Skoči do osrednje vsebine

Slovenija Republiki Zelenortski otoki donirala cepivo proti Covid-19

Vlada Republike Slovenije je odločila, da se za namen humanitarne pomoči ob epidemiji nalezljive bolezni COVID-19 Republiki Zelenortski otoki brezplačno nameni 150.000 odmerkov cepiva proti COVID-19 proizvajalca AstraZeneca.

Republika Zelenortski otoki (portugalsko Cabo Verde) je suverena republika na otočju Makaronezijske ekoregije. Konec julija 2021 je bilo na Zelenortskih otokih s COVID-19 okuženih 33.721 ljudi. Smrtnih žrtev je bilo 298, kar jih uvršča na 128. mesto na svetu. Tam veljajo ukrepi nošenja mask in preventivni higienski ukrepi za zmanjševanje tveganja za širjenje korona virusa. 

Poleg tega, da se v Sloveniji odgovorni in pristojni maksimalno prizadevajo za povečanje precepljenosti v Sloveniji, Slovenija premore solidarnost z državami, ki dostopa do cepiva nimajo v obsegu kot ga je aktualna Vlada RS zagotovila svojim državljanom. Med slednje sodi tudi Republika Zelenortski otoki, zato je v obojestransko korist Republiki Zelenortski otoki ponudila pomoč v obliki 150.000 odmerkov proti COVID-19 proizvajalca AstraZeneca.