Skoči do osrednje vsebine

EU v vrtnicah – razstava vrtnic držav Evropske unije

V Arboretumu Volčji Potok so na pobudo Ministrstva za kulturo in v počastitev slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije pripravili razstavo vrtnic držav Evropske unije z naslovom EU v vrtnicah. Dosedanji nasad vrtnic so v sodelovanju s strokovnimi društvi držav članic dopolnili s sortami vrtnic, ki so nastale v državah Evropske unije. Razstava je na ogled do 31. oktobra 2021.

Razstava vrtnic postavlja v ospredje pomen povezovalne vloge vrtne kulture in njenih korenin, ki segajo globoko v skupno zgodovino držav članic Evropske unije. Naklonjenost do vrtnic povezuje vse članice Evropske unije, od skandinavskih držav do južno sredozemskim otokov.

V Arboretumu Volčji Potok so z državnimi zastavicami označili po eno ali dve sorti vrtnic, ki so v izbrani državi nastale ali imajo v njej dolgo tradicijo uporabe. Vrtnice so opremljene tudi s QR kodami, ki obiskovalcem omogočajo vpogled v podrobnejše opise predstavljenih vrtnic (sorta, država, posebnosti gojenja in žlahtnjenja) v slovenskem in angleškem jeziku. Poleg tega obiskovalce v svet vrtnic popelje tudi zgibanka o razstavi, ki je natisnjena v slovenskem in angleškem jeziku.

Večina vrtnic se nahaja v zgornjem rozariju in na kongresnem griču, nekaj jih je med papeškimi vrtnicami in nekaj v spodnjem rozariju.

Več o razstavi na strani Arboretuma Volčji potok.

Napovednik za razstavo vrtnic držav Evropske unije v Arboretumu Volčji potok