Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan sprejel podpredsednico Nacionalne skupščine Francoske republike

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan je na pogovor sprejel podpredsednico Nacionalne skupščine Francoske republike Laëtitio Saint-Paul, ki se skupaj s predsednico Komisije za evropske zadeve Francoske republike Sabine Thillaye mudi na obisku v Sloveniji.
Udeleženci srečanja stojijo pred zastavami Francije, Slovenije in EU

Predsednica komisije za evropske zadeve Sabine Thillaye, podpredsednica državnega zbora Francije Laëtitia Saint-Paul in državni sekretar Gašper Dovžan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Pogovor je bil namenjen nadaljevanju okrepljenega strateškega sodelovanja med Slovenijo in Francijo v kontekstu zaporednega predsedovanja obeh držav Svetu Evropske unije. Francija bo prevzela predsedovanje od Slovenije 1. januarja 2022.

Posebna pozornost je bila namenjena izmenjavi pogledov do ključnih vsebin, ki povezujejo zaporedni predsedovanji obeh držav Svetu Evropske unije. Slednje so predvsem povezane s posledicami pandemije covida-19, izgradnjo odpornosti in strateške avtonomije Unije ter prihodnostjo Evrope. Strinjala sta se o pomenu vladavine prava in nadaljevanju dialoga med državami članicami.

Državni sekretar Dovžan je poudaril pomen uspešne izvedbe Konference o prihodnosti Evrope, ki se je pričela 9. maja 2021 v Strasbourgu, se nadaljuje v času slovenskega predsedovanja ter se bo zaključila spomladi 2022 v času francoskega predsedovanja. Poudaril je tudi, da mora konferenca, ki je nekakšna rdeča nit slovenskega in francoskega predsedovanja, temeljiti na široki in kakovostni razpravi z državljani. To je ključno pri iskanju odgovorov na vprašanje, kakšno Evropo si želijo naši državljani. Pri tem je izpostavil pomen parlamentarne dimenzije in aktivnega sodelovanja nacionalnih parlamentov v razpravah.

Državni sekretar Dovžan se je zavzel za verodostojno nadaljevanje širitvenega procesa Evropske unije in zmanjšanje razvojnega razkoraka med Unijo in regijo Zahodnega Balkana, ki ji Slovenija v času predsedovanja namenja posebno pozornost.