Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12.avgusta 2021

Pomoč severni Makedoniji pri obvladovanju požarov v naravnem okolju

Slovenska enota si je skupaj s poveljnikom Civilne zaščite (CZ) Berovo včeraj zjutraj ogledala področje požarišča. Opravljen je bil ogled terena in termovizija iz zraka z dronom. Ugotovljeno je bilo, da je požar pogašen in da prisotnost gasilcev na območju gozdnega požara ni več potrebna. Vremenske razmere za razvoj požarov v naravi so na območju Berova sicer še vedno neugodne, možnost za pojav novih požarov ostaja zelo visoka. Zgodaj popoldne je bila slovenska enota zaprošena za pomoč pri gašenju polno razvitega požara stanovanjske hiše v strjenem naselju v Berovu. Slovenska enota je posredovala z vsemi gasilci in petimi večjimi gasilskimi vozili - cisternami, pred ognjem je obvarovala šest sosednjih objektov, hiša, v kateri je izbruhnil požar, je zaradi lesene gradnje v večji meri pogorela. Medicinska ekipa slovenske enote je oskrbela domačinko, ki so jo iz gorečega objekta še pred prihodom slovenske enote rešili domačini. V požaru je utrpela lažje poškodbe. Intervencija je trajala 2 uri, za gašenje je bilo porabljenih 34.000 litrov vode. Danes dopoldne bodo lokalne oblasti sprejele odločitev, ali je še potrebna prisotnost slovenske enote v Berovem. V kolikor le-ta ne bo potrebna, se bo enota pripravila na demobilizacijo in se bo v soboto zjutraj odpravila na pot proti Sloveniji.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.24 se je pod vrhom Prisanka, občina Kranjska Gora, pri padcu poškodoval planinec. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik so s helikopterjem Slovenske vojske (SV) poškodovanca dvignili v helikopter in odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 17.31 so na poti iz Savice proti Domu na Komni, občina Bohinj, planinci naleteli na osebo s poškodovano glavo. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so s helikopterjem SV poškodovano osebo dvignili v helikopter in jo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.55 je na poti na Malo planino, pod Gojško planino, občina Kamnik, v gozdu pohodnico obšla slabost. Gorski reševalci GRS Kamnik in reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik so obolelo pospremili do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v Zdravstveni dom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.23 se je na območju Razor planine, občina Tolmin poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Tolmin so ga prepeljali do Zdravstvenega doma v Tolminu in ga predali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 21.24 je planinka sporočila, da pogreša moža in dve hčeri, kateri so pozno popoldne odšli v hribe na Malo Mojstrovko. Gorski reševalci GRS Bovec so nepoškodovane planince našli tik pod vrhom Male Mojstrovke, kjer so obtičali zaradi teme. Pomagali so jim sestopiti do prelaza Vršič, kjer so imeli parkiran avtomobil.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.04 je na območju Svinjaka v občini Bovec na težko dostopnem kraju zasilno pristal padalec. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec. Nepoškodovanega padalca je na letališče v Bovcu prepeljal helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 17.19 se je na Zdraviliškem trgu, občina Rogaška Slatina, v kuhinji hotela poškodoval delavec. Reševalci Reševalne postaje (RP) Šmarje pri Jelšah so poškodovano oskrbeli. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 8.05 je v Spodnji Besnici, občina Kranj, iz gradbenega odra padla oseba. Reševalci NMP Kranj so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 14.40 je helikopter Slovenske vojske z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletel v Kozje, občina Kozje, kjer je od reševalcev NMP Šmarje pri Jelšah prevzel obolelo osebo in jo prepeljal v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kozje so zavarovali pristanek helikopterja.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Maribor

Ob 17.45 so v kraju Kumen, Občina Lovrenc na Pohorju, gasilci PGD Lovrenc na Pohorju policiji pomagali pri iskanju osebe, ki se je izgubila v gozdu. Oseba je bila najdena.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 20.42 je v naselju Cesta, občina Krško, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in pri tem poškodoval vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, preprečili iztek motornih tekočin v bližnji kanal in posipali cestišče z vpojnimi sredstvi. Dežurni cestnega podjetja so počistili cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Kranj

Ob 13.39 sta v Vogljah, občina Šenčur, trčila tovorno vozilo in kolesar. Poškodovanega kolesarja so oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj in ga odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.13 sta na AC Celje - Ljubljana pred izvozom Blagovica, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Poškodovanih ni bilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGE Celje so na vozilih odklopili akumulatorja ter po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva.

Ob 10.24 je na avtocesti (AC) Ljubljana - Postojna v bližini naselja Brezovica prišlo do naleta treh osebnih vozil. Poleg reševalcev, policije in cestnega podjetja so posredovali tudi gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Vrhnika, ki so nudili pomoč reševalcem, odklopili akumulatorje na vozilih in počistili cestišče. V nesreči je bila ena oseba poškodovana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.35 je v bližini Loga pod Mangartom, občina Bovec, voznik kombiniranega vozila zapeljal s ceste. Gasilci PGD Bovec so vozilo s tehničnim posegom izvlekli nazaj na cestišče.

Ob 16.40 je v bližini Trnovega ob Soči, občina Kobarid, padla kolesarka in se poškodovala. Pomoč so ji nudili gasilci PGD Kobarid in reševalci NMP Tolmin.

Izpostava Postojna

Ob 8.39 je na Avtocesti med razcepom Gabrk in izvozom Senožeče, občina Divača, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča, na boku pristal v obcestnem jarku in se poškodoval. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila, izvlekli vozilo na cestišče ter nudili pomoč reševalcem, policistom in vlečni službi. Reševalci NMP Sežana so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v izolsko bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.14 je v podjetju v Čopovi ulici v Celju zagorel motor za odsesavanje. Do prihoda gasilcev so zaposleni požar pogasili. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so zavarovali kraj dogodka, prezračili prostor in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 15.31 je v Novem Celju v občini Žalec zagorelo v skladiščnem šotoru. Manjši požar so z gasilnim aparatom pogasili zaposleni. Gasilci PGD Žalec so s termovizijsko kamero pregledali pogorišče.

Ob 17.42 je na Ljubljanski cesti v Celju zagorel električni bojler za sanitarno vodo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Babno so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, ki je v celoti poškodoval kurilnico in prezračili prostore. Reševalci NMP Celje so na kraju oskrbeli osebo, ki se je nadihala dima.

Izpostava Koper

Ob 18.52 je v Srgaših v občini Koper, prišlo do preboja ozemljitvenega kabla na električnem drogu. Zagorela je trava in bližnje grmičevje. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Krkavče so pogasili manjši požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov. Dežurni delavci Elektro Primorske so okvaro odpravili okoli 22.30.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.22 je v dnevnem centru za brezdomce v Plečnikovem podhodu zagorel grelnik vode. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana mesto, ki so grelnik dokončno pogasili, zaprli ventil vode ter prezračili objekt. Vodo, ki se je natekla kot posledica počene cevi so posesali. Zadimilo je tudi prostore lokala, ki se nahaja nad prostori. Tudi te so prezračili.

Ob 12.38 je v Ulici Jana Husa v Ljubljani zagorelo v mansardnem delu stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana so požar hitro omejili in pogasili, tako da se ogenj ni razširil na ostali del objekta.

Ob 16.33 je na Puhovi ulici v Ljubljani zagorelo v eni od kleti v stanovanjskem bloku. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo so požar pogasili. Gorel je odpadni papir kolesa in druga krama.

Ob 18.27 je na Poti na Rakovo Jelšo v Ljubljani gorela vrtna uta. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo.

Ob 21.11 so na Brniški cesti v Vodicah v garaži v kovinskem sodu zagorele odpadne krpe prepojene s premazom za lesene obloge. Gasilci PGD Vodice so sod iz katerega se je kadilo iznesli na prosto.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 21.26 je na Cesti krških žrtev v Krškem v skladišču trgovine zagorel električni viličar. Začetni požar je pogasil varnostnik. Gasilci PGE Krško so opravili pregled stroja s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 21.53 je v Mlačah v občini Slovenske Konjice pri ribnikih zagorela kamp prikolica. Gasilci PGD Loče in Slovenske Konjice so požar omejili in pogasili.

Izpostava Koper

Ob 11.38 je na Spodnjih Škofijah v občini Koper, občanu ogenj ušel izpod nadzora. Še pred prihodom gasilcev je občanu uspelo ogenj omejiti. Gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani so pogorišče zalili z vodo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 9.12 je na Cesti Franceta Prešerna na Jesenicah iz vozila iztekalo gorivo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so po izteklem gorivu posuli vpojna sredstva.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.16 so v Naselju na Šahtu v Kisovcu, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Zagorje – mesto posuli vpojna sredstva po oljnem madežu na cesti na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.30 so v Pavšičevem naselju v Kromberku, občina Nova Gorica, pripadniki Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske odstranili topovski vžigalnik za granato kalibra103 mm Avstro Ogrskega izvora mase 1,5 kg.

Ob 12.18 sta v bližini Idrije pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in na varno shranila neeksplodirana ubojna sredstva skupne mase 10,28 kg iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 17.44 so pohodniki ob reki Soči v bližini kraja Kal Koritnica, občina Bovec, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta odstranila in do uničenja shranila v ustrezno skladišče rusko tromblonsko mino kalibra 40 mm, mase 0,6 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 6.44 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili občana in psa. Dvigalo so izklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.53 so v Prvomajski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vozilo, ki se je zaklenilo in iz njega rešili nepoškodovanega otroka.

Ob 9.26 so v Poklukarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegov vstopili v stanovanje, kjer je puščala voda.

Ob 12.15 se je na Škrabčevem trgu v Ribnici zaklenilo osebno, v katerem je bil otrok. Gasilci PGD Ribnica so s tehničnim posegom odprli vrata vozila.

Izpostava Maribor

Ob 18.00 je v Limbuškem nabrežju v Limbušu, občina Maribor, na cestišče padlo večje drevo. Gasilci JZ GB Maribor so drevo razrezali in odstranili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.08 so v bližini Idrije, gasilci PGD Idrija iz reke Idrijce izvlekli osebno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

 

Po podatkih Agencije RS za okolje bo do vključno ponedeljka po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.