil zavest in se zaletel v drevo. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, pomagali reševalcem pri prenosu ponesrečenca, odklopili akumulator, z absorbenti posipali razlite motorne tekočine ter odstranili poškodovano drevo. Poškodovanca je v UKC Maribor prepeljala posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.40 sta na Mariborski cesti v Dravogradu trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci KGZ Ravne na Koroškem, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, na vozilu odklopili akumulator, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi in ga počistili ter pomagali vlečni službi pri nalaganju osebnega vozila. V nesreči se je poškodovala ena oseba, katero so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.14 je na Savinjski cesti v Nazarjah ob menjavi plinske jeklenke v lokalu prišlo do vžiga plina, pri čemer sta dve osebi utrpeli opekline. Posredovali so gasilci PGD Nazarje, ki so zavarovali mesto dogodka, pregledali in prezračili prostore ter nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje pri oskrbi poškodovancev na kraju dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.15 je v naselju Velika Dobrava, občina Ivančna Gorica, gorelo ostrešje vikenda. Posredovali so gasilci PGD Višnja gora, Vrh pri Višnji gori in Stična, ki so pogasili goreče ostrešje in ga razkrili, pregledali za posameznimi žarišči, odprli leseno steno ter jo pregledali s termo kamero in vršili požarno stražo. V požaru je bilo uničeno ostrešje vikenda. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 1.21 je na izvozu avtoceste v Divači v smeri proti Ljubljani gorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Divača, ki so goreči vozilo pogasili, očistili vozno površino ter vlečni službi nudili pomoč pri nalaganju vozila. Vozilo je pogorelo v celoti.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.59 je na Rakovi stezi v občini Vojnik zagorel kup slame. Posredovali so gasilci PGD Vojnik in požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.15 je na Glinškovi ploščadi v Ljubljani ob kamniški železnici gorela lesena vrtna lopa velikosti 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica. Lopa je uničena.

Izpostava Maribor

Ob 19.56 so v Zgornji Velki, občina Šentilj, gasilci PGD Velka, razkopali in z vodo zalili pogorišče, na katerem je čez dan kuril občan.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.32 sta pri kolesarski stezi v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, goreli suha trava in podrast. Požar, na površini okoli 50 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Šempeter in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 13.58 je pri Knežaku, občina Ilirska Bistrica, gorela suha trava. Posredovali so gasilci PGD Knežak, ki so požar na dvesto kvadratnih metrih pogasili in zalili z vodo.

Ob 20.59 je v okolici Dolnjega Zemona, občina Ilirska Bistrica, gorelo v naravi. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili, razkopali in izdatno zalili pet suhih okroglih bal, staro seno, okoliško travo in razni odpadni material.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.14 so v Hudovernikovi ulici v Ljubljani goreli trije zabojniki za odpadke in manjše drevo. Požar, ki je zabojnike v celoti uničil in poškodoval drevo ter bližnje parkirano osebno vozilo, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 16.15 so na Podgorski cesti v Velenju gasilci PGD Pesje posuli z vpojnim sredstvom razlito motorno olje in očistili cesto.

Izpostava Maribor

Ob 11.12 je v naselju Ložnica iz traktorja iztekalo olje. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so začepili rezervoar na traktorju in s tem preprečili nadaljnje iztekanje olja. Skupaj z delavci Cestnega podjetja Ptuj so cestišče posuli z vpojnim sredstvom in ga očistili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 9.55 je v naselju Breg, občina Sevnica, občan pri opravljanju zemeljskih del naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske regije sta topovsko granato, kalibra 105 mm, nemške izdelave iz 2. svetovne vojne in 13 kosov pehotnega streliva odstranila in do uničenja uskladiščila.

Izpostava Kranj

Ob 9.55 je na obrežju reke Save, naselje Struževo, občina Kranj, občan našel ostanek neeksplodiranega ubojnega sredstva, motor bazuke. Pripadnik Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije ter pripadnika Dolenjske regije so zavarovali mesto najdbe, NUS iznesli iz struge reke, ga identificirali ter prepeljali v začasno skladišče. Gasilci PGD Britof so zavarovali kraj najdbe, zaprli cesto in počakali do prihoda pirotehnikov.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.25 je v Podvelki zaradi okvare na daljnovodu brez oskrbe z električno energijo ostalo 607 odjemalcev. Izpad je bil odpravljen ob 19.10.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.59 se je na Ulici Frankolovskih žrtev v Celju oseba po nesreči zaklenila iz stanovanja, v katerem je ostal prižgan štedilnik. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so preko balkona vstopili v stanovanje in odprli vrata.

Ob 13.01 so občani v garaži na Adamičevi ulici v Celju pri pospravljanju naleteli na napihnjeno posodo z neznano vsebino. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zavarovali kraj dogodka, pri pregledu ugotovili, da gre najverjetneje za naftni derivat in nato razbremenili tlak v posodi ter jo odstranili.

Izpostava Kranj

Ob 0.42 so na Cesti 1. maja v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz dvigala, odklopili dvigalo in obvestili serviserja.

Ob 16.07 se je Cesti na Okroglo v Naklem podrlo drevo na cesto. Gasilci PGD Naklo so drevo razžagali in odstranili iz vozišča.

Ob 22.41 je na Cankarjevi cesti, občina Tržič, v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom osebo rešili, dvigalo izklopili iz delovanja ter o tem obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.00 so na Mucherjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana skozi okno vstopili in odprli vrata stanovanja ter tako omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do obnemogle osebe. Reševalci so obolelo osebo oskrbeli in odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 8.04 so na Glavarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje v večstanovanjskem bloku in omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do osebe, ki je padla s kavča. Reševalci so obnemoglo osebo oskrbeli. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 9.30 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale s tehničnem posegom vstopili v stanovanje in omogočili vstop sorodnikom do onemogle osebe.

Ob 12.18 so gasilci PGD Senožeti v naselju Senožeti, občina Dol pri Ljubljani, zaprli zunanji vodovodni ventil stanovanjske hiše, ker je zaradi okvare vodovoda poplavljalo stanovanjsko hišo. Na kraju je bila prisotna policija.

Ob 19.24 so v Riharjevi ulici, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana, s pomočjo avto lestve vstopili v stanovanje in preprečili nadaljnje iztekanje vode iz okvarjenega bojlerja.

Ob 21-15 so v Gasilski ulici na Igu, gasilci PGD Ig, do prihoda reševalcev, nudili pomoč občanu.

Izpostava Maribor

Ob 16.06 so v Lavričevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe iz petega nadstropja večstanovanjskega objekta. Oseba je bila prepeljana v UKC Maribor.

Ob 18.25 so v Trubarjevi ulici, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor, s pomočjo avto lestve pomagali reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.11 so v naselju Izlake, občina Zagorje ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba. Na kraju dogodka so bili policisti PP Trbovlje in reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Zagorje ob Savi.

Ob 22.14 so v Ulici mladih borcev v Hrastniku gasilci PGD Hrastnik nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bo do vključno ponedeljka po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.