Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. avgusta 2021.

Pomoč Severni Makedoniji pri obvladovanju požarov v naravnem okolju

Dne 10.8.2021 sta operativni vodji Slovenije in Avstrije šla na pregled situacije iz zraka. Po preletu je potekal hiter sestanek za potek aktivnosti. Na lokacijo včerajšnje operacije je bila mobilizirana avstrijska in bolgarska enota z lokalnimi silami. Zaradi nočnega dela je Slovenska enota pričela z začetkom dnevne izmene ob 11.00. Vse enote na delovišču so opravile pregled situacije na tleh in ugotovile, da je včerajšnji preventivni požig bil uspešen in je požar pod kontrolo. Razmere za širitev požara in izbruha novih požarov so še vedno neugodne. Veter ves čas spreminja smer, temperature pa so visoke. Vlažnost še je vedno zelo nizka, območje pa je poraščeno z borovim gozdom in cipresami.

Dne 11.8.2021 je v zgodnjih jutranjih urah v Berovo prispela 2. slovenska enota, ki bo prevzela naloge na vodstveni in operativni ravni.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 12.56 sta pri sestopu s Skute, občina Kamnik, omagala pohodnika. Pohodnika je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Gorske reševalne službe (GRS) na krovu prepeljala nepoškodovana v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.10 je na območju Loga pod Mangartom v smeri Predela, občina Bovec, jadralna padalka zasilno pristala na drevesu. Aktivirani so bili reševalci GRS Bovec. Ti so padalko ter padalo sneli z drevesa. Padalka se ni poškodovala.

Ob 11.58 je na pobočju Stola, občina Kobarid, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Aktivirani so bila reševalci GRS Tolmin. Ti so na kraju ugotovili, da je padalec sam splezal z drevesa, poškodovan ni bi in ni potreboval pomoči.

Ob 16.53 je med Črno Prstjo ter Stržiščem, občina Tolmin, strmoglavil jadralni padalec in se poškodoval. Reševalci GRS Tolmin so poškodovanca na kraju oskrbeli, helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah z Brnika pa ga je prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 16.41 se je v Vodicah pri Kalobju, občina Šentjur, pri delu s traktorjem in nakladalko za seno občan prevrnil okoli 300 metrov po pobočju in med prevračanjem padel iz traktorja. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu, odklopili akumulator na stroju, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine, nato pa s tehničnim posegom s pomočjo delovnih strojev in občanov tako traktor kot tudi nakladalko izvlekli na ravnino. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje so huje poškodovanega traktorista oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ptuj

Ob 20.31 se je pri naselju Bratislavci, občina Dornava, pri košnji trave prevrnil traktor, pri čemer se je poškodoval traktorist. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ptuj, Polenšak in Dornava so s tehničnim posegom izvlekli poškodovanca iz kabine, ga oživljali do prihoda reševalcev NMP Ptuj ter zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 15.22 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletela na Radno, občina Sevnica, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.23 sta v Belem potoku pri Frankolovem, občina Vojnik, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Motorist se je poškodoval. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Celje. Ti so ga dokončno oskrbeli na kraju dogodka.

Ob 15.16 sta v Padeškem vrhu, občina Zreče, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu, odklopili akumulatorje, z vpojnim sredstvom posuli po izteklih motornih tekočinah in očistili cestišče. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so poškodovanega motorista prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 7.25 sta na krožišču v Šmarjah v občini Koper trčila osebno vozilo in motorno kolo. Motorist se je poškodoval. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in pomagali pri oskrbi poškodovanca. Prehospitalna enota Obala ga je oskrbela in prepeljala v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 8.06 so v Bleiweisovi ulici v Kranju trčila tri osebna vozila. Ena oseba se je poškodovala. Oskrbeli so jo reševalci NMP Kranj. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na poškodovanih vozilih in cestišče posuli z vpojnimi sredstvi.

Ob 14.36 so izven naselja Ribčev Laz, Občina Bohinj, gasilci PGD Bohinjska Bistrica izvlekli vozilo iz obcestnega jarka in postavili na cesto. O dogodku so bili obveščeni policisti. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.38 je v naselju Dolščaki, občina Velike Lašče, voznik izgubil nadzor nad vozilom, zapeljal s ceste in obstal v jarku. Gasilci PGD Ribnica in Rob so zavarovali kraj dogodka, iz vozila rešili poškodovanega voznika in ga predali v oskrbo reševalcev NMP. Vozilo so potegnili nazaj na cestišče in z vpojnim sredstvom posuli po izteklih motornih tekočinah. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.35 sta v križišču Krumperške ulice in Virske ceste trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala in je bila ukleščena v vozilu. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, odklopili akumulatorja vozil, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in cestišče očistili. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP Domžale.

Izpostava Maribor

Ob 16.18 sta na Pomurski avtocesti v smeri Murske Sobote pred izvozom za Pernico trčila osebno in tovorno vozilo. Tri osebe so se poškodovale. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščene osebe in pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi ponesrečencev.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.14 sta na cesti Črnomelj – Vinica pri naselju Stara Lipa, občina Črnomelj, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, očistili vozišče in nudili pomoč policiji pri urejanju prometa. Reševalci nujne medicinske pomoči Črnomelj pa so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovane osebe in eno prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 11.52 sta na avtocesti Divača–Sežana pri Danah trčili tovorni vozili. Dve osebi sta se lažje poškodovali. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli cestišče z vpojnimi sredstvi in nudili pomoč reševalcem NMP.

Ob 11.47 sta v križišču v Kozini, občina Hrpelje - Kozina, v naletu trčila osebno in tovorno vozilo. Ena oseba se je lažje poškodovala. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč drugim enotam, odklopili akumulator in posuli absorbent po izteklih tekočinah. Poškodovana oseba je zavrnila zdravniško pomoč.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.29 se je v gostinskem objektu na Cankarjevem nabrežju v Ljubljani kadilo iz lesene stene. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana mesto. Na kraju so ugotovili, da je starejša stanovalka neuspešno poskušala prižgati kamin katerega dim je potegnilo v notranjost stavbe. Prostore so pregledali in prezračili.

Ob 19.04 so v Rožni ulici v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili vrtno lopo, velikosti 4 X 5 metrov.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 13.37 je zagorelo na deponiji Mala Mežakla na Jesenicah. Začetni manjši požar so gasili zaposleni, gasilci GARS Jesenice pa so dokončno pogasili požar ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.17 je v ulici Pod strahom v naselju Lavrica, občina Škofljica, zagorela suha trava ob transformatorski postaji. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Lavrica. Pregled transformatorske postaje je opravil dežurni delavec podjetja Elektro Ljubljana.

Ob 12.51 je na Vodnikovi cesti v Ljubljani gorelo v votlem deblu hrasta. Še pred prihodom gasilcev so domačini gasili požar z vodo iz vrtne cevi. Dokončno so požar pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 17.24 je v ulici Pot k mlinu v Mariboru gorel manjši kup odpadnih vej. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 12.27 je na športnem igrišču v Dutovljah, občina Sežana, gorel lesen panj. Posredovali so gasilci PGD Komen, Sežana in ZGRS Sežana. Pogasili so požar. Zagorelo je zaradi razlitja vnetljivih tekočin.

Izpostava Ptuj

Ob 14.31 je v naselju Mihovci pri Veliki Nedelji, občina Ormož, na njivi zagorelo strnišče. Gasilci PGD Velika Nedelja in Senešci so pogasili požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov.

Ob 20.32 je v naselju Prvenci, občina Markovci, zagorelo strnišče. Gasilci PGD Prvenci - Strelci so pogasili okoli 300 kvadratnih metrov strnišča.

Ob 21.18 je v naselju Spodnji Velovlek, občina Ptuj, gorel zavržen les, zaradi česa se je požar razširil na strnišče. Gasilci PGD Spodnji Velovlek in Kicar so požar omejili in pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.08 so v Šubičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili manjši koš za odpadke.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 11.17 so v naselju Dobeno, občina Brežice, gasilci PGE Krško z vpojnim sredstvom posuli oljni madež na površini okoli štirih kvadratnih metrih in razmastili oljni madež na travniku v dolžini 50 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 20.17 je v naselju Gradišče v občini Škofljica občan pri urejanju okolice naletel na italijansko minometno mino, iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Ljubljansko – Gorenjske regije sta mino na kraju najdbe uničila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.36 so v kraju Grgar, občina Nova Gorica, gradbeni delavci pri zemeljskih delih naleteli na italijansko topovsko granato kalibra 149 mm, mase 30,5 kg in razbiti del italijanske topovske granate kalibra 150 mm, mase 20 kg. Najdbo, ki izvira iz obdobja 1. svetovne vojne, sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 12.23 so v naselju Budanje, občina Ajdovščina, ob reki Vipavi pri zemeljskih delih naleteli na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno ročno bombo S.I.P.E, italijanske izdelave, mase 0,52 kg, ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 9.55 so v objektu v Šolski ulici v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper rešili ujeto osebo iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Kranj

Ob 14.33 je v Zoisovi ulici v Kranju v kabini dvigala stanovanjskega objekta, ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom osebo rešili, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili pristojni servis.

Ob 16.20 so v Dolenji vasi, občina Železniki, gasilci PGD Selca nudili pomoč reševalcem NMP Škofja loka pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.35 se je na parkirišču ob Tržaški cesti na Vrhniki manjši otrok zaklenil v osebni avto. Gasilci PGD Vrhnika so s tehničnim posegom odprli vrata vozila. 

Izpostava Maribor

Ob 5.52 so v Kidričevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop do obolele osebe reševalcem NMP Maribor, ki so osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Ob 12.58 so v Lavričevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avtolestve odstranili nalomljene veje, ki so ogrožale vozila na parkirišču.

Izpostava Postojna

Ob 17.11 so na Kolodvorski cesti v Postojni gasilci PGD Postojna s tehničnim posegom odprli stanovanje v katerem so našli preminulo osebo.

Ob 19.49 so na glavni cesti v naselju Iga vas, občina Loška dolina, gasilci PGD Iga vas nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri oskrbi obolele oseba. Obolela oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/