Skoči do osrednje vsebine

Tonin na Karlovici tudi o vlaganjih v gasilstvo

Gasilke in gasilci iz prostovoljnega gasilskega društva Karlovica v občini Velike Lašče so včeraj še s slovesnostjo namenu predali novo gasilsko vozilo. Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za obrambo mag. Matej Tonin.

Tonin je v svojem nagovoru poudaril, kako močno vlogo ima gasilstvo, sploh v manjših krajih, in kako pomembna vrednota je prostovoljstvo, ki ga gojijo gasilci. Kot je poudaril, se tega na Ministrstvu za obrambo zavedamo, zato želimo gasilstvo tako finančno kot normativno podpreti. V nadaljevanju je minister Tonin predstavil kar nekaj ukrepov, sprejetih v pomoč gasilcem in občinam, v zadnjem letu in pol. S protikoronskim zakonom (PKP7) so bila zaradi lanske omejitve veselic in zbiranja prostovoljnih sredstev zagotovoljena sredstva za vsa prostovoljna gasilska društva. Prav tako so občine prejela sredstva za delovanje civilnih zaščit, ki prav tako pomagajo gasilcem. Sredstva za nabavo opreme in tehnike, kamor se lahko prijavijo vsa prostovoljna gasilska društva, so se zvišala z 1,7 na 2,4 milijonov evrov. Kot je še dodal minister Matej Tonin, se ministrstvo zaveda pomena zavarovanja operativnih gasilcev, tehnike in domov, zato smo pripravili poseben zakon, s katerim januarja prihodnje leto vsa ta sredstva prispeva država, kar pomeni večjo razbremenitev občin in gasilcev.

Ob koncu je minister Matej Tonin gasilcem zaželel varno uporabo vozilo z željo po čim manj intervencijah.

Stojijo pred novim gasilsim vozilom.

Župan Velikih Lašč dr. Tadej Malovrh, minister za obrambo mag. Matej Tonin, predsednik PGD Karlovica Primožem Ogrinec in poveljnik Gasilske zveze Velike Lašče Rudolf Rupar ob predaji novega gasilskega vozila | Avtor Monika Sušanj

1 / 3