Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. avgusta 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.16 sta na pobočju Homa nad naseljem Zasip, občina Bled, tuja planinca zašla s poti. Ena oseba se je lažje poškodovala. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica so planinca našli, poškodovano osebo oskrbeli na kraju dogodka, prenesli do terenskega vozila in prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Bled.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.10 si je na območju Kaninskih podov v občini Bovec jamar poškodoval gleženj. Posredovali so reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS na Brniku s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE). Zaradi slabih vremenskih razmer so z reševanjem prekinili ob 10.45.

Ob 17.45 so se vremenske razmere na območju dogodka umirile tako, da je helikopter LPE ponovno poletel in poškodovanega jamarja prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.47 se je občanka na sprehodu po učni poti nad naseljem Rakitna, občina Brezovica, izgubila v gozdu. Reševalci GRS Ljubljana so jo našli v gozdu v smeri Cerknice in pospremili do vozila gorskih reševalcev. Prepeljali so jo v dolino do njenega vozila.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 16.48 se je v gozdu v Žirovskem vrhu, občina Žiri, prevrnil traktor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dobračeva so s tehničnim posegom rešili osebo izpod traktorja jo oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.15 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v Šempeter pri Gorici. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 12.50 je na Obali v Portorožu, občina Piran, osebno vozilo zapeljalo na otok med voziščema. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Piran so obolelega voznika na kraju dogodka oskrbeli in odpeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 15.37 je na Hrušici, občina Jesenice, osebno vozilo zapeljalo s ceste in poškodovalo obcestni jašek. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so odklopili akumulator, očistili cesto ter nudili pomoč policiji.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.07 sta na avtocesti Ljubljana–Celje pri izvozu Lukovica, občina Lukovica, v naletu trčila kombinirano in tovorno vozilo. Poleg reševalcev NMP, Policije in cestnega podjetja so posredovali tudi gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale. Odklopili so akumulator na vozilu, cestišče posuli z vpojnim sredstvom in nudili pomoč reševalcem in cestnemu podjetju pri odstranjevanju vozil. Dve osebi sta se poškodovali.

Ob 7.24 sta na avtocesti Ljubljana–Maribor pri izvozu za Lukovico trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih ter oskrbeli poškodovano roko enega od udeležencev.

Izpostava Maribor

Ob 16.35 je v Engelsovi ulici v Mariboru osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli iztekle tekočine ter nudili pomoč vozniku do prihoda reševalcev NMP Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.49 je na cesti Nova Gorica–Kanal, občina Kanal, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in obstalo na travniku. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi lažje poškodovane osebe.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.01 je zagorela elektro omarica v pomožnem objektu ob Velenjskem jezeru na Cesti Simona Blatnika v Velenju. Posredovali so gasilci PGD Velenje, ki so ogenj pogasili, izklopili glavno stikalo, omarico pregledali s termovizijsko kamero ter prezračili prostor. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.10 je v Prušnikovi ulici v Ljubljani gorela lesena baraka. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid. Pogasili so ostanke barake velikosti 4x5 metra.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 5.12 je v Jadranski ulici v Mariboru zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje. Vozilo je uničeno, še eno, ki je bilo parkirano poleg, pa je požar poškodoval.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.08 se je na Belokranjski cesti v Novem mestu kadilo izpod pokrova motorja kombiniranega vozila. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali mesto dogodka, pregledali vozilo in ugotovili, da je prišlo do okvare motorja. Vozilo so odmaknili s cestišča in usmerjali promet. Do požara ni prišlo.

Izpostava Postojna

Ob 12.51 je na Gregorčičevi cesti v Ilirski Bistrici gorelo v motornem delu osebnega vozila. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in odklopili akumulator.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 17.49 so v bližini Svetega Petra v občini Piran gasilci JZ GB Koper in PGD Nova vas pogasili nenadzorovano kurišče na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.58 je ob Vipavski cesti v Rožni dolini, občina Rožna Dolina, zagorela suha trava. Gasilci JZ GRD GE in PGD Nova Gorica so požar, ki je zajel približno 30 kvadratnih metrov travnate površine, pogasili.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 18.08 je v naselju Laporje v občini Slovenska Bistrica ob stanovanjskem objektu uhajal utekočinjen naftni plin namenjen ogrevanju. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka. O uhajanju je bila obveščena dežurna služba Plinarne Maribor, ki bo izvedla prečrpavanje plina in sanacijo cisterne.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.40 je občan v reki Soči v bližini Bovca našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta identificirala in odstranila ročno bombo mase 0,52 kg, italijanskega izvora iz obdobja prve svetovne vojne ter jo do uničenja uskladiščila.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 15.27 so v naselju Arto v občini Sevnica v Domu upokojencev in oskrbovancev Impoljca zaposleni in gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz dvigala.

Izpostava Koper

Ob 11.32 sta v Savudrijski ulici v Piranu z nadstreška visela strešnika in ogrožala mimoidoče. Gasilci JZ GB Koper so s pomočjo lestve strešnika odstranili. O dotrajanosti strešnikov so bili obveščeni tudi upravniki stavbe.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.37 so na Rožančevi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala preminula oseba.

Ob 18.10 so na Mlinski poti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 17.10 se je v Rodiški ulici v Domžalah podrlo drevo v potok Mlinščico. Gasilci PGD Jarše - Rodica so drevo razžagali in odstranili z vodotoka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved - Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/