Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. julija 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.49 se je v potoku Kozjak, občina Kobarid, pri soteskanju poškodovala udeleženka. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin so na kraju poškodovanko oskrbeli, zaščitili pred ohlajanjem in prenesli do mesta pristanka helikopterja. Poškodovanko je v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana nato s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Letalske policijske enote (LPE) skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

Ob 12.18 se je pri planini Krnica v občini Bovec poškodovala pohodnica. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec. Poškodovano pohodnico je v SB Jesenice s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja LPE skupaj s dežurno ekipo GRS na Brniku.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 13.35 se je na ulici Mirka Vadnova v Kranju pri padcu s strehe poškodoval delavec. Na kraju so poškodovanca oskrbeli reševalci NMP Kranj in ga nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana. Gasilci GARS Kranj so nudili pomoč s tehnično opremo policistom pri ogledu kraja nesreče.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 11.21 so na plaži Salinera v Strunjanu, občina Piran, reševalci iz vode rešili utapljajočo osebo. Na kraju dogodka so takoj pričeli z oživljanjem, kljub hitremu posredovanju reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) je oseba preminula.

Ob 18.27 so v Marini Portorož v Luciji, občina Piran, prisotni iz morja potegnili utopljenca, ki je z oživljanjem spet zadihal. Reševalci NMP so ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

 

Pogrešane osebe; živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 17.43 se je na območju med Mojstrano in Radovno, občina Kranjska Gora, pod vodstvom Policije pričelo iskanje pogrešane osebe. Reševalci GRS Mojstrana in Rateče pogrešane osebe niso našli. Iskalna akcija se je nadaljevala danes v petek, 30 junija ob 8.00.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.54 se je v naselju Črnova, občina Velenje, zgodila prometna nesreča z udeležbo osebnega vozila. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP in Policiji ter usmerjali promet. Reševalci NMP Velenje so poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.30 sta na cesti Kobarid–Trnovo ob Soči, občina Kobarid, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka in umaknili vozila z vozišča. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 17.34 sta se na cesti Korada–Lig, občina Kanal ob Soči, pri padcu z motorjem poškodovala motorist in sopotnica. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanki do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica in nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.20 je na Chengdujski cesti v Ljubljani gorela baraka v velikosti 3 x 5 metrov. Požar, ki je zajel tudi drevo v neposredni bližini, so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana. V baraki so gasilci našli preminulo osebo. O tem so takoj obvestili Policijo.

Ob 20.18 se je smodila pozabljena hrana na štedilniku v večstanovanjski hiši v Maistrovi ulici v Litiji. Gasilci PGD Litija so na kraju ugotovili, da so stanovalci uspeli prebuditi sostanovalca, da je odprl vrata ter odmaknili hrano s štedilnika. Gasilci so opravili pregled s termovizijsko kamero ter prezračili stopnišče in stanovanje. Reševalci NMP Litija so občanu zaradi vdihavanja dima nudili pomoč s kisikom.

Izpostava Maribor

Ob 12.24 je na ulici Kraljeviča Marka v Mariboru zagorela elektro razdelilna omarica na industrijskem objektu. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor–mesto so pogasili požar, z detektorjem preverili prisotnost nevarnih plinov in območje požara pregledali s termovizijsko kamero. Na kraj intervencije je bil poslan tudi dežurni delavec Elektra Maribor.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.57 je na Poti na Kal v Hrastniku zagorel električni drog. Goreti je prenehalo že pred prihodom gasilcev PGD Hrastnik, ki so zavarovali kraj in počakali do prihoda dežurnega električarja Elektra Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.03 je zagorelo strnišče na njivi pri naselju Lipa, občina Beltinci. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Lipa.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.34 se je na avtocesti na vrhniškem klancu v smeri Kopra, občina Vrhnika, zaradi poškodovanega motorja na tovornjaku razlilo olje po vozišču. Gasilci GB Ljubljana in Stara Vrhnika so nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine.

Ob 10.10 je na južni ljubljanski obvoznici, občina Ljubljana, tovornjaku razneslo gumo in pri tem poškodovalo rezervoar z gorivom. Gasilci GB Ljubljana so gorivo iz poškodovanega prečrpali v nepoškodovan rezervoar tovornjaka in očistili po vozišču razlito gorivo. 

Ob 13.24 so se v naselju Topole, občina Mengeš, ob gozdni cesti našli odvrženi sodi, v katerih je bil odpadni bitumen. Gasilci PGD Kamnik in Mengeš so zavarovali kraj in nudili pomoč policiji pri ogledu kraja. O dogodku je bil obveščen Inšpektorat za okolje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.35 sta v Rožni Dolini v občini Nova Gorica pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno shranila topovsko granato kalibra 80 milimetrov, mase 6,7 kilogramov, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.25 je bil pri sotočju rek Koritnica in Soča, občina Bovec, opaženo ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili ročno bombo, mase 1.2 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 13.57 so na ulici Tuga Vidmarja v Kranju v okvarjenem dvigalu stanovanjskega objekta ostale ujete osebe. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom rešili ujete osebe, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.05 so v objektu na Vojkovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom iz kabine okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Maribor

Ob 6.23 je v Prvomajski ulici v Mariboru iztekala voda v poslovnem objektu. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli ventil in izčrpali približno 200 litrov vode.

Izpostava Ptuj

Ob 19.20 so v Lancovi vasi, občina Videm, gasilci PGD Tržec razžagali in odstranili drevo, ki se je nevarno nagnilo na streho stanovanjske hiše.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/