Skoči do osrednje vsebine

Danes na pot proti Severni Makedoniji druga odprava gasilcev in pripadnikov civilne zaščite

Ob 8. uri zjutraj se je na pot proti Severni Makedoniji odpravila enota 51 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite, ki bo tam predvidoma 6 dni.

Na območje Berova danes odhaja druga odprava, 51 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite. Od tega je 43 gasilcev in 9 pripadnikov civilne zaščite, ki bodo skrbeli, da bodo gasilci na terenu varno in učinkovito opravljali svoje naloge. Ta enota bo zamenjala odpravo, ki je v Severni Makedoniji že od 6. avgusta. Predvidoma naj bi se druga odprava nazaj v Slovenijo vrnila 17. avgusta.

Razmere v Severni Makedoniji ostajajo resne. Gori praktično na istem mestu kamor se je odpravila že prva odprava. Veter še naprej menja smeri, vlaga v ozračju pa ostaja nizka, kar ohranja pogoje za širitev požara, je povedal Janez Bordon, vodja intervencije druge odprave.

Požar je še vedno aktiven, ogromno pa je tudi ponovitev požara, kar pa edino lahko prepreči zadostno število gasilcev in drugih sil za gašenje požara. Slovenska enota gasilcev še naprej gasi največja žarišča požara, kjer se le-ta najbolj širi in ogroža vasi ter prebivalstvo. Danes ponoči so gasilci opravljali svoje delo dvajset ur, praktično skoraj cel dan, je pojasnil Marko Adamič, operativni vodja druge odprave.

Posebna vozila za gašenje požarov v naravnem okolju ostajajo v Severni Makedoniji, menjala se bo le ekipa, saj gre za zelo dolgo in naporno delo, ki za prvo enoto traja že od 5. avgusta po najmanj 12 ur na dan v izredno težkih razmerah. Do sedaj je bila le ena lažja poškodba gasilca, ki se je zgodila pri popravilu gasilskega vozila.

Gasilci delujejo v dveh ekipah. »Ko so eni v ognju, si drugi med tem lahko odpočijejo«, pravi Adamič, ki je poudaril, da je treba paziti na zdravje in varnost gasilcev. S podobnimi požari smo se v Sloveniji spopadali v letih 2003 in 2006, le da so se ti odvijali na precej manjšem območju. Tovrstni požari so izjemno nevarni, saj so nepredvidljivi, zato mora vodstvo odprave izredno dobro preučiti obnašanje požara in na podlagi tega načrtovati območje delovanja gasilcev.

Gasilci tokratne odprave prihajajo iz Severno-primorske regije, in sicer: PGD Cerkno, PGD Tolmin, PGD Col, PGD Selo, PGD Sp. Idrija, PGD Kanal, PGD Dobrovo, PGD Šempeter, PGD Vipava, PGD Dornberk ter Obalno-kraške regije, in sicer: PGD Postojna, PGD Sežana, PGD Komen, ZGRS Sežana, PGD Knežak, PGD Podgrad, PGD Pobegi-Čežarji, PGD Gradin, PGD Hrvatini, PGD Izola ter GB Koper.