Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. avgusta 2021

Pomoč Severni Makedoniji pri obvladovanju požarov v naravnem okolju

Dne 6. 8. so slovenske gasilske enote po odločitvi lokalnih oblasti delovale na območju vasi Pehčevo, Mačevo in Robovo, kjer so imele nalogo varovanja naselij pred ognjeno fronto. Razmere za širitev požara so zelo neugodne, piha veter, ki ves čas spreminja smer, temperature so visoke - nad 35 stopinj Celzija, relativna vlažnost je nizka, območje je gosto poraščeno pretežno z borovim gozdom in cipresami. Požar se zelo hitro širi. Zaradi nevarnega širjenja požara so se bile enote v popoldanskih urah primorane umakniti iz delovišča pri Mačevem, se reorganizirati in vzpostaviti zaščito ogroženih vasi Pehčevo in Robovo. V Severno Makedonijo sta preko Mehanizma Civilne zaščite Evropske unije (CZ EU) prispeli tudi odpravi iz Bolgarije s 3 vozili in 25 gasilci ter Avstrije s 43 vozili in 136 gasilci. Prav tako je Srbija v Severno Makedonijo napotila 4 helikopterje, ki gasijo požar na območju slovenskega delovišča. Zaradi obsežnosti požarov slovenska odprava tesno sodeluje z avstrijskimi kolegi, avstrijski in slovenski gasilci sodelujejo tudi na istih deloviščih.

  

Neurje

Vremenska fronta, ki je popoldne prešla vzhodni del Slovenije je povzročila nekaj nevšečnosti na območjih občin Šentilj, Hoče-Slivnica, Ptuj, Ormož, Hajdina, Rogatec in Krško. Skupno je bilo zabeleženih 11 dogodkov. Močan veter je preko cestišč podrl nekaj dreves, meteorna voda je zalila prostore štirih objektov. Na Grajeni, občina Ptuj, pa je bil v neurju poškodovan električni drog, zato je prišlo do izpada elektrike. Posredovali so gasilci osmih prostovoljnih gasilskih društev, ki so odpravljali posledice neurja.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.34 si je na poti proti Doliču, občina Bovec, planinka zlomila gleženj. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec ter posadka s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) z reševalci GRS Brnik na krovu. Poškodovanko so prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Ob 14.00 je na območju Loške Koritnice, občina Bovec, kamen poškodoval nogo planinke. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec ter posadka s helikopterjem LPE z dežurno ekipo GRS na krovu. Poškodovanko so prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Ob 18.12 sta zaradi slabih vremenskih razmer v bližini Prisojnika, občina Bovec, s poti zašla planinca. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec in helikopter LPE z dežurno ekipo GRS z Brnika, ki pa zaradi megle ni mogel posredovati. Po komunikaciji in navodilih članov GRS sta planinca sama sestopila.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.50 je na gradbišču na Langusovi ulici v Ljubljani delavec padel iz višine treh metrov in poškodovan obležal na dnu ožje gradbene jame. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so poškodovanega delavca imobilizirali, ga s pomočjo vrvne tehnike izvlekli iz gradbene jame ter ga predali v oskrbo reševalcev. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so delavca oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 18.35 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z medicinsko ekipo na krovu poletela v Izolo in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala otroka v ljubljanski UKC. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj pristanka.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.45 je posadka s helikopterjem SV z medicinsko ekipo na krovu prepeljala obolelo osebo iz UKC Ljubljana v bolnišnico v Slovenj Gradcu.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.52 je v naselju Krog, občina Murska Sobota, oseba odšla v gramoznico in je niso več našli. Posredovali so potapljači Podvodne reševalne službe (PRS) Murska Sobota, ki so osebo našli utopljeno in jo izvlekli iz vode.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.00 je na Mariborski cesti v Celju kombinirano vozilo zbilo pešca na prehodu. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem NMP Celje pri oskrbi ponesrečenca.

Ob 15.43 sta v Arji vasi blizu izvoza iz avtoceste, občina Žalec, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Arja vas so zavarovali kraj dogodka, pomagali ponesrečencem, odklopili akumulatorje, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in cestišče očistili ter odstranili vozilo s cestišča. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 9.15 se je na Alpski cesti v Lescah, občina Radovljica, poškodovala kolesarka. Na kraju so jo oskrbeli reševalci NMP Radovljica. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu jo je prepeljala v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 11.32 so pred razcepom Dragučova na Pomurski avtocesti A-5 v smeri iz Lenarta proti Mariboru trčili dve osebni in eno tovorno vozilo. Štiri osebe so se poškodovale, ena od teh je na kraju poškodbam podlegla. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili ukleščene osebe in jih predali službi NMP. Odklopili so akumulatorje, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in nudili pomoč ostalim službam.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.35 se je na avtocesti Ljubljana–Obrežje med priključkoma Trebnje vzhod in Mirna Peč proti Obrežju, občina Mirna Peč, prevrnil voznik s kombiniranim vozilom. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovani osebi, razsvetljevali kraj dogodka, prevrnjeno vozilo postavili na kolesa in pomagali vlečni službi pri nalaganju poškodovanega vozila ter z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so oskrbeli poškodovano osebo in jo odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto. Za ureditev prometne signalizacije na kraju dogodka in čiščenje cestišča so poskrbeli dežurni delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a).

Izpostava Postojna

Ob 18.05 je v kačjih ridah pri Planini, občina Postojna, padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGD Postojna so zavarovali mesto prometne nesreče ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovanca v reševalno vozilo. Prepeljali so ga v šempetrsko bolnišnico.

Ob 20.02 sta v Stari vasi, občina Postojna, trčila motorist in voznik z osebnim vozilom. V nesreči je bila ena oseba telesno poškodovana. Gasilci PGD Postojna so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulatorja, pomagali reševalcem pri oskrbi in očistili cestišče. Reševalci NMP Postojna so poškodovanca oskrbela in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.17 sta na  Cesti 1. maja v Hrastniku trčili osebni vozili. Štiri osebe so se poškodovale. Posredovali so gasilci PGD Trbovlje mesto in PGD Hrastnik. Zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulatorja, pomagali reševalcem NMP, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah ter policistom pomagali pri usmerjanju prometa. Poškodovane osebe so reševalci prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 9.10 so v poslovnem objektu v Ulici 15. maja v Kopru ob prihodu na delo opazili razbito okno in osmojeno fasado. Gasilci JZ GB Koper so s pomočjo lestev vstopili v prostor in s termovizijsko kamero pregledali prostor. V notranjosti so zgoreli trije pisarniški stoli. S tehničnim posegom so odprli vhodna vrata.

Izpostava Kranj

Ob 11.39 se je v ulici Deteljica v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, kadilo iz stanovanja. Na štedilniku se je žgala pozabljena hrana. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Križe, Tržič, Bistrica pri Tržiču in Kovor so posodo s hrano odnesli iz prostora, prezračili stanovanje in okolico preverili s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.23 je na parkirišču pred vrtcem v Zupančičevi ulici v Domžalah zagorelo osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so požar pogasili policisti. Ogenj je vozilo v celoti uničil.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 14.21 je ob cesti pred naseljem Grahovo, občina Cerknica, gorelo v naravnem okolju. Požar suhe trave in podrasti na površini okrog petdeset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grahovo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 4.19 je v Ulici Mirka Vadnova v Kranju, zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci GARS Kranj so zabojnik pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 19.09 so v Malem grabnu v Ljubljani opazili na vodni gladini madeže. Gasilci GB Ljubljana so skupaj s policisti pregledali vodotok v dolžini okoli 2,5 km od mostu Hladnikove ceste do mostu Ceste v Mestni log. Določili so lokacijo izvora madežev ob Cesti dveh cesarjev, zaradi slabe vidljivosti v večernih urah pa vzroka niso odkrili. Test je pokazal, da gre za ogljikovodik, zato so gasilci pod most Hladnikove ceste postavili pregrado iz pivnikov in lovilnih čreves. V prihodnjih dneh bodo policisti odkrivali vzrok onesnaženja, gasilci pa po potrebi menjali pivnike. Zaenkrat ni poročil o nastali škodi v naravi.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.47 je v kamnolomu Solkan, občina Nova Gorica, delavec pri delu z bagerjem našel Neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije so odstranili na varno topovsko granato kalibra 100 mm, mase 16 kg.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Med 10. in 15. uro je bila v delu Ceste Kokrškega odreda, Kebetove ulice in Zoisove ulice prekinjena oskrba s pitno vodo, zaradi odpravljanja tehnične napake.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.42 so v Koželjskega ulici v Velenju gasilci PGD Velenje odprli vrata kabine okvarjenega dvigala in iz nje rešili eno osebo s psom.

Izpostava Kranj

Ob 15.37 so v Voklem, občina Šenčur, gasilci PGD Voklo posesali vodo, ki je v klet stanovanjskega objekta vdrla zaradi dviga podtalnice.

Ob 21.46 so na Cankarjevi cesti v Tržiču gasilci GARS Kranj rešili štiri osebe iz okvarjenega dvigala v stanovanjskem objektu.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.29 so v Negastrnu v občini Moravče gasilci CZR Domžale in PGD Moravče nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz hiše do reševalnega vozila.

Ob 10.40 so v gozdu v bližini naselja Lanišče, občina Škofljica, gasilci PGD Škofljica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 17.40 je na pešpoti Šmarca - Nožice, občina Kamnik, drevo nevarno viselo nad potjo. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Šmarca, ki so razvejano drevo podrli in odstranili. Za drugo drevo, ki ima poškodovane korenine pa bo bodo poskrbele ustrezne službe. Gasilci so zavarovali kraj do sanacije.

Izpostava Maribor

Ob 2.23 je v ulici Nad izviri v Miklavžu na Dravskem polju voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste v ribnik. Gasilci JZ GB Maribor so vozilo s pomočjo vitla potegnili iz vode. Vsi potniki so se rešili sami, poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 9.30 je v ulici na Na Jožefu v Slovenski Bistrici zaradi napake na vodovodu voda zalila klet stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so iz kleti izčrpali 1 kubični meter vode. Na kraju je bila prisotna tudi Komunala Slovenska Bistrica.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.46 je v nestanovanjskem objektu na Čečovju, občina Ravne na Koroškem, počila vodovodna cev. Posredovali so poklicni gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so vodo iz kletnih prostorov izčrpali.

  

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/