Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. avgusta 2021.

Neurja

Izpostava Kranj

Ob 17.45 sta na Zgornjem Jezerskem meteorna voda in blato zalila stanovanjski objekt. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Jezersko.

Izpostava Novo mesto

Okoli 15.05 je na Dvoru, občina Žužemberk, meteorna voda s točo zalila poslovni objekt s skladiščem ter avtomehanično delavnico. Udar strele je podrl lipo, ki je padla na električne vodnike in streho gradu. Gasilci PGD Dvor, Ajdovec in Žužemberk so odstranili točo z dvorišč in prečrpali meteorno vodo iz objektov, odstranili podrto drevje ter prekrili streho gradu s strešniki in gradbeno folijo. Delavci Elektro Ljubljana so odklopili elektriko na daljnovodih in omogočili gasilcem varno delo.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.56 je pod vrhom Visokega Mavrinca, občina Kranjska Gora, planinko obšla slabost. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in helikopter Letalske policijske enote (LPE) z dežurno ekipo GRS na Brniku. Obolelo planinko so s helikopterjem prepeljali v Splošno bolnico (SB )Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.20 se je na območju Mojstrovke, občina Bovec, poškodoval planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec in helikopter LPE z dežurno ekipo GRS na Brniku. Planinca so s helikopterjem prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.05 se je na Šišenskem hribu, občina Ljubljana, poškodovala pohodnica. Imela je poškodbo glave in desne roke. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so ji namestili opornico in povili rane. Na kraj so prišli tudi trije člani GRS in reševalci, ki so pohodnico prevzeli v nadaljnjo oskrbo.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.51 se je v naselju Sv. Anton na Pohorju, občina Radlje ob Dravi, pričela iskalna akcija za pogrešano starejšo osebo. Poleg policistov so pri iskanju sodelovali so gasilci PGD Vuhred in Radlje ob Dravi, gorski reševalci GRS Maribor-enota Radlje ob Dravi z reševalnimi psi, lovci Lovske družine (LD) Orlica ter policisti. Okoli 18. ure so pogrešano osebo našli nepoškodovano v bližini domačega naslova in jo predali svojcem.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.26 sta v Veliki Pirešici v občini Žalec trčili osebni vozili. Eno vozilo se je prevrnilo na bok. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Velika Pirešica so zavarovali kraj, pomagali policiji, odklopili akumulatorja, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in očistili cesto. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Velenje so eno poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 15.47 sta v semaforiziranem križišču na Kranjski cesti v Radovljici trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in GARS Jesenice so na vozilih odklopili akumulatorja in z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovana je bila ena oseba.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.31 je na Ptujski cesti v naselju Janžev vrh, občina Radenci, voznica osebnega vozila izgubila oblast nad vozilom in trčila v drevo. Gasilci PGD Gornja Radgona so s tehničnim posegom rešili voznico iz vozila, razsvetljevali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Gornja Radgona in pomagali avtovleki pri odvozu vozila. Hudo poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.29 sta na Andrijaničevi cesti v Novem mestu trčili osebno in policijsko vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so na kraju oskrbeli štiri poškodovane osebe in jih prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Ob 14.01 se je na avtocesti pri priključku Trebnje-zahod, občina Trebnje, osebno vozilo zaletelo v sredinsko odbojno ograjo in obstalo na prehitevalnem pasu. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj in odklopili akumulator. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Trebnje so osebo pregledali na kraju, nadaljnje zdravniške oskrbe ni potrebovala. Delavci DARS-a so zavarovali kraj s prometno signalizacijo in očistili cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 10.12 so v Cankarjevem drevoredu v Izoli opazili dim iz elektro omarice. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so delno odprli vratca omarice in z gasilnim aparatom pogasili požar. Dežurni elektrodistribucijskega podjetja je omarico odprl, da so požar dokončno pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.15 je v Hladnikovi ulici v Ljubljani gorela lesena baraka. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Trnovo. Pogasili so ostanke barake velikosti 4x5 metra.

Ob 23.32 je med vrtički na Viški cesti v Ljubljani zagorelo leseno ogrodje visoke grede. Požar se je razširil še na plastično folijo rastlinjaka. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so pogasili požar in požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.12 je v naselju Meža, občina Dravograd, v poslovnem objektu zagorelo v elektro omarici. Posredovali so gasilci PGD Dravograd, ki so požar pogasili, prezračili prostore in jih temeljito pregledali s termovizijsko kamero. Prisotni so bili tudi dežurni delavci Elektro Celje.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 18.24 je na Selniški cesti v Rušah gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Ruše. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 22.38 so na dvorišču v Mesarski ulici v Ljubljani goreli štirje logistični vozički trgovskega podjetja Mercator naloženi z odpadno embalažo. Požar se je deloma razširil na bližnje grmičevje. Pogasili so ga gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 9.29 je na Dravinjski cesti v Spodnjih Poljčanah prišlo do manjšega požara odpadnega materiala. Požar so pogasili gasilci PGD Poljčane. Na kraju so bili prisotni tudi policisti in ekipa NMP.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 9.18 je v bližini naselja Šembije, občina Ilirska Bistrica, občan pri delu na pašniku naletel na nevarno ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Notranjske in Severno primorske regije sta odstranila in do uničenja na varno shranila topovsko granato italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Med 8. in 13. uro je bila v naselju Polšica pri Podnartu, občina Radovljica, zaradi odpravljanja napak na vodovodnem sistemu močno motena oskrba s pitno vodo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.16 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala stanovanjskega bloka rešili ujeto osebo.

Izpostava Koper

Ob 12.17 se je ob Kidričevem nabrežju v Piranu potopila 10-metrska ribiška barka. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so barko dvignili na površino, iz nje izčrpali vodo in jo stabilizirali do prihoda večjega dvigala.

Ob 15.56 se je v petem nadstropju bloka na Krožni cesti v Kopru nahajala onemogla oseba, ki ni mogla sama odpreti vrat stanovanja. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop reševalcem. Odpeljali so jo v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Kranj

Ob 20.07 so na Grmičevi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj odstranili ose, ki so ogrožale stanovalce.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.57 je v hotelu v Dalmatinovi ulici v Ljubljani zaradi napake na vodovodnem sistemu voda poplavila klet v višini 2-3 cm. Vodo so posesali gasilci GB Ljubljana.

Ob 17.48 so v Gotski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v petem nadstropju večstanovanjske stavbe in omogočili dostop do preminule osebe.

Izpostava Maribor

Ob 9.35 je na Tekstilski ulici v Mariboru iztekala voda v kletne prostore stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci GB Maribor, ki so vodo izčrpali iz kleti ter lastniku pomagali pri sanaciji škode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/