Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. julija 2021.

Neurje

Vremenska fronta, ki je v včerajšnjih večernih urah prešla Slovenijo, je prizadela predvsem Ljubljano z okolico, posamezni dogodki pa so bili zabeleženi tudi na območjih Cerkna, Braslovč, Rečice ob Savinji in Žalca ter Podvelke. Neurje z vetrom je podiralo drevje, razkrilo nekaj ostrešji in poškodovalo drugo infrastrukturo. Drevje se je v večini primerov podrlo preko cestišč, v enem primeru je drevo padlo čez tri parkirana osebna vozila, eno izmed njih je povsem uničeno. Skupno je bilo zabeleženih 14 dogodkov, posledice na terenu pa so sanirali gasilci trinajstih gasilskih enot in delavci drugih služb.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.43 je na Planini Blato proti Planini pri jezeru, občina Bohinj, obolela oseba potrebovala pomoč. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so obolelo osebo oskrbeli ter jo prenesli do mesta, kjer jo je prevzela dežurna ekipa za posredovanje v gorah z Brnika in helikopter Letalske policijske enote (LPE). Helikopter jo je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 12.06 so pod vrhom Prisojnika, občina Kranjska Gora, obstali štirje onemogli planinci. Poletel je helikopter LPE v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah z Brnika. Zaradi vremenskih razmer onemoglih niso mogli rešiti, so pa na višino 2150 metrov prepeljali reševalce GRS Kranjska Gora, ki so planince rešili na klasičen način in jih pospremili na Vršič.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.57 sta se na Skuti, območje občine Kamnik, izgubila dva francoska planinca. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik ter dežurna ekipa GRS in posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) iz Brnika. Izgubljena planinca so našli in ju nepoškodovana prepeljali v dolino.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 11.11 se je na Ljubljanski cesti na Rakeku, občina Cerknica, pri padcu s strehe pomožnega objekta poškodoval občan. Prvi posredovalci Cerknica in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Rakek so zavarovali kraj dogodka ter nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Cerknica so poškodovanega oskrbeli in prepeljala v UKC Ljubljana. 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 14.15 so na Goriški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila, nato pa zavarovali kraj pristanka helikopterja SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor. Helikopter je obolelo osebo prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.54 sta na avtocestnem odseku pri kraju Čatež ob Savi, občina Brežice, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na osebnem vozilu. Poškodovane osebe so na kraju oskrbeli reševalci NMP Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 13.04 sta v križišču Hraške ceste in Dežmanove ulice, občina Radovljica, trčili osebni vozili. Pri tem se je ena oseba poškodovala, oskrbeli so jo reševalci NMP Radovljica in Bled. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulatorja na obeh vozilih in pomagali pri prenosu ponesrečenca.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.33 se je na ljubljanski severni obvoznici od Brda proti predoru Šentvid na bok prevrnilo tovorno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, prečrpali iztekajoče gorivo ter z vpojnimi sredstvi posuli iztekle tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so na kraju pregledali voznika, ki pa ni potreboval pomoči.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.49 se je na makadamski cesti planina Kuk–planina Razor, občina Tolmin, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Tolmin so na vozilu odklopili akumulator in vozilo postavili na kolesa. Poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli reševalci NMP Tolmin, kasneje pa je bil s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP z Brnika prepeljan v Splošno bolnišnico (SB) v Šempeter pri Gorici.

Ob 9.17 sta na bovški obvoznici v krožišču za Čezsočo v Bovcu trčili osebni vozili. Poškodovanih ni bilo. Gasilca PGD Bovec sta na vozilih odklopila akumulatorja, z vpojnim sredstvom posula razlite motorne tekočine, nudila pomoč policiji pri usmerjanju prometa in izvleki vozili izven cestišča.

Ob 16.54 je v kraju Kromberk v občini Nova Gorica motorist pri izhodu iz avtopralnice izgubil nadzor nad motornim kolesom in trčil v parkirano osebno vozilo. Gasilci PGE Nova Gorica so motoristu nudili pomoč do prihoda reševalcev Zdravstvenega doma (ZD) Nova Gorica ter zavarovali kraj dogodka. 

Izpostava Postojna

Ob 16.31 sta pri naselju Dane pri Sežani, občina Sežana, trčili osebni vozili. V nesreči sta se dve osebi poškodovali. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali mesto dogodka, odklopili akumulatorja in pomagali ostalim enotam. Reševalci NMP Sežana so poškodovani osebi oskrbeli v zdravstvenem domu.

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 16.40 je zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše v naselju Marjeta na dravskem polju v občini Starše. Gasilci GB Maribor, PGD Starše in Trniče so požar pogasili, odklopili električno napeljavo, prezračili prostore in iznesli poškodovane stvari iz kuhinje. V požaru se je poškodovala ena osebe, ki je bila z reševalnim vozilom prepeljana v UKC Maribor.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 4.18 sta v Gajih v Trnovljah pri Celju, občina Celje, zagoreli tovorni vozili. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Trnovlje. Poškodovanih ni bilo, vozili sta uničeni.

Ob 22.16 je v Trnovljah pri Celju, občina Celje, na parkirnem prostoru pred objektom tehničnih pregledov Žonta ponovno zagorelo tovorno vozilo, ki je že bilo poškodovano v požaru dan prej. Gasilci PGE Celje in PGD Trnovlje so požar pogasili in odklopili aktivne akumulatorje na vozilu.

Izpostava Koper

Ob 17.54 je v bližini avtocestnega izvoza Kastelec, občina Koper, zagorelo osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka pred naletom drugih vozil in pogasili požar, ki je zajel motor vozila. Voznik, sopotnica in pes so se iz vozila pravočasno rešili in niso bili poškodovani.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 22.09 je na Belvederju, občina Izola, gorel zabojnik za smeti. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Izola. Požar so še pred njihovim prihodom pričeli gasiti mimoidoči, gasilci pa so ga pogasili do konca.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.33 so v naselju Petkovec, občina Logatec, na prostem goreli odpadki in žaganje. Požar so pogasili gasilci PGD Rovte.

Izpostava Maribor

Ob 22.22 je v naselju Polički Vrh, občina Pesnica, gorela trava na površini okoli 10 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Jarenina.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.13 so ob Cesti 25. junija v Novi Gorici goreli lesni odpadki. Manjši požar so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 17.38 je bil na Tovarniški cesti v Slovenskih Konjicah madež izteklega hidravličnega olja na površini približno dvajset kvadratnih metrov. Gasilci so cestišče posuli z vpojnim sredstvom in ga očistili.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 16.13 je v kraju Blanca, občina Sevnica, občan naletel na neznana eksplozivna telesa. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranim ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so šest kosov pehotnega streliva, topovsko granato, kalibra 47 mm, topovski granati, kalibra 37 mm in ročno bombo, vse iz obdobja 2. svetovne vojne, uničili na kraju najdbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.16 je v kraju Ložice, občina Kanal ob Soči, občan ob bregu reke Soče našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila topovsko granato kalibra 80 mm, mase 7.5 kg, avstro-ogrske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.52 je pri naselju Grič pri Dobličah, občina Črnomelj, občan v gozdu našel tri neeksplodirane topovske granate italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske ter Dolenjske regije so granate uničili na kraju najdbe. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.37 se je v naselju Parož, občina Dobrna, podrlo drevo preko cestišča. Gasilci PGD Dobrna so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.06 so v ulici Banija na Igu gasilci PGD Ig nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 9.41 so na Ljubljanski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.34 sta v Rožni ulici v Idriji gasilca PGD Idrija ob prisotnosti Policije odprla vrata stanovanja in do prihoda reševalcev NMP nudila pomoč oboleli osebi. Gasilca sta tudi nudila pomoč pri prenosu obolele do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/