Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. avgusta 2021

Pomoč Severni Makedoniji pri obvladovanju požarov v naravnem okolju

Slovenske gasilske enote so 9. 8. 2021 v sodelovanju z avstrijskimi in bolgarskimi nadaljevale gašenje na območju vasi Mačevo in Budinarci. Situacija na terenu je zelo resna, enote so na prvi liniji požara. Razmere so neugodne, veter ves čas spreminja smer, temperature so visoke. Vlažnost še je vedno zelo nizka, območje je gosto poraščeno, teren je razgiban, posamezni predeli niso dostopni z gasilskimi vozili. Pri gašenju pomagajo makedonski helikopterji in romunsko letalo. Na slovenskem delovišču sta prisotni policija ali vojska. Lokalne sile delujejo pod slovenskim poveljstvom in proaktivno pomagajo ob morebitnih izzivih (lokacije hidrantov, lažja popravila, priprava terena,...). Danes se v Severno Makedonijo odpravlja nova ekipa gasilcev in pripadnikov Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS). Druga odprava ima 52 članov od tega je 43 gasilcev in 9 pripadnikov Civilne zaščite. Potujejo z dvema avtobusoma v spremstvu dveh vozil Civilne zaščite. V Berovem bodo zamenjali 48 člansko enoto, ki je v Severni Makedoniji od 6.8.2021. Prva odprava se bo v Slovenijo vrnila 11. 8. 2021 v večernih urah, druga bo v Severni Makedoniji z delom nadaljevala do predvidoma ponedeljka, 16.8., v Slovenijo pa se bo vrnila dan kasneje.

 

Potresi

Izpostava Novo Mesto

Ob 18.08 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Trebnjega, 37 km vzhodno od Ljubljane. V bližini je bil ob 18.02 še potres magnitude 1,4. Po prvih podatkih so potresa čutili posamezni prebivalci občin Mirna, Litija in Trebnje. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresov ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.16 si je planinec v soteski Fratarica, v bližini Loga pod Mangartom, občina Bovec, poškodoval hrbet. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec in reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Zdravstvenega doma (ZD) Tolmin so ponesrečenca na kraju oskrbeli in ga prepeljali na letališče v Bovec. Helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik ga je prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 12.16 si je v naselju Kostanjek, občina Krško, pri delu v vinogradu občan poškodoval nogo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanega do reševalnega vozila. Reševalci NMP Krško so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 0.53 je v Metlečah, občina Šoštanj, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje, ki so kraj zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva ter vozilo postavili na rob vozišča.

Ob 14.07 so na cesti Laško–Rimske toplice v občini Laško trčili osebni vozili in motorno kolo. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe in motorno kolo postavili na kolesa.

Ob 21.13 je v Veliki Pirešici v občini Žalec osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGD Velika Pirešica in PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine, postavili avto nazaj na kolesa in nudili pomoč policiji. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 9.57 se je na cesti med naseljem Mlako in Bobovek, občina Kranj, prevrnil traktor. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Kranj. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom prevrnjen traktor postavili na kolesa in odstranili s ceste, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli cestišče. Cesta je bila zaradi prometne nesreče nekaj časa zaprta.

Ob 16.34 je na avtocesti pred izvozom za Brnik, občina Šenčur, prišlo do prometne nesreče enega vozila. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine ter nudili pomoč petim poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Kranj in NMP Ljubljana.

Ob 19.30 je v naselju Kokra, občina Preddvor, osebno vozilo zapeljalo na brežino in se pri tem prevrnilo nazaj na vozišče. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče in odklopili akumulator na vozilu. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.12 se je na Zaloški cesti v Ljubljani na uvozu na vzhodno ljubljansko obvoznico v smeri proti Malencam pri padcu z motociklom poškodoval motorist in sopotnik. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP pri oživljanju poškodovane sopotnice. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanko po reanimaciji na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.58 je v Erjavčevi ulici v Novi Gorici osebno vozilo nasedlo na cesti, kjer je nastala luknja. Gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica sta vozilo povlekla iz luknje, delavci Komunale pa so postavili opozorilne znake.

Izpostava Postojna

Ob 6.29 so na avtocesti med Sežano in počivališčem Povir, občina Sežana, v naletu trčila tri vozila. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.04 se je v Starem trgu, občina Slovenj Gradec, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) pri oskrbi ponesrečenca, usmerjali promet in nevtralizirali razlite tekočine na vozišču. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovano osebo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 17.07 se je na lokalni cesti v občini Prevalje pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem ZRCK pri oskrbi ponesrečenca in nevtralizirali razlite tekočine na vozišču. Ponesrečenca so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.39 je v Šempetru, občina Šempeter – Vrtojba, zagorelo v skladiščnih prostorih ob nakladalni ploščadi trgovine. Požar, ki je poškodoval objekt in izdelke v skladišču, so pogasili gasilci PGD Šempeter in JZ GRD GE Nova Gorica.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 18.29 je na avtocesti med priključkom Lenart in tunelom Močna v smeri Maribora, občina Lenart, zagorela izolacija v rolah na prikolici tovornjaka. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor, PGD Lenart in Pernica so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili in razkopali naloženo izolacijo. Na kraju je bila prisotna tudi policija in delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 23.32 je v naselju Gorenje Skopice, občina Brežice, gorel kup lesenega odpada. Gasilci PGD Skopice in Krška vas so požar v velikosti okoli petnajst kubičnih metrov pogasili in preventivno pregledali okolico.

Izpostava Koper

Ob 13.10 je ob Južni cesti v Izoli pri kurjenju na prostem ogenj ušel iz nadzora. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so pogasili okoli 1500 kvadratnih metrov trave.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.14 je v Tbilisijski ulici v Ljubljani zagorela baraka oziroma nadstrešek v velikosti 2 X 3 metre. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Vič.

Ob 21.12 so na Ambroževem trgu v Ljubljani brezdomci kurili palete. Goreč kup palet so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 21.54 sta v naselju Trata v občini Kočevje gorela manjša kupa odpadnih avtomobilskih delov, plastike in ostalih odpadkov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 15.50 sta se v naselju Grad, občina Cerklje na Gorenjskem, z ogljikovim monoksidom zastrupila dva delavca na gradbišču vodohrana. Zastrupljeni osebi so na kraju dogodka oskrbeli reševalci NMP Kranj in ju prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci GARS Kranj so izvedli meritve prisotnosti nevarnih plinov, ki so pokazale bistveno povečano prisotnost ogljikovega monoksida (CO) v kletnih prostorih novogradnje, kjer sta delavca izvajala dela. Območje so v celoti zavarovali ter podtlačno prezračili vse prostore.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 6.30 je na relaciji Boštanj–Jelovec v občini Sevnica, voznik z kombiniranim vozilom povozil večji kamen in prebil karter iz katerega je izteklo motorno olje. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na kombiniranem vozilu, izteklo olje na dolžini okoli 1.500 metrov posuli z vpojnimi sredstvi in počistili cestišče.

Izpostava Celje

Ob 9.40 je v Ratanskem potoku v Rogaški Slatini občan opazil neznano belo snov. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so v potok nastavili lovilna črevesa ter izmerili pH vode v potoku. Do pogina rib ni prišlo, odvzeli so vzorec vode, ki jo bodo predali pristojnim službam.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.25 so na Trgu Osvobodilne fronte v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili manjši oljni madež, na površini enega kvadratnega metra.

Ob 10.56 so v ulici Cesta ob Sori v Medvodah gasilci PGD Preska – Medvode z vpojnim sredstvom posuli oljni madež na površini okoli dva kvadratna metra.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Postojna

Ob 9.12 se je na območju Cerkniškega jezera, občina Cerknica, v nasipu, kjer je shranjena večja količina rib, pojavil požiralnik in posledično voda hitro odteka. Štab Občinskega štaba civilne zaščite (OŠ CZ) občine Cerknica skupaj s pogodbenimi izvajalci in člani Ribiške družine Cerknica so pričeli z iskanjem in zamašitvijo požiralnika.

Izpostava Celje

Ob 19.08 je na Cesti Talcev v Velenju v večstanovanjskem objektu obstalo dvigalo. Gasilci PGD Velenje so s tehničnim posegom rešili v dvigalu ujeti osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.37 so v Topniški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana, ob prisotnosti reševalcev NMP, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 15.59 so v Mejačevi ulici v Borovnici gasilci PGD Borovnica ob prisotnosti reševalcev NMP odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Ob 18.34 so v naselju Mali Log v občini Loški Potok gasilci PGD Mali Log odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala obolela oseba.

Ob 18.44 je ob pešpoti v Volčjii ulici v Domžalah drevo ogrožalo sprehajalce. Gasilci PGD Duplica so drevo odstranili.

Izpostava Ptuj

Ob 18.02 so v naselju Stoperce v občini Majšperk gasilci PGD Stoperce iz kleti stanovanjske hiše prečrpali vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/