Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. avgusta 2021.

Pomoč severni makedoniji pri obvladovanju požarov v naravnem okolju

Operativni vodja slovenske odprave si je v jutranjih urah situacijo na terenu ogledal iz zraka in ocenil, da so razmere še vedno zelo spremenljive in neugodne. Slovenske gasilske enote so skupaj z avstrijskimi in bolgarskimi nadaljevale gašenje na območju vasi Mačevo in Budinarci, iz zraka so jim pri gašenju pomagali srbski in makedonski helikopterji ter romunsko letalo. Mednarodnim silam so se v boju z ognjenimi zublji pridružili tudi lokalni gasilci, prostovoljci, policija in vojska.

 

Neurje

Včeraj popoldan je vremenska fronta prizadela območje občin Prebold, Vojnik, Žalec in Litija. Po sedaj zbranih podatkih so zaradi neurja posredovali gasilci iz petih prostovoljnih gasilskih društev. Tako je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše, močan veter je odkril več streh objektov, v občini Litija je v gozdu zagorelo zaradi udara strele, okoli 15. ure pa je občino Žalec in Prebold zajelo neurje z močnim vetrom, dežjem in točo. Nastala je večja materialna škoda na objektih, prometnih sredstvih in poljščinah. Okoli 21.00 se je nova vremenska fronta z neurjem pomikala južno od Kranja v smeri vzhod – severovzhod in prešla območja občin Kamnik, Komenda, Kranj, Lukovica in Šenčur. Toča je poškodovala ostrešja nekaj objektov, meteorna voda pa zalivala garaže, cestišča in kleti objektov. Veter je odkril streho objekta in podiral drevesa. Zabeležili smo 28 dogodkov. Gasilci 15 prostovoljnih društev in ene poklicne enote so črpali vodo iz poplavljenih objektov, zasilno prekrivali poškodovana ostrešja, odstranjevali podrto drevje ter čistili odtoke meteorne vode.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj 

Ob 16.26 si je pri sestopu iz Svetega Lovrenca, občina Preddvor, planinka poškodovala zapestje. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj so poškodovanko na kraju oskrbeli in na klasični način pospremili v dolino, kjer so jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.13 so pri Krnskih jezerih, občina Kobarid, svojci pogrešali mladoletni deklici. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec in GRS Tolmin. Posadka s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) z dežurno ekipo GRS na Brniku je pregledala področje med Krnskim jezerom in Krnom. Ob 16.40 so pogrešani deklici našli pri koči na Krnskih jezerih.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.42 je pri sestopu z vrha Škabrijela proti Novi Gorici zaradi slabosti omagal pohodnik. Reševalci Enote za hitre reševalne intervencije Mestne občine Nova Gorica (HRI MONG) Nova Gorica so nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper 

Ob 12.00 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj s sekundarno ekipo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice Izola v UKC Ljubljana. Mesto pristanka helikopterja so zavarovali gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.31 so v naselju Laze pri Borovnici, občina Borovnica, gasilci Prostovoljnega gasilskega duštva PGD Borovnica nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.17 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) iz Splošne bolnice (SB) Šempeter pri Gorici s helikopterjem prepeljala obolelo osebo v ljubljanski UKC.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.09 je posadka s helikopterjem SV s sekundarno ekipo kliničnega centra Ljubljana iz Slovenj Gradca s helikopterjem prepeljala inkubator z dojenčkom v UKC Ljubljana.

Ob 9.15 je iz Dravograda posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP prepeljala s helikopterjem obolelo osebo v UKC Maribor. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Dravograd.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.15 sta v Liptovski ulici v Slovenskih Konjicah trčila motorist s sopotnico in osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem in policiji, odklopili akumulator, odstranili osebno vozilo s cestišča in očistili cestišče. Reševalci NMP Slovenske Konjice so na kraju oskrbeli pet oseb.

Izpostava Koper

Ob 9.42 sta na cesti Srgaši – Dragonja pri izvozu za Grintovec v občini Koper trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj nesreče, usmerjali promet in nudili pomoč reševalcem Reševalne službe slovenske Istre, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.49 se je na avtocesti med Vrhniko in Brezovico, občina Brezovica, osebno vozilo zaletelo v zadnji del prikolice tovornega vozila. Ena oseba se je lažje poškodovala. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Gasilska brigada (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator na poškodovanem vozilu, posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah in očistili cestišče.

Ob 21.27 sta na Šmartinski cesti v Ljubljani trčili osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče ter do prihoda reševalcev nudili pomoč poškodovanemu motoristu. Reševalci Reševalne postaje (RP) Ljubljana so poškodovanca prepeljali v bolnišnico. Voznik osebnega vozila je pobegnil s kraja nezgode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.29 se je v križišču v Ulici padlih borcev v Tolminu osebni avtomobil prevrnil na bok. Lažje poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Tolmin. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi voznika, usmerjali promet, poškodovano vozilo postavili na kolesa in odstranili s cestišča, preventivno odklopili akumulator ter po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva.

Izpostava Postojna

Ob 13.52 sta se na cesti Sveta Trojica – Lovranovo, občina Bloke, pri padcu z motornim kolesom poškodovala motorist in sopotnica. Gasilci PGD Cerknica so kraj dogodka požarno in prometno zavarovali, po izteklem gorivu posuli vpojna sredstva in nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica, ki so poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Ob 20.06 sta v naselju Križ, občina Sežana, trčili osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi poškodovanca, ki so ga prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 20.42 sta na Ptujski gori trčili osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Ptujska gora in Ptuj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, na osebnem vozilu odklopili akumulator, oživljali poškodovano osebo in drugi nudili prvo pomoč ter jo predali reševalcem NMP Ptuj.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Novo mesto

Ob 11.00 sta na železniškem prehodu pri naselju Hudo v Novem mestu trčila potniški vlak in osebno vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečenih oseb do reševalnega vozila, odklopili akumulator na osebnem vozilu ter trem potnikom omogočili izstop iz vlaka. V nesreči sta se poškodovali dve osebi v osebnem vozilu, ki so ju reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto oskrbeli na kraju in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 20.51 se je v Slomškovi ulici v Slovenskih Konjicah pri kuhanju vnelo olje in poškodovalo osebo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odstranili posodo s štedilnika, prezračili prostore in do prihoda reševalcev nudili pomoč občanki, ki se je nadihala dima. Reševalci NMP Slovenske Konjice so poškodovanko oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.01 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v industrijskem objektu zagorela streha. Požar, ki je zajel tri lesene tramove, so pogasili gasilci Koroškega gasilskega zavoda in PGD Ravne na Koroškem.

Ob 15.55 je v naselju Šmartno pri Slovenj Gradcu, občina Slovenj Gradec, zagorela lesena vrtna lopa v izmeri 4 x 5 metrov. Požar, v katerem je objekt v celoti pogorel, so pogasili gasilci PGD Šmartno in Slovenj Gradec.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 8.59 je na cesti Srgaši – Dragonja v občini Koper zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Krkavče in JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 13.22 se je na počivališču Voklo na avtocesti, smer Kranj, občina Šenčur, zagorela izolacija na osebnem vozilu. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Šenčur.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.02 je v bližini naselja Cerovec pri Črešnjevcu, občina Semič, traktor s prikolico zdrsnil v kurišče odpadnega ostrešja. Pri tem so zagorele pnevmatike in prikolica. Krajani so odklopili traktor in iz ognja izvleki gorečo prikolico še pred prihodom gasilcev PGD Semič, Črešnjevec in Krvavčji Vrh, ki so nato dokončno pogasili požar.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.39 je v Boračevi, občina Radenci, zagorelo strnišče njive. Požar na površini okoli 1,2 ha so pogasili gasilci PGD Radenci - Boračeva.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.06 je ob cesti pri naselju Dolenje Kamenje, občina Novo mesto, gorel kup suhe trave. Požar na površini okoli deset kvadratnih metrov so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 22.52 so ob ulici Mestne Njive v Novem Mestu v bližnjem gozdu goreli električni vodniki. Požar so pogasili Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.32 je v naselju Sveti Vid, občina Vuzenica, zagorela slama ostala od požete pšenice. Požar v velikosti okoli 0,3 hektarja so pogasili gasilci PGD Vuzenica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.41 je v Sokolski ulici, občina Ivančna Gorica, gorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar je pričel gasiti mimoidoči prostovoljni gasilec, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Ivančna Gorica.

Ob 1.56 je pri podjetju Livar na Ljubljanski cesti v Ivančni Gorici gorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar so pogasili gasilci PGD Ivančna Gorica.

Ob 1.56 je pri zdravstvenem domu v Ulici 2. grupe odredov v Ivančni Gorici gorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar so pogasili gasilci PGD Ivančna Gorica.

Ob 2.08 je pri vrtcu na Cesti občine Hirschaid v Ivančni Gorici gorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar so pogasili gasilci PGD Ivančna Gorica.

Ob 2.22 je v Partizanski ulici v Ivančni Gorici gorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar so pogasili gasilci PGD Ivančna Gorica.

Ob 2.42 je na ulici Pot v Boršt v Ivančni Gorici gorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar so pogasili gasilci PGD Ivančna Gorica.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.51 je na Maistrovi ulici v Radljah ob Dravi v kurilnici stanovanjskega objekta iztekalo kurilno olje. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so preprečili nadaljnje iztekanje in prečrpali preostalo količino olja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.08 so v naselju Orehovlje, občina Miren–Kostanjevica, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta najdeno topovsko granato kalibra 80 milimetrov, mase 7,5 kilogramov iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Maribor

Ob 15.33 je na Kardeljevi cesti v Mariboru v večstanovanjskem objektu iztekala voda iz stanovanja v prvem nadstropju v pritlično stanovanje. Gasilci JZ GB Maribor so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli vodovodni ventil WC kotlička.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/