Skoči do osrednje vsebine

Pater Marko Ivan Rupnik ustvaril uradno podobo X. svetovnega srečanja družin

Pater Marko Ivan Rupnik, slovenski jezuit, duhovnik, teolog, umetnik in idejni vodja Centra Aletti je ustvaril uradno podobo X. svetovnega srečanja družin

Slika z naslovom "Ta skrivnost je velika" prikazuje prizor svatbe v galilejski Kani. Kot razlaga p. Rupnik, sta na levi strani upodobljena ženin in nevesta, prekrita s tančico. Prikazan je  obraz služabnika, ki naliva vino in ima po starokrščanski ikonografiji poteze sv. Pavla. On z roko odmakne tančico in v zvezi z zakonsko zvezo vzklikne "Ta skrivnost je velika; jaz pa pravim: glede Kristusa in glede Cerkve" (Ef 5,32). "Upam – poudarja umetnik in teolog – da bomo preko te majhne podobe lahko razumeli, da je za nas kristjane družina izraz zakramenta zakona in to popolnoma spremeni njegov pomen, saj zakrament vedno vključuje spremenitev."

Slika umetnika in teologa p. Rupnika, ki je med drugim ustvaril zlati gigantski mozaik v Fatimi, ki ga letno vidi več milijonov romarjev in turistov z vsega sveta, poslikavo starodavne cerkve v Lurdu, mozaik v kapeli Redemptoris Mater (Odrešenikove matere) v vatikanski Apostolski palači za katero je leta 2000 prejel Prešernovo nagrado, in številne druge mozaike in poslikave po Sloveniji in svetu,  je tretji simbol, ki je bil objavljen, po molitvi in logotipu, kot pastoralno sredstvo za pripravo in za pot družin proti Svetovnemu srečanju prihodnje leto v Rimu.

Video s pojasnilom avtorja je objavljen na spletni strani YouTube rimske škofije.