Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. avgusta 2021.

Pomoč Severni Makedoniji pri obvladovanju požarov v naravnem okolju

Slovenske gasilske enote so skupaj z avstrijskimi po odločitvi lokalnih oblasti delovale na območju vasi Robovo in Budinarci. Pred ognjenimi zublji so uspešno zaščitili dva samostojna objekta ob glavni cesti Mačevo - Budinarci in ob pomoči helikopterja nadaljevali z gašenjem požara, ki se je širil proti minskemu polju. Pred ognjem so z aktivnim gašenjem požarne linije uspešno obranili tudi vas Robovo. Razmere za širitev požara so še vedno zelo neugodne, piha veter, ki ves čas spreminja smer, temperature so visoke - nad 35 stopinj Celzija, relativna vlažnost je nizka, območje je gosto poraščeno pretežno z borovim gozdom in cipresami, teren je zelo razgiban. Slovenska odprava v prizadevanjih za zajezitev požara tesno sodeluje z lokalnimi in mednarodnimi silami. Za danes je predviden ogled območja delovanja iz zraka.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.27 si je pri sestopu s Starijskega vrha proti Kobaridu, občina Kobarid, pohodnik poškodoval glavo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin so poškodovanca imobilizirali z vratno opornico in s pomočjo nosil prenesli na čistino, od koder so ga z vitlom potegnili v helikopter Letalske policijske enote (LPE), ki ga je prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 12.42 se je na trikotni jasi na Pohorju, občina Maribor, poškodoval kolesar. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so na nedostopnem terenu ponesrečenca z nosili in s pomočjo vrvne tehnike spustili do reševalnega vozila, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor in ga prepeljali v UKC Maribor.

Ob 17.39 se je na poti od Osankarice proti Tihem jezeru, občina Slovenska Bistrica, poškodovala pohodnica. Posredoval je helikopter LPE z dežurno ekipo GRS na Brniku. Poškodovanko so s pomočjo vitla dvignili v helikopter in jo nato prepeljali do vojašnice v Mariboru, od tam pa je bila z reševalnim vozilom prepeljana v UKC Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.09 je v naselju Breg v občini Mežica padla kolesarka. Huje poškodovano kolesarko so na kraju oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) - Ravne na Koroškem in jo odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 15.10 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu poletela na Šenturško Goro, občina Cerklje na Gorenjskem, od koder je prepeljala poškodovano osebo v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.28 je posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo HNMP z Brnika na krovu poletela v Idrijo, od koder je v UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo.

Izpostava Ptuj

Ob 11.24 so v naselju Trstenik, občina Ormož, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ivanjkovci kot prvi posredovalci nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Ormož.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 11.32 so na plaži za slepe in slabovidne v Izoli iz morja potegnili utopljenca. Reševalec iz vode mu je nudil prvo pomoč do prihoda reševalnega vozila, ki ga je odpeljal v izolsko bolnišnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.50 so pohodniki v bližini izvira reke Soče v Trenti, občina Bovec, v vodi opazili psa, ki zaradi strmega brega reke ni zmogel priti iz vode. Gasilci PGD Bovec so psa izvleki iz vode in ga predali lastniku.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.16 so pod vodstvom policije gasilci PGD Odranci pomagali pri iskanju pogrešane osebe. Osebo so našli mrtvo.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 0.11 je v naselju Kapla, občina Tabor, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in trčil v nadstrešek stanovanjske hiše. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, PGD Ojstriška vas in Kapla- Pondor so požarno in prometno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnimi sredstvo sanirali razlite motorne tekočine. Reševalci so eno poškodovano osebo pregledali na kraju dogodka.

Ob 14.40 se je v Ljubnem ob Savinji v občini Ljubno osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovanim, odklopili akumulator, po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva, vozilo postavili na kolesa ter nudili pomoč policiji in vlečni službi. Reševalci NMP Mozirje in Velenje so tri osebe odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 10.37 je na cesti Bled–Bohinj, za dolgim nepreglednim ovinkom proti Nomenju, občina Bohinj, motorist izgubil nadzor nad motorjem in trčil v osebno vozilo. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Bled so zavarovali kraj dogodka ter do prihoda reševalcev NMP Bohinj in Bled nudili prvo pomoč hudo poškodovanemu motoristu, ki je zaradi hudih poškodb umrl na kraju nesreče. Reševalci so drugo poškodovano osebo prepeljali na pregled v zdravstveni dom. Gasilci so odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite tekočine in nudili pomoč policiji, vlečni in pogrebni službi.

Ob 14.59 sta na Cesti maršala Tita na Jesenicah trčili osebni vozili. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanim, nevtralizirali razlite tekočine, odklopili akumulatorja, odstranili avto s cestišča in nudili pomoč pri nakladanju na vozilo avtovleke.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.37 se je pri naselju Lupinica, občina Šmartno pri Litiji ob padcu poškodoval kolesar. Posredovali so reševalna služba NMP Ivančna Gorica, reševalci NMP Ljubljana ter gasilci PGD Kostrevnica. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem. Reševalci so oskrbeli poškodovanca. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu je poškodovanca prepeljala v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 2.23 je v ulici Nad izviri v Miklavžu na Dravskem polju voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste v ribnik. Gasilci JZ GB Maribor so vozilo s pomočjo vitla potegnili iz vode. Vsi potniki so se rešili sami, poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.59 je pred nogometnim stadionom v Novi Gorici padel in se poškodoval kolesar. Reševalci NMP Nova Gorica so poškodovanca oskrbeli. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP.

Ob 21.12 je v ulici Vinka Vodopivca v Kromberku, občina Nova Gorica, osebno vozilo trčilo s kolesarjem. Ta se je lažje poškodoval. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP. Ti so poškodovanca odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.30 je na Viški cesti v Ljubljani gorela vrtna lopa velikosti 4 x 5 metrov. Gasilci Gasilska brigada (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana - Vič so požar pogasili. Lopa je uničena.

Ob 23.42 je ob Saveljski cesti v Ljubljani gorela vrtna lopa površine 10 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica. Lopa je v celoti zgorela.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.49 je v naselju Hudeje, občina Trebnje, gorel kozolec. Gasilci PGD Trebnje so pogasili požar na objektu velikosti 8x6 metre. Domačini so še pred prihodom gasilcev rešili kmetijske stroje. V požaru je bil uničen zložen les in poškodovan del ostrešja ter en kmetijski stroj. Vzrok požara še ni znan.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 12.01 so v naselju Dvorjane, občina Duplek, zaradi sunkovitega speljevanja zagorele pnevmatike osebnega vozila. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Dvorjane so pogasili manjši požar pnevmatik, zavarovali kraj dogodka in pregledali vozilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.59 je v bližini naselja Gabrje, občina Novo mesto gorelo osebno vozilo. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Gabrje so pogasili požar, pomagali vlečni službi in očistili cestišče. Vozilo je uničeno.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 15.31 so v Dolenji vasi pri Ribnici goreli bali sena in grm. Požar so pogasili gasilci PGD Dolenja vas.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.46 je na Brjah, občina Ajdovščina, gorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar, ki je uničil zabojnik, sta pogasila gasilca PGD Selo.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 13.12 je na Jadranski cesti v Mariboru prišlo do uhajanja plina pri polnitvi rezervoarja osebnega vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in zaprli glavni ventil dovoda plina. Z detektorjem niso zaznali povišane koncentracije plina. Vozilo so prezračili in ga predali lastnici.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.23 je občan v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, pri delu na vrtu naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta na kraju najdbe identificirala ročno bombo mase 0,6 kg iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja shranila v ustrezno skladišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.33 je občan v Rumanji vasi, občina Straža, v gozdu našel topovsko granato. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske regije sta nevarno najdbo, topovsko granato, italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne, varno odstranila in do uničenja shranila v skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.04 so v Stantetovi ulici v Velenju gasilci PGD Velenje v stanovanju nudili pomoč invalidni osebi, ki je padla iz invalidskega vozička.

Ob 19.26 je v Slomškovi ulici v Rogatcu oseba padla po strmem pobočju in se poškodovala. Gasilci PGD Rogatec so zavarovali kraj dogodka, osebo oskrbeli in jo z vrvno tehniko potegnili nazaj na pot. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so jo prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 16.15 so gasilci PGD Dobračeva ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja na Selu, občina Žiri ter omogočili reševalcem NMP Škofja Loka dostop do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.08 so v Reboljevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo avto lestve preko balkona vstopili v stanovanje, v katerem je bila obolela oseba in omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.03 so na Ragovski ulici v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu. Reševalcem NMP Novo mesto so nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe, ki so jo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.15 so v ulici Trg na Prevaljah gasilci Koroškega gasilskega zavoda Ravne na Koroškem ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/