Skoči do osrednje vsebine

Slovesnosti v spomin na romske žrtve genocida v drugi svetovni vojni

Predstavnica urada za narodnosti se je 6. avgusta 2021 udeležila dogodkov, ki so potekali ob obeležitvi spomina na romske žrtve genocida v drugi svetovni vojni.

Na Vrtu spominov in tovarištva v Petanjcih v Občini Tišina je v spomin na romske žrtve genocida med drugo svetovno vojno prof. dr. Dragoljub Acković, generalni sekretar Evropske romske zveze (European Roma Union), posadil drevo gorski javor. Pobudo za ta dogodek je dala ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, organiziran pa je bil v sodelovanju z Zvezo Romov Slovenije.

Sledila je okrogla miza o položaju in perspektivah, pričakovanjih Romov v prihodnjem razvoju in življenju v EU/Evropi, ki jo je organizirala Zveza Romov Slovenije in je potekala v Murski Soboti. Uvodoma je prisotne nagovoril Jožek Horvat Muc, slavnostni govornik pa je bil Miha Lobnik, Zagovornik načela enakosti, ki je izpostavil je pomen ohranjanja spomina na dogodke iz preteklosti in spomnil, da je v drugi svetovni vojni poleg mnogih drugih življenje izgubilo tudi pol milijona Romov in Sintov. Cilj teh nepojmljivih sovražnih dejanj je bil dokončen izbris Romov in Sintov ter drugih. Ob spominjanju na Porajmos je zato treba vedno znova odločno poudariti, da so bila ta dejanja okrutno nečloveška in da je treba storiti vse, da se ne bi nikoli več ponovila.

Na okrogli mizi so s svojimi prispevki sodelovali tudi drugi govorniki: prof. dr. Dragoljub Acković, član parlamenta Republike Srbije, doc. dr. Vera Klopčič, častna članica Zveze Romov Slovenije, mag. Orhan Galjus, podpredsednik Evropske romske zveze, mag. Emina Schemo, podpredsednica Evropske romske zveze in svetovalka Ministrstva za politični sistem in odnose med skupnostmi Republike Severne Makedonije, mag. Vita Zalar, asistentka na Inštitutu za kulturno zgodovino Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Matjaž Gruden, direktor za demokratično participacijo pri Svetu Evrope, ki je prisotne nagovoril preko video posnetka.

Vsi so poudarili pomen spominjanja na pretekle dogodke, ki morajo sedanjim in prihodnjim generacijam služiti v opomin, da se ne smejo nikoli ponoviti. Hkrati so vsi, vsak s svojega gledišča, spomnili, da so pripadniki romske skupnosti še vedno izključeni iz družbe, da so podvrženi nestrpnosti in predsodkom ter da je na mnogo področjih treba storiti še veliko, da se bo njihov položaj v družbi dejansko izboljšal.

Po okrogli mizi okrog je potekala slovesnost položitve venca k spominski plošči »V spomin romskim žrtvam holokavsta v drugi svetovni vojni 1941–1945« na dvorišču nekdanje Ekonomske šole v Murski Soboti.