Skoči do osrednje vsebine

Vodstvo Finančne uprave RS krepi sodelovanje z davčnimi upravami na območju Bosne in Hercegovine

Danes je vršilec dolžnosti generalnega direktorja Finančne uprave RS (FURS) mag. Ivan Simič z direktorjem Davčne uprave Republike Srbske dr. Goranom Maričićem v Banji Luki podpisal sporazum o sodelovanju. O tesnejšem medsebojnem sodelovanju pa je Simič govoril tudi z dr. Mirom Džakulo z Uprave za posredno obdavčenje.

Predstavniki vodstva FURS z mag. Ivanom Simičem na čelu so se danes mudili na delovnem obisku v Banji Luki. Glede na dejstvo, da je Bosna in Hercegovina vse bolj zanimivo poslovno okolje tudi za slovenska podjetja, je učinkovito sodelovanje in izmenjava podatkov s tamkajšnjimi davčnimi upravami zelo pomembna, velik pomen za obe strani pa predstavljata tudi izmenjava izkušenj in prenos znanj. 

Podpis sporazuma z Davčno upravo Republike Srbske

Najprej so obiskali Davčno upravo Republike Srbske. Na sestanku so govorili o ključnih razvojnih projektih, posebej o vlogi digitalizacije, aktivnostih v času COVID-19 ter o pomenu krepitve davčne kulture prebivalstva. Podobno kot FURS je tudi Davčna uprava Republike Srbske v minulem obdobju uspešno izvedla vrsto aktivnosti, ki so prispevale k hitrejšemu okrevanju in rasti gospodarstva. Obe strani sta izpostavili pomen sodelovanja in se s podpisom sporazuma zavezali k tesnejšemu medsebojnemu sodelovanju v prihodnje.

Potreba po sodelovanju na področju nadzora z Upravo za posredno obdavčitev

Sledilo je delovno srečanje z vodstvom Uprave za posredno obdavčitev. Direktor Uprave za posredno obdavčitev dr. Miro Džakula je izpostavil pomen tesnega dvostranskega sodelovanja tako na davčnem kot carinskem področju, izmenjavo znanj in izkušenj, sodelovanje pri izzivih digitalizacije ter aktivnosti glede obdavčitve kriptovalut. Predstavniki slovenske delegacije so predstavili ključne razvojne aktivnosti FURS, vlogo procesa debirokratizacije, aktivnosti v času COVID-19 ter carinsko področje. Obe strani sta ob zaključku delovnega srečanja poudarili potrebo po učinkovitejšem operativnem sodelovanju na področju nadzora ter aktivni izmenjavi podatkov in informacij za konkretne primere.

mag. Ivan Simič in dr. Goran Maričić za govorniškim pultom se fotografirata za medije

mag. Ivan Simič, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Fursa in dr. Goran Maričić, direktor Davčne uprave Republike Srbske | Avtor FURS

1 / 2