Skoči do osrednje vsebine

Na pomoč v Severno Makedonijo odšla enota pripadnikov gasilskih enot in civilne zaščite za gašenje požarov v naravnem okolju

Pristojni organ Severne Makedonije je 3. avgusta 2021 preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite zaprosil za reševalno pomoč pri obvladovanju požarov v naravnem okolju, ki so prizadeli več območij v Severni Makedoniji, še posebej pa vzhodni in severovzhodni del države.

Skladno z zaprosilom za pomoč, je Republika Slovenija zagotovila reševalno pomoč v obliki enote pripadnikov civilne zaščite za gašenje požarov v naravnem okolju z vozili,.

Operativno je na pot odšlo 12 vozil in 42 operativnih gasilcev z vodstvom in spremstvom pa skupaj 17 vozil in 48 pripadnikov enote. Kadrovska sestava, skupaj z voznim parkom je bila sestavljena iz, pretežno, Severno Primorske regije, in sicer iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nova Gorica, PGD Šempeter, PGD Dornberk, PGD Log pod Mangartom, PGD Bovec, PGD Tolmin, PGD Podbrdo, PGD Kobarid in PGD Kanal ob Soči. Nekaj pa jih je tudi iz Južno Primorske regije, in sicer PGD Pivka, PGD Postojna, PGD Komen, PGD Ilirska Bistrica, PGD Knežak, PGD Vrbovo, PGD Pobegi-Čežarji, PGD Babiči in PGD Hrvatini. Enoto sestavljajo tudi poklicni gasilci iz Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana ter Gasilske Brigade Koper. En predstavnik prihaja tudi iz PGD Kočevje. Enota je sestavljana na način, da se ne osiromaši regije, z gasilci, ki je tudi sicer požarno ogroženo območje Slovenije.

»Gasilci smo vajeni takih akcij, posebnost je več logistične priprave, ker je Severna Makedonija daleč in običajno smo navajeni bližjih lokacij, ampak nam to predstavlja izziv, ki ga bomo, upam da, uspešno opravili« je pojasnil operativni vodja Blaž Turk.

Gre za precej zahtevno intervencijo. Vremenske razmere so dobre za gorenje samih požarov. Dnevna temperatura je več kot 42 stopinj Celzija, ponoči pa so okoli 30. Relativna vlaga je že zjutraj manj kot 30 odstotkov, vse to pa predstavlja idealne pogoje za širjenje požarov oziroma za nastajanje novih. Načrt se pripravlja za delo v izmenah. Lahko delajo 24 ur na terenu, v zmanjšani ekipi. Za natančnejši potek njihovega dela pa bo potrebno počakati na prihod v Makedonijo, kjer bodo tamkajšnje oblasti predstavile, kakšne potrebe imajo. Na podlagi slednjega se bo naša enota odločila za taktične načrte in posredovanje. Enota je pripravljena, da ostane sedem dni, oziroma glede na izražene potrebe Severne Makedonije.  

Pot, ki so jo pričeli nekaj pred 13. uro, bo dolga, vendar pa stremijo k  temu, da čimprej prispejo na lokacijo in začnejo z operativnim udejstvovanjem in pomočjo. Predvidoma jutri zjutraj bo enota prispela v bližino Skopja. Po zadnjih podatkih bodo delovali v bližini Skopja, vendar pa zaradi nenehnega spreminjanja podatkov in situacije, to še ni znano. V pomoč enoti, bomo na Upravi za zaščito in reševanje, prek mednarodnih kanalov, pripravili in zagotovili ustrezne podatke, ki jih bodo nato upoštevali na terenu.