Skoči do osrednje vsebine

Franc Jeza (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Franca Jezo, časnikarja, publicista, pisatelja, in velikega domoljuba. Jeza je tisti, ki je tik za mejo, na samem pragu Slovenije oziroma takrat še Jugoslavije, v času, ko semena slovenske pomladi še niso pričela kliti, s svojim neumornim in do skrajnosti predanim delovanjem zavzeto ter vztrajno ohranjal, poglabljal in širil idejo demokratične ter neodvisne slovenske države.
Franc Jeza, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbol Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis Franc Jeza in več na slovenci.si.

Franc Jeza | Avtor: Vir: casnik.si

S svojimi aktivnostmi s katerimi je jasno izražal željo in potrebo po samostojni slovenski državi je močno zaznamoval celotno povojno obdobje. Poleg tega, da je honorarno delal v uredništvu slovenskega tržaškega radia, je izdajal knjige, zbornike in brošure, v katerih je zamisel bodoče Republike Slovenije razdelal in izrisal do najmanjših podrobnosti. Popolnoma samostojno je izvajal tudi številne, nadvse konkretne propagandne akcije. Največkrat je množici v Trstu parkiranih slovenskih avtomobilov za brisalce zatikal informativne in propagandne politične letake, s katerimi je skušal Slovence spodbuditi in prepričati, da bi se aktivno zavzeli in pritisnili na takratno komunistično oblast, da bi se Slovenija osamosvojila.

Več o Francu Jezi in njegovem prispevku k osamosvojitvi najdete v prispevku na slovenci.si .