Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. avgusta 2021

Neurje

Včerajšnja vremenska fronta z močnimi nalivi in dežjem je prizadela območja občin Slovenske Konjice, Šentjur, Velenje, Žalec, Kranj, Kranjska Gora, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Ig, Kamnik, Litija, Mengeš, Vodice, Oplotnica, Slovenska Bistrica, Tolmin, Gorišnica, Juršinci, Dravograd in Radlje ob Dravi. Po sedaj zbranih podatkih so zaradi neurja posredovali gasilci 30 prostovoljnih gasilskih društev in ene poklicne enote. Meteorna voda je zalila kletne in druge prostore stanovanjskih, večstanovanjskih in poslovnih objektov ter v Kamniku prostore hotela. V Mengšu se je porušil rastlinjak, močan veter je podrl več dreves na vozišča in reklamni pano na osebno vozilo ter poškodoval strehe na objektih skozi katere je posledično zamakala meteorna voda. Udar strele je na Kokrici pri Kranju zanetil manjši požar ostrešja stanovanjske hiše. Pri odstranjevanju posledic neurja so posredovali tudi delavci cestnih in komunalnih služb, skupno je bilo zabeleženih 47 dogodkov.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.52 so se na območju Stola, občina Žirovnica, izgubili trije planinci. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica so jih v močni nevihti našli ter jih podhlajene na klasičen način pospremili v dolino.

Ob 15.11 se je na območju med Doličem in Planiko, občina Bohinj, poškodovala oseba. Zaradi slabega vremena so gorski reševalci GRS Bovec in Bohinj posredovali na klasičen način. Po izboljšanju vremena je poškodovano planinko s helikopterjem v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice prepeljala posadka helikopterja Letalske policijske enote (LPE) skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.17 se je na pobočju planine Rešelj, občina Tolmin, pri padcu poškodoval lovec. Poškodovanca so gorski reševalci GRS Tolmin na kraju oskrbeli in prenesli do bližnje planjave. V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana ga je s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja LPE skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.58 se je na Veliki Planini, občina Kamnik, pri padcu s skale poškodoval otrok. Gorski reševalci postaje GRS Kamnik so otroka oskrbeli na kraju. V UKC Ljubljana je poškodovanca s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) z Brnika.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 17.24 je posadka helikopterja Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz SB Izola v UKC Ljubljana. Mesto pristanka helikopterja so zavarovali gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.05 je bila na področju Mislinjske Dobrave, občina Slovenj Gradec, pogrešala oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Turiška vas so skupaj s policisti preiskali območje in pogrešano osebo našli nepoškodovano.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 4.14 se je na avtocesti Dramlje–Celje vzhod v občini Celje zgodila nesreča, v kateri je bila povožena ena osebe, ki je zaradi poškodb umrla na kraju nesreče. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.57 je na regionalni cesti Ribnica–Kočevje v občini Ribnica osebno vozilo zbilo srno, v katero je nato naletelo tudi nasproti vozeče osebno vozilo. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, na enem vozilu odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in pomagali delavcem avto vleke pri nalaganju vozila. Za truplo srne je poskrbela pristojna lovska družina. Potniki v vozilih niso bili poškodovani.

Izpostava Maribor

Ob 16.47 se je v Pesniškem rondoju v občini Pesnica kombinirano vozilo prevrnilo na bok. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policistom in reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor pri oskrbi ponesrečencev.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.19 se je v Stresovi ulici v Kobaridu pri padcu s kolesom poškodovala kolesarka. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč poškodovanki do prihoda reševalcev NMP.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 13.05 je na Livadah v Izoli gorela baraka velikosti okoli 4 x 5 metrov, v kateri so bili shranjeni ročno orodje, agregat, plinski hladilnik in postelja. Požar, ki je zajel tudi okoli 50 kvadratnih metrov suhe trave v bližini, so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Izola.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 21.15 je na Cesti krških žrtev v Krškem zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Koper

Ob 15.22 je na Piranski cesti v Kopru gorelo osebno vozilo. Požar je omejil lastnik vozila pred prihodom gasilcev JZ GB Koper, ki so požar nato dokončno pogasili in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 12.43 je na Sveti Katarini v Ankaranu v gozdičku gorelo deblo drevesa in manjša deska. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.09 so na Mestnem vrhu v Kočevju v gozdu goreli trije štori in podrast na manjši površini. Gasilci PGD Kočevje so požar pogasili in dodatno zalili pogorišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.11 je v bližini kamnoloma Vrhpeč, občina Trebnje, gorel odpadni material v gozdu. Gasilci PGD Trebnje, Lukovek in Mirna Peč so pogasili požar, ki se je razširil v gozd in zajel površino okoli 200 kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.38 je občan ob učni poti med Kozlovim robom in Tolminom, občina Tolmin, naletel na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja na varno pospravila topovsko granato kalibra 75 mm, teže 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.53 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeti osebi.

Ob 12.42 so na ulici Šalek v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo.

Ob 15.30 so iz Šoštanjskega jezera v Velenju gasilci PGD Velenje izvlekli ukradeni skuter in ga nato predali policistom PP Velenje.

Izpostava Koper

Ob 9.35 so v Izoli gasilci JZ GB Koper prečrpali vodo iz potopljenega plovila, ki so ga potapljači z baloni dvignili na gladino.

Izpostava Kranj

Ob 0.07 je v naselju Spodnje Duplje, občina Naklo, počila cev pri grelniku vode v kopalnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Duplje so zaprli ventil za vodo in lastnici naročili, da pokliče pristojno servisno službo. Voda iz počene cevi je iztekala v kopalno kad, zato črpanje ni bilo potrebno.

Ob 0.59 je v Ulici Janeza Puharja v Kranju oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so dvigalo izklopili iz delovanja, s tehničnim posegom rešili osebo in obvestili pristojno servisno službo.

Ob 18.01 so na Zoisovi ulici v Kranj gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili pet ujetih oseb, izklopili dvigalo in o izklopu obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.20 je iz stanovanja v bloku na Šmartinski cesti v Ljubljani iztekala voda. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata in ugotovili, da je v kopalnici s stene odtrgalo bojler. Zaprli so ventile za vodo in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Ob 19.10 so v Rojčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli notranja vrata stanovanja ter tako omogočili reševalcem NMP Ljubljana in policistom dostop do obolele osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 5.25 so na Zadružnem trgu na Ptuju gasilci PGD Ptuj s tehnični posegom vstopili v stanovanje, ker je bila onemogla oseba in jo predali reševalni ekipi NMP Ptuj.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.25 so na Ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom rešili v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/