Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. julija 2021.

Močan veter

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.49 se je v Kobiljah zaradi močnega vetra drevo podrlo preko cestišča. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kobilje so podrto drevo odstranili.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.17 se je v Kampu Vodenca v bližini Bovca, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Bovec so ga oskrbeli do prihoda reševalcev Zdravstvenega doma (ZD) Tolmin. Reševalci so ga prepeljali v Splošno bolnico (SB) Šempeter pri Gorici.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 8.21 je v naselju Zgornje Bitnje, občina Kranj, skozi okno stanovanjske hiše padel otrok. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj so ga oskrbeli. Aktiviran je bil helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik, ki ga je prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Postojna

Ob 18.35 je posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP na krovu, v Ilirski Bistrici, od koder so prepeljali obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu osebe do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.14 je na avtocesti med Šentrupertom in Vranskim v občini Vransko osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Reševalci NMP Žalec in Celje so poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 13.03 sta na regionalni cesti pred naseljem Dovje, občina Kranjska Gora, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice so na vozilu odklopili akumulator, zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč vlečni službi pri natovarjanju na vozilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.53 sta v Ribčah, občina Litija, trčila dostavno in osebno vozilo. Štiri osebe so se poškodovale. Aktivirani so bili gasilci PGD Litija in Gasilske brigade (GB) Ljubljana. S tehničnim posegom so iz osebnega vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulatorja in z absorbentom posuli cestišče. Tri lažje poškodovane osebe so reševalci NMP oskrbeli na kraju, eno pa so odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Maribor

Ob 15.32 se je zgodila prometna nesreča na cesti v naselju Zrkovci v občini Maribor. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so odklopili akumulatorje na vozilih in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.25 sta v križišču Severjeve in Ciril Metodove ulice v Murski Soboti trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so odklopili akumulator in posuli razlite motoren tekočine z vpojnimi sredstvi.

Ob 17.09 sta na cesti izven naselja Gančani, občina Moravske Toplice, trčila osebno vozilo in mopedist. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi, ki so ju reševalci NMP Murska Sobota prepeljali v SB Murska Sobota. Gasilci PGD Murska sobota so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.04 se je na cesti v kraju Korita na Krasu v občini Miren - Kostanjevica pri padcu poškodoval kolesar. Posredovali so reševalci NMP Nova Gorica, gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in policija. Gasilci so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi ponesrečenca ter policiji pri usmerjanju prometa.

Izpostava Postojna

Ob 11.23 je prišlo v Hrpeljah, občina Hrpelje - Kozina, do naleta osebnega, kombiniranega in tovornega vozila, v katerem sta se poškodovali dve osebi. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi poškodovanih oseb, odklopili akumulatorje in posuli iztekle tekočine z vpojnimi sredstvi. Poškodovani osebi so oskrbeli in prepeljali v SB Izola reševalci NMP Sežana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.59 sta v Veliki Mislinji, občina Mislinja, trčila osebno vozilo in motokrosist. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem. Poškodovanega motokrosista so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 0.39 je v Ponikvi, občina Šentjur, zagorelo na gospodarskem poslopju velikosti okoli 15 x 30 metrov. Gasilci PGD Ponikva in Dramlje so požar omejili in pogasili, nato pa podrobno pregledali objekt. Zaradi hitrega posredovanja gasilcev se ogenj ni razširil in ni povzročil večje materialne škode.

Izpostava Kranj

Ob 18.36 je na Blejski Dobravi zagorelo v kleti stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Jesenice in PGD Blejska dobrava so požar pogasili, iznesli ožgane predmete ter pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.36 je zagorelo v kleti stanovanjskega bloka v Kunaverjevi ulici v Ljubljani. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so požar gasili stanovalci. Gasilci GB Ljubljana so prezračili hodnike in klet, pogasili goreč inventar ga iznesli in prelili z vodo ter opravili meritve plinov v prostorih.

Ob 15.14 je zaradi napake na briketirki zagorelo v hladilni komori v podjetju Jata Emona na Kavčičevi ulici v Ljubljani. Zaposleni, ki so opazili požar so pričeli z gašenjem z gasilniki na prah. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so zavarovali kraj dogodka, skupaj z izmenovodjo preventivno pregledali s termovizijsko kamero transportno linijo, območje pod hladilno komoro, sita in silose, posebnosti pa niso zaznali.

Izpostava Maribor

Ob 18.52 se je v stanovanju v Ulici Veljka Vlahoviča v Mariboru žgala pozabljena hrana na štedilniku. Začetni požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Pobrežje, stanovanje prezračili in preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 16.55 je v Štorah pri železniški postaji zagorel agregat klimatske naprave na potniškem vlaku.

Požar je začel gasiti strojevodja, sprevodnica pa je iz vlaka umaknila 8 potnikov. Gasilci PGD Štore, Prožinska vas, Svetina in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, pregledali okolico s termovizijsko kamero, odstranili uničene dele in ohlajali okolico agregata. Gasilci PGE Celje so spremljali vlak do Celja in še enkrat pregledali okolico. Potnikom so preskrbeli nadomestni prevoz.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.04 je v naselju Hom, občina Šentrupert, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Šentrupert so pogasili požar, vlečni službi nudili pomoč pri nalaganju vozila in razsvetljevali kraj dogodka. Vozilo je bilo v požaru uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 13.27 je v Kidričevi ulici v Rogaški Slatini gorel kup smeti. Gasilca PGD Steklarna Rogaška Slatina sta pogasila požar.

Ob 21.04 sta v kraju Lopaca, občina Šentjur, gorala trava in grmičevje. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Prevorje.

Izpostava Koper

Ob 20.50 je v Butarih, občina Koper, zagorela in zgorela bala sena. Pogorišče so zalili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.16 je zagorelo ob cesti Ivančna Gorica–Šentvid v občini Ivančna Gorica. Gorečo travo na površini okoli 250 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ivančna Gorica in PGD Stična.

Ob 18.06 so pri Hipodromu Stožice v Ljubljani zagorele smeti. Kup gorečih smeti na površini 4 kvadratne metre so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo-Jarše.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.22 je v Vučji Gomili, občina Moravske Toplice, med baliranjem sena zagorelo strnišče in slama. Gasilci PGD Vučja Gomila, Moravske Toplice in Tešanovci so požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov pogasili. V požaru je zgorelo tudi šest okroglih bal sena.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.36 je na travniku pri gradu Otočec, občina Novo mesto, gorelo drevo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Ratež so pogasili požar.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 21.15 je občan prijavil smrad po plinu v Ulici 15.maja v Kopru. Na kraj dogodka so odšli gasilci JZ GB Koper in dežurni Istrabenz plinov, z eksplozimetrom so pregledali vse plinohrame v okolici. Iz nobenega ni uhajal plin.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 19.58 je v potoku Kolja v kraju Šešče pri Preboldu, občina Žalec, prišlo do manjšega onesnaženja vode z naftnimi derivati. Gasilci PGE Celje so kraj dogodka zavarovali ter v vodo postavili pivnike. Sanacija se bo nadaljevala tekom današnjega dne. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.11 je v Mrakovi ulici v Idriji iztekla večja količina goriva iz osebnega vozila. Na kraj dogodka so odhiteli gasilci PGD Idrija, ki so onesnaženje posuli z vpojnimi sredstvi in ga očistili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 11.41 so na Planinski cesti v Sevnici, gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerega sta se zaklenila otroka.

Izpostava Celje

Ob 8.59 so gasilci PGD Zreče posredovali na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah, kjer so iz okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili osebo.

Ob 10.41 so v Ulici Pohorskega bataljona v Zrečah, gasilci PGD Zreče s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP Slovenske Konjice so jo oskrbeli.

Ob 11.35 so v Podplatu v občini Rogaška Slatina gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje, v katerem je bila mrtva oseba.

Izpostava Kranj

Ob 15.00 je v Gogalovi ulici v Kranju iz gornjega stanovanja zamakala voda. Gasilci GARS Kranj so zaprli vodo, vstopili v stanovanje in prečrpali izteklo vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.10 so gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije odstranili okno in vstopili v notranje prostore stanovanjske hiše v Dolinškovi ulici v Ljubljani, v kateri je bila najdena mrtva oseba.

Ob 18.49 je v Adamičevi ulici v Ljubljani v stanovanju bloka iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 21.36 je v Groharjevi ulici v Kamniku v stanovanju iztekala voda in tekla v stanovanja v spodnji etaži. Gasilci PGD Kamnik so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli vodovodni ventil, odstranili izteklo vodo in preprečili nadaljnjo škodo na spodnjih stanovanjih.

Izpostava Maribor

Ob 10.08 so gasilci JZ GB Maribor posredovali v prostorih Mestne občine Maribor, kjer je prišlo do vdora vode v kletne prostore. Pri črpanju so ugotovili, da voda vdira iz počene cevi, zato je bilo nadaljnje črpanje nesmiselno. Obvestili so pristojno službo, ki bo počeno cev sanirala.

Ob 22.20 so v Gorkega ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor v prisotnosti policije odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/