Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Tonin se je danes po telefonu pogovarjal s francosko obrambno ministrico Florence Parly

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes po telefonu pogovarjal z ministrico za obrambo Francoske republike Florence Parly. V nekaj več kot polurnem pogovoru sta največ pozornosti posvetila pripravi dokumenta Strateški kompas.

Ministrico Parly  je predvsem zanimal naš pristop do priprave tega dokumenta in če nam lahko Francija  pri tem lahko pomaga. Minister je francoski kolegici povedal, da si zelo prizadevamo, da bi lahko osnutek Strateškega kompasa pripravili do oktobra, kar je ministrica pozdravila in tudi podprla. Minister je še predlagal, da bi v oktobra pripravili neformalno okroglo mizo na najvišji ravni, na kateri bi razpravljali o osnutku tega dokumenta, o njem bi nato novembra razpravljali na uradnem ministrskem srečanju o obrambnih ministrov, potem pa bi delo na dokumentu prevzela Francija kot naslednja predsedujoča Svetu Evropske unije.

Precejšen del pogovora sta namenila tudi razmeram v Sahelu in o prihodnjem večjem prispevku Slovenije v tem delu Afrike, zlasti v operaciji okviru operacije Evropske misije EUTM Mali.

Ob koncu pogovora sta nekaj besed namenila tudi olimpijskim igram, ki pravkar potekajo v Tokiu ter si vzajemno čestitala za vrhunske rezultate slovenskih in francoskih športnikov. Minister Tonin je francosko obrambno ministrico ponovno povabil na obisk v Slovenijo in predvidoma bo ministrica ta obisk opravila v začetku septembra, ko se bo udeležila neformalnega srečanja obrambnih ministrov Evropske unije na Brdu, udeležila pa se bo tudi Blejskega strateškega foruma.

Portret ministra Tonina s slovensko zastavico in ministrice Parly s francosko zastavico

Minister Matej Tonin in francoska obrambna ministrica Florence Parly sta se pogovarjala po telefonu | Avtor: MORS