Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. julija 2021.

Neurja

Vremenska fronta, ki je nastala okrog poldne na Bovškem in se premikala proti vzhodu države, je prizadela občine Cerkno, Kobarid, Tolmin, Železniki Škofja Loka, Kranj, Kamnik, Ljubljana, Lukovica, Laško, Slovenske Konjice, Vitanje, Vojnik, Zreče, Lovrenc na Pohorju, Oplotnica, Rače – Fram, Slovenska Bistrica, Juršinci, Majšperk, Trbovlje in Zagorje. Neurja z vetrom in dežjem so odkrivala strehe stanovanjskih in drugih objektov, meteorne vode so zalile nekaj objektov, hudourniške vode so na območju Železnikov nanesle blato in naplavine na cesto. V večini primerov so se podirala drevesa preko cestišč, v Slovenski Bistrici se je drevo podrlo na električne kable, v Cerknem pa je podrlo na hišo, v Juršincih se je podrl električni drog in pretrgal vodnike. Toča je klestila v Posočju in okolici Kranja, strela je udarila v električno omarico stanovanjske hiše v naselju Zagorci v občini Juršinci, jo poškodovala, vendar do požara ni prišlo. Udar strele pa je ravno tako v naselju Zagorci zanetil požar ostrešja stanovanjske hiše. Neurje s točo in strelami je na Rodici, občina Bohinj, zajelo planinki. Eno naj bi strela tudi oplazila, zato so posredovali reševalci GRS Bohinj, ki so ju pospremili v dolino. Neurje je tudi pod Skuto v občini Kamnik ujelo pohodnici, ki nista mogli nadaljevati poti. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik za primer reševanja, saj helikopter LPE zaradi neurja ni mogel poleteti. Pohodnici sta naleteli na skupino planincev, ki ju je varno pospremila do bivaka pod Skuto.

Skupno je bilo zabeleženih 59 dogodkov, posledice na terenu so odpravljali gasilci 41 gasilskih enot ter delavci cestnih in komunalnih služb.

Poplave

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.53 so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tolmin posredovali v Rutarjevi ulici v Tolminu, kjer so meteorne vode zalivale kletne prostore trgovine z živili. Gasilci so prečrpali vodo iz skladišča v kletnem delu trgovine in trgovine same.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.57 so se poškodovali trije plezalci v Ježi, na Velikem Zvohu, na Krvavcu, občina Cerklje na Gorenjskem. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj in helikopter Letalske policijske enote (LPE) z dežurno ekipo za posredovanje v gorah z Brnika so poškodovane osebe oskrbeli ter jih prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.37 je na območju Velikih korit na reki Soči v občini Bovec prišlo do zdrsa ene od turistk. Obvisela je nad kanjonom. Reševalci GRS Bovec so ji nudili prvo pomoč na kraju dogodka in jo prenesli do reševalnega vozil Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin.

Izpostava Postojna

Ob 18.41 se je med sestopom iz Nanosa v občina Postojna pri padcu poškodovala planinka. Reševalci GRS Ljubljana so ji nudili pomoč pri sestopu in jo pospremili do osebnega vozila. Planinka se je odločila, da bo zdravniško pomoč poiskala sama v domačem kraju.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 0.08 se je na Pokljuki, občina Gorje, izgubil planinec. Gorski reševalci GRS Radovljica so ga s pomočjo koordinat našli ter nepoškodovanega prepeljali v dolino.

Izpostava Maribor

Ob 11.30 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletel na Mariborsko Pohorje, kjer se je poškodoval gorski kolesar. Prepeljal ga je v UKC Maribor.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 19.11 je na Trgu svobode v Sevnici nenadoma obolel otrok potreboval nujno medicinsko pomoč. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so nudili pomoč otroku do prihoda reševalcev NMP. Reševalci NMP Krško so obolelega oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.11 je v naselju Muljava, občina Ivančna Gorica, oseba nenadno obolela in ni kazala znakov življenja. Poleg Reševalcev NMP Ljubljana in zdravnika ZD Ivančna Gorica so posredovali tudi gasilci PGD Muljava. Osebi so nudili prvo pomoč. Kljub hitri intervenciji reševalnih služb je oseba umrla na kraju dogodka.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.40 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Slovenj Gradec. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 12.36 so mimoidoči v Marini Koper opazili utapljajočo osebo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so ob pomoči mimoidočih, Kapitanije in delavcev Marine Koper osebo potegnili iz vode. Prevzeli so jo reševalci NMP in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Ob 17.53 so mimoidoči na piranski punti, občina Piran, opazili utapljajočo osebo. Gasilci PGD Piran in JZ GB Koper so ob pomoči mimoidočih osebo izvlekli iz vode. Reševalci NMP so osebo oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.57 se je v naselju Sela, občina Osilnica, pri skoku v vodo huje poškodoval tuj državljan. Gasilci PGD Osilnica in Vas-Fara so nudili prvo pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP Kočevje ter zavarovali kraj pristanka helikopterja. Helikopter SV z dežurno ekipo HNMP z Brnika je poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 1.01 je na avtocesti pri kraju Krška vas, občina Brežice, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se zaletelo v odbojno ograjo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali in razsvetlili kraj nesreče, odklopili akumulator, s tehničnim posegom omogočili dostop do ponesrečencev ter nudili pomoč reševalcem in avto vleki. Reševalci NMP Brežice in Krško so poškodovani osebi oskrbeli in odpeljali v SB Brežice, ena oseba je preminula na kraju nesreče.

Izpostava Celje

Ob 16.17 sta na cesti v naselju Lokovica, občina Šoštanj, trčila motorist in tovorno vozilo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine in oživljali osebo do prihoda reševalcev. Kljub pomoči gasilcev in reševalcev NMP Velenje je motorist umrl na kraju nesreče.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.50 je na cesti Kočevje–Dvor, občina Kočevje, pri naselju Stari Log motorist trčil v srno in padel. Posredovali so gasilci PGD Kočevje in Žužemberk. Zavarovali so kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Kočevje. Za poginulo srno je poskrbel pristojne lovec.

Ob 21.28 je pri Gorenji vasi, občina Ivančna Gorica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in se prevrnil. Posredovali so gasilci PGD Stična in Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so odklopili akumulator, kraj zavarovali in s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila. Reševalci so jo prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.06 je pri naselju Kuk na cesti Kneža–Podbrdo, občina Tolmin, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na travniku. Gasilci PGD Tolmin so nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču, odklopili akumulator in vozilo potegnili na cesto. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 10.58 je v Kobaridu osebno vozilo zbilo peško. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi peške. Poškodovanko so reševalci NMP prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Ptuj

Ob 11.26 je v Pestikah, občina Zavrč, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP oskrbeli ponesrečenko ter odklopili akumulator.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.34 je na vrtičkih ob Ulici koroškega bataljona v Ljubljani gorela baraka velikosti 3x4 metre. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče.

Izpostava Postojna

Ob 14.28 je v ulici Globoka pot v Prestranku, občina Postojna, zagorelo v kuhinji zaradi pregretega olja. Posredovali so gasilci PGD Postojna in Slavina, ki so požar pogasili, prezračili prostore in opravili pregled z termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 12.15 je pri naselju Hrastovlje v občini Koper občanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Aktivirani so bili gasilci JZ GB Koper, PGD Dol in Osp. Pogorelo je okoli 2000 kvadratnih metrov trave in grmičevja.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.53 je na deponiji na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani zagorel kosovni odpadni material na površini okoli 3500 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, PGD Vič, Bizovik, Trnovo, Dravlje, Kozarje, Ljubljana-Mesto, Barje, Rudnik, Brdo, Zgornja Šiška, Slape-Polje, Štepanjsko naselje in Podutik-Glince ter Enota za pomoč vodenju (EPV) – mestne občine Ljubljana (MOL) in Ekološki laboratorij z mobilno enoto. Obveščen je bil tudi inšpektor Inšpektorata republike Slovenije (RS) za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Izpostava Postojna

Ob 13.19 so v ulici Cesta pod Slivnico v Cerknici na odlagališču goreli leseni odpadki. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, ki so požar pogasili, odpadke prekopali in dodatno zalili z vodo. Pogorelo je 25 kvadratnih metrov odpadkov.

Tehnična in druga pomoč

Od 11.30 naprej so v smeri Hrvaške pred mejnimi prehodi Jelšane, Novokračine, Gruškovje, Sečovlje in Dragonja nastajale daljše kolone v cestnem prometu za izstop iz države. Gasilci PGD Ilirska Bistrica Jelšane, Podgora – Podgraje, Sečovlje, Piran, Nova vas nad Dragonjo in Podlehnik so delili udeležencem prometa pitno vodo. Pomoč so jim nudili tudi delavci Direkcije za avtoceste republike Slovenije (DARS)-a in pripadniki Rdečega križa.

Izpostava Brežice

Ob 8.19 so v naselju Dramlja, občina Brežice, gasilci PGD Brežice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala obolela oseba. Reševalci NMP Brežice so obolelo osebo na kraju oskrbeli in jo prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 20.41 se je v Robanovem kotu v občini Solčava podrlo drevo na telekomov daljnovod in cesto. Gasilci PGD Solčava so odstranili drevo z vodnikov in ceste.

Izpostava Kranj

Ob 20.18 je na Staretovi ulici v Kranju občanu pri podiranju drevesa, drevo padlo in se ujelo na javno razsvetljavo. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so drevo varno odstranili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.25 so v Cankarjevi ulici v Novi Gorici gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 19.14 je v Hruševju, občina Postojna, starejša oseba padla po stopnišču in obležala neodzivna. Gasilci PGD Hruševje so nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu osebe v reševalno vozilo, s katerim so jo prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.34 se je na lokalno cesto Izlake–Čemšenik v kraju Izlake, občina Zagorje ob Savi, podrlo drevo. Gasilci PGD Izlake so drevo razžagali in odstranili ter očistili cestišče.

Ob 18.36 se je na lokalno cesto Kolovrat–Suhi potok v kraju Kolovrat, občina Zagorje ob Savi, podrlo drevo. Gasilci PGD Kolovrat so drevo razžagali in odstranili ter očistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/