Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. julija 2021.

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 22.33 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,9 v bližini Ivančne Gorice, 31 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Zagradca in Šentvida pri Stični. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 23.54 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Grosuplja, 10 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Šmarja Sap, Višnje gore in Grosuplja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 9.13 se je na ferati v Mojstrani plezalcu odkrušila skala in mu poškodovala koleno. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana so poškodovano osebo na kraju oskrbeli ter jo prenesli do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

Ob 16.26 si je pri slapu Grmečica v naselju Nomenj, občina Bohinj, pri padcu oseba poškodovala roko. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo oskrbeli in pospremili do reševalnega vozila. Reševalci NMP Bohinj in Bled so jo prepeljali v Splošno bolnico (SB) Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.03 sta v bližini Poljubinja, občina Tolmin, padla jadralna padalca v tandemu. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin, ki so padalca našli nepoškodovana in ju pospremili do Poljubinja.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.13 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne zdravstvene ekipe prepeljal obolelo osebo iz Ljutomera v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ljutomer so zavarovali kraj pristanka ter pomagali reševalcem NMP Ljutomer pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.47 so na Prešernovi cesti v Velenju trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.12 je v naselju Rašica, občina Velike Lašče, voznik izgubil nadzor nad vozilom, zapeljal s cestišča, pri čemer se je vozilo prevrnilo na streho in obstalo na cesti. Gasilci PGD Ribnica in Gasilske Brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečenemu vozniku do prihoda reševalcev, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 21.28 je na Tavčarjevi ulici v Radovljici v stanovanjskem objektu prišlo do dimniškega požara. Posredovali so gasilci PGD Radovljica, ki so pregledali okolico dimnika, spraznili peč in opravili pregled objekta. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.48 se je na Podgorski ulici v Kočevju po skupnih prostorih večstanovanjske stavbe širil vonj po dimu. Gasilci PGD Kočevje so preko balkona vstopili v eno od stanovanj, v katerem se je na štedilniku žgala hrana. Posodo so odstavili iz štedilnika, stanovanje in skupne prostore stavbe pa prezračili. Gmotna škoda ni nastala.

Izpostava Maribor

Ob 20.16 je na Cesti k Dravi v Mariboru zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Brezje so ogenj omejili in pogasili ter objekt prezračili in pregledali z detektorjem. Dve osebi sta potrebovali zdravniško pomoč zaradi vdihavanja dima in so ju reševalci NMP prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 14.46 je v garaži na Stari poti v Sežani med polnjenjem zagorela baterija, ogenj pa se je razširil na ostale predmete v prostoru. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) in PGD Sežana, ki so požar pogasili, iznesli ožgane predmete ter pregledali kraj dogodka.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.38 je zagorelo osebno vozilo v naselju Vir pri Stični v občini Ivančna Gorica. Požar so še pred prihodom gasilcev pogasili domači ob pomoči sosedov. Gasilci PGD Stična so vozilo ohladili in očistili dvorišče.

Izpostava Maribor

Ob 4.00 je v naselju Trotkova, občina Benedikt, ob gozdu v bližini stanovanjske hiše zagorelo zapuščeno osebno vozilo. Požar, ki je zajel tudi okoli deset kvadratnih metrov grmičevja v gozdu, so pogasili gasilci PGD Benedikt.

Izpostava Ptuj

Ob 16.13 je na avtocesti med izvozoma Ptuj in Hajdina zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Hajdina in Ptuj so požar pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 13.17 je zagorelo v naravi v kraju Rigonce, občina Brežice. Gasilci PGD Mihalovec so pogasili približno 2500 kvadratnih metrov ječmenovega strnišča in 1500 kvadratnih metrov stare podrasti.

Izpostava Celje

Ob 17.42 je na Sernčevi ulici v Celju zagorel kup odpadnega materiala. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Celje-Gaberje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.59 je na Prapreški poti na Otočcu, občina Novo mesto, gorel v naravi odložen hladilnik in okoli njega smeti na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Otočec so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.19 je v stanovanjski hiši na Cesti IV. Prekomorske v Ajdovščini, zaradi poškodbe rezervoarja iztekalo kurilno olje. Gasilci GRC Ajdovščina so zatesnili poškodovan del rezervoarja, iz njega prečrpali ostanek olja, na razlito kurilno olje pa položili pivnike.

Izpostava Ptuj

Ob 15.55 se je na Ljutomerski cesti v Ormožu na parkirišču razlilo hidravlično olje. Gasilci PGD Ormož so razmastili in očistili okoli 300 kvadratnih metrov parkirišča.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 18.34 je občan v gozdu pri naselju Grič pri Dobličah, občina Črnomelj, našel neznano eksplozivno telo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske regije sta topovsko granato kalibra 149 mm, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila v primerno skladišče.

Izpostava Postojna

Ob 18.41 je občan v gozdu pri naselju Sušak, občina Ilirska Bistrica, naletel na nevarno ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta ročno bombo angleške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne uničila na kraju najdbe. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 18.24 so na parkirišču na Pahorjevi ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper odrezali dve viseči veji, ki sta ogrožali parkirana vozila. Delavci Marjetice Koper bodo odžagane veje odpeljali.

Izpostava Kranj

Ob 23.53 je na Koroški cesti v Tržiču zaradi počene vodovodne cevi voda poplavila skladišče. Posredovali so gasilci PGD Tržič, ki so vodo zaprli in jo izčrpali iz prostorov.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.04 so na Kočenski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom preko balkona vstopili v stanovanje, v katerem so našli preminulo osebo. Na kraju dogodka so bili tudi policisti in reševalci NMP Ljubljana.

Ob 20.14 so v naselju Moste, občina Komenda, gasilci PGD Moste odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Kamnik oskrbo stanovalca.

Izpostava Maribor

Ob 8.45 se je na Razlagovi ulici v Mariboru onemogla oseba nahajala za vrati v kopalnici stanovanja. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom naredili odprtino, s katero so omogočili reševalcem NMP Maribor dostop do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.54 so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila v naselju Prvačina v občini Nova Gorica, v katerem je bil zaklenjen otrok.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/