Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. avgusta 2021.

Pomoč Severni Makedoniji pri obvladovanju požarov v naravnem okolju

Slovenska enota se je včeraj pripravljala na demobilizacijo iz Makedonije. Priprav sta se udeležila tudi župana občine Berovo in občine Pehčevo. Izrazila sta hvaležnost za odziv in posredovanje tujih enot. Še posebej sta izpostavila učinkovitost slovenske in avstrijske enote pri gašenju požara. Enoti sta obvarovali hiše, naselja in prebivalstvo. Pogorela je velika gozdna površina, a žrtev in materialne škode v okoliških vaseh ni bilo. Župana sta prenesla sporočilo lokalnih prebivalcev, za katere so pripadniki naše in avstrijske enote heroji. V zahvalo za požrtvovalnost bosta župana skupščini predlagala, da se dve ulici preimenujeta v Slovensko in Avstrijsko ulico. Predviden odhod slovenske enote iz Berova je danes ob 7.00, prihod v Ljubljano jutri (nedelja) ob 19.00.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 15.59 sta se v Robanovem kotu, občina Solčava, zaplezala planinca. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje, dežurna ekipa za posredovanje v gorah z Brnika in helikopter Slovenske vojske (SV). Helikopter je planinca prepeljal v dolino.

Izpostava Kranj

Ob 14.36 se je na poti z Ratitovca, občina Škofja Loka, poškodoval pohodnik. Aktivirani so bili reševalci GRS Škofja Loka ter posadka s helikopterjem SV z dežurna ekipo GRS Brnik na krovu. Poškodovanca so oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 14.46 si je na markirani poti s Češke koče, občina Jezersko, planinec poškodoval nogo in ni mogel nadaljevati s sestopom. Gorski reševalci GRS Jezersko so poškodovanca oskrbeli in ga na klasičen način transportirali v dolino, od koder so ga svojci odpeljali na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.02 se je pod Skuto v Kamniških Alpah pri padcu poškodoval planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik ter posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo GRS na krovu. Poškodovanca so prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 12.16 se je na Kamniškem sedlu poškodoval planinec. Posredovali so pripadniki GRS Kamnik ter posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo GRS na krovu. Poškodovanca so prepeljali v ljubljanski UKC.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 15.26 se je na Mariborskem Pohorju, občina Maribor, poškodoval gorski kolesar. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor na krovu ga je prepeljala v UKC Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.09 je na cesti v Zgornjem Razborju, občina Slovenj Gradec padel kolesar. Reševalci GRS Koroške so nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovanega kolesarja prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 8.43 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik poletela v Ljubno ob Savinji, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ljubno so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.08 so v naselju Bavdek v občini Velike Lašče gasilci PGD Rob nudili pomoč nenadno oboleli osebi do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči (NMP). Kljub hitremu posredovanju gasilce je oseba preminula.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 19.38 je v morju v Luciji, občina Piran, osebo obšla slabost in se je pričela utapljati. Mimoidoči so jo potegnili iz vode. Na kraju dogodka so jo oskrbeli reševalci NMP Piran in jo prepeljala v SB Izola.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.13 sta v naselju Ljubija v občini Mozirje trčili osebni vozili. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine, nudili pomoč vlečni službi, s tehničnim posegom iznesli ponesrečenca iz vozila in nudili pomoč reševalcem NMP pri izvleki ponesrečenca iz drugega vozila.

Izpostava Koper

Ob 11.50 sta na cesti Valeta-Lucija, občina Piran, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter nudili pomoč poškodovanemu motoristu in voznici osebnega vozla do prihoda reševalcev. Zdravniška ekipa NMP je poškodovani osebi odpeljala v SB Izola, kjer je motorist podlegel poškodbam.

Ob 14.06 sta v Bertokih, občina Koper, trčili osebni avto in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in posuli po vozišču z vpojnim sredstvom. Kljub posredovanju reševalca na motorju in reševalcev Prehospitana enota Obala je poškodovan motorist podlegel poškodbam na kraju.

Izpostava Kranj

Ob 10.57 sta v naselju Zgornji Brnik, občina Cerklje, trčila motorno kolo in traktor. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so kraj dogodka zavarovali, s tehničnim posegom izvlekli motor izpod traktorja in očistili vozišče z vpojnimi sredstvi ter nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Ob 11.51 je v Šenčurju v bližini motorkros steze osebno vozilo trčilo v košuto, ki jo je odbilo v drugo osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja ter nudili pomoč delavcem Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) pri saniranju cestišča. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.16 je v Šmartnem v Tuhinju, občina Kamnik padla motoristka. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, očistili vozišče in umaknili skuter. Reševalci NMP so poškodovano odpeljali v bolnico.

Ob 16.05 sta na cesti Hotedršica–Srednji Novi svet trčila motorno kolo in traktor z balirko. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Logatec, ki so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Ob 18.29 so na avtocesti Logatec–Vrhnika, pri Verdu v občini Vrhnika, v naletu trčila štiri osebna vozila. Tri osebe so se lažje poškodovale. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter posuli in očistili cestišče. Poškodovane osebe so oskrbeli reševalci NMP Logatec ter prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 14.27 sta na Limbuški cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor. Zavarovali so kraj dogodka ter odklopili akumulatorja. Dve osebi sta se poškodovali. Oskrbeli so ju reševalci NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.24 je v naselju Žaga v občini Bovec osebno vozilo trčilo ob varovalno ograjo na mostu. Nastala je materialna škoda, poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin.

Izpostava Postojna

Ob 6.12 so na avtocesti med cestninsko postajo Unec in počivališčem Lom, občina Cerknica, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Cerknica in Dolnji Logatec so požarno in naletno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, nudili prvo pomoč poškodovancema in očistili vozišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.11 je na Gregorčičevi ulici v Ljubljani zagorelo večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana, PGD Ljubljana - mesto in Trnovo so požar, ki je zajel okoli 150 kvadratnih metrov ostrešja, pogasili, odkrili del ostrešja prekritega z bakrom ter prezračili stanovanje in stopnišče. Policisti so še pred prihodom gasilcev iz objekta umaknili deset oseb, električno energijo na objektu je izklopil dežurni delavec Elektro podjetja.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.08 je v Šegovi ulici v Novem mestu gorela zunanja enota klimatske naprave na večstanovanjskem objektu. Že pred prihodom gasilcev je lastnik požar pogasil z gasilnikom. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel so klimatsko napravo odklopili iz elektrike in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 12.25 je v naselju Črnova, občina Velenje, zagorelo v predelu izpušne cevi tovornega vozila. Gasilci PGD Velenje, Bevče in Vinska Gora so požar pogasili, ohladili predel pri izpušni cevi in posuli po vozišču z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.53 je med Gotenico in Kočevsko reko zagorel gozdarski stroj za spravilo lesa iz gozda. Posredovali so gasilci PGD Kočevje, ki so požar pogasili. Stroj je uničen.

Izpostava Maribor

Ob 18.52 je v naselju Brengova, občina Cerkvenjak, zagorelo osebno vozilo na parkirišču. Požar so pogasili gasilci PGD Cerkvenjak.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 18.10 so v bližini Obrtniške ulice v Logatcu goreli železniški pragovi. Požar, ki je zajel 29 pragov, so pogasili gasilci PGD Dolnji Logatec skupaj z delavci Slovenske železnice.

Izpostava Postojna

Ob 16.58 so ob železniški progi v Jeršicah v Postojni goreli odrabljeni železniški pragovi. Gasilci PGD Postojna so pogasili približno 25 železniških pragov in pregledali okolico. Na lokaciji so dežurni delavci SŽ izvedli odklop napajanja in ozemljitev železniške infrastrukture.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 21.44 je na Cesti Franceta Prešerna, občina Jesenice, zagorel komunalni zabojnik. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.51 je v Glavarjevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za odpadno embalažo. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 7.28 so bili v potoku Črnušnica ob cesti Ceneta Štuparja v Ljubljani opaženi oljni madeži. Gasilci GB Ljubljana so postavili bariero z vpojnim črevesom in pivniki ter tako preprečili nadaljnje onesnaževanje. Ker gre za ponavljajoči dogodek so skupaj s policijo odpirali pokrove jaškov meteorne vode iz katerih se je širil vonj po ogljikovodikih, vendar kraja izlitja v jašek niso našli. Do večje ekološke nesreče ni prišlo. Nadaljnji postopek preiskovanja bo prevzela policija.

Izpostava Postojna

Ob 9.55 so v Ulici 7. maja v Ilirski Bistrici na parkirišču večstanovanjskega objekta gasilci PGD Ilirska Bistrica posuli absorbent po oljnem madežu in površino dveh kvadratnih metrov očistili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 7.39 so na območju Kozine, občina Hrpelje-Kozina, pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije na kraju najdbe uničili angleško ročno bombo Mills, premera 60 mm, ostanek obdobja 2. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Ob 12.41 bo na delu Jernejeve ulice in Pševske ceste, občina Kranj, motena oskrba pitne vode zaradi okvare na javnem vodovodnem omrežju. Predvidena motnja bo trajala do 17 ure.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.02 so v stanovanjskem bloku v Koželjskega ulici v Velenju gasilci PGD Velenje iz pokvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Ob 8.43 so na Koželjskega ulica v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo in izklopili dvigalo.

Izpostava Koper

Ob 12.46 so na Vojkovem nabrežju v Kopru gasilci JZ GB Koper pomagali dvigniti invalidno osebo, ki je padla iz postelje na tla. Posedli so jo na invalidski voziček.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.17 so na Preglovem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 9.14 so na Partizanski cesti v Oplotnici gasilci PGD Oplotnica nudili tehnično pomoč službi NMP.

Ob 10.26 so v Mencingerjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, kjer se je nahajala onemogla oseba. Osebo je prevzela služba NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.11 so v Beblerjevi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom rešili osebo iz dvigala večstanovanjskega objekta.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.33 je v ulici Mestne njive v Novem mestu zaradi počenega radiatorja tekla voda iz zgornjega v spodnje stanovanje v večstanovanjskem objektu. Gasilci GRC Novo mesto so zaprli vodo v bloku in ventil na radiatorju ter tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Ptuj

Ob 6.00 so v Obrežu, občina Središče, gasilci PGD Obrež prenesli obolelo osebo iz stanovanjske hiše v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bo do vključno ponedeljka po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.