Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. julija 2021.

Močan veter

Izpostava Ljubljana

Ob 17.05 je na poslovnem objektu v Šmarci, občina Kamnik, močan veter podrl reklamni pano, ki je nevarno obvisel na strehi. Viseči pano in večje kose stekla so odstranili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik in Šmarca.

 

Udari strel

Izpostava Kranj

Ob 14.57 je v naselju Dvorska vas, občina Radovljica, strela udarila v drevo ob stanovanjskem objektu. Posredovali gasilci PGD Begunje, ki so opravili ogled, vendar objekt ni bil ogrožen. Lastnik bo poskrbel za odstranitev drevesa.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 17.50 se je na Koželju v občini Velenje pri padcu poškodovala pohodnica. Gasilci PGD Velenje so poškodovano oskrbeli in prenesli v dolino do reševalnega vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Velenje so jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 13.09 se je na Mali Mojstrovki, občina Kranjska Gora, poškodoval otrok. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in dežurna ekipa Gorsko reševalne zveze Slovenije (GRZS) Brnik s helikopterjem Letalska policijska enota (LPE) so poškodovanega otroka oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Ob 14.21 si je pri sestopu s Košutnikovega turna proti Planini Spodnja Dolga njiva, naselje Jelendol, občina Tržič, planinka zlomila nogo. Gorski reševalci GRS Tržič so planinko na kraju nesreče oskrbeli in pripravili za transport s helikopterjem. Dežurna ekipa GRS Brnik in posadka s helikopterjem LPE sta poškodovano planinko prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 17.10 so se na pobočju Velikega Špičja, občina Bohinj, zaplezalo pet tujih planincev. Gorski reševalci GRS Bohinj so planince na kraju oskrbeli in s pomočjo vrvne tehnike rešili iz zahtevne poti in nato na klasični način pospremili do koče pri Triglavskih jezerih.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.17 se je na njivi med Steskami in Branikom, občina Nova Gorica, traktor prevrnil na voznika, ki je na kraju dogodka umrl. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so nevtralizirali razlite tekočine iz traktorja, obrnili traktor na kolesa, odklopili akumulator ter postavili pivnike.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.30 je helikopter Slovenske vojske z medicinsko ekipo UKC Ljubljana poletel v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal novorojenčka na zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.16 je kopalcu na reki Nadiži, občina Kobarid, postalo slabo. Gorski reševalci GRS Tolmin so nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega doma (ZD) Tolmin in ga prenesli do reševalnega vozila. Odpeljan je bil na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.02 sta se na cesti Ljubno ob Savinji–Luče v občini Luče pri padcu z motorjem poškodovala motorista. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, očistili po vozišču razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja, z vozišča odstranili motor ter nudili pomoč policistom in reševalcem NMP Mozirje, ki so poškodovanega motorista na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 13.24 sta na Pristaniški ulici v Kopru trčila osebno vozilo in motorist. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so nudili pomoč reševalcem, ti pa so poškodovanega motorista odpeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 23.52 se je v naselju Moste, občina Žirovnica, prevrnilo osebno vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so kraj nesreče požarno in naletno zavarovali ter nudili pomoč delavcem avtovleke pri nakladanju poškodovanega vozila. V nesreči poškodovani osebi so reševalci NMP Jesenice na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.40 so na štajerski avtocesti pri priključku Šentjakob, smer Ljubljana, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, posuli razlite motorne tekočine in pregledali udeležence v nesreči. Voznica enega vozila je v trčenju dobila lažje poškodbe. Pomoč so ji nudili pripadniki medicinske ekipe Slovenske vojske, ki so vozili v koloni za udeleženci in jo nato predali v oskrbo reševalcev NMP Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in delavci Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS)-a.

Izpostava Maribor

Ob 14.21 sta v naselju Prepolje v občini Starše trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor ter PGD Starše in Prepolje, ki so odklopili akumulator na osebnem vozilu in z vpojnim sredstvom posuli iz vozil iztekle tekočine.

Izpostava Postojna

Ob 14.43 je na avtocesti pri Ravbarkomandi, občina Postojna, osebno vozilo trčilo v zadnji del polpriklopnika. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka ter delavcem DARS nudili pomoč pri odstranjevanju in sanaciji mesta nesreče. Reševalci NMP Postojna so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 11.29 so na podravski avtocesti v občini Podlehnik trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, dve osebi s tehničnim posegom rešili iz avtomobila, ju oskrbeli in predali reševalcem. Na enem avtomobilu so odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom in očistili cestišče. Cesta je bila zaprta za ves promet.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.44 je na Malem Vrhu v občini Šmartno ob Paki zagorelo v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šmartno ob Paki in Paška vas so pogasili požar ter prezračili in pregledali prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 17.49 se je v Marezigah, občina Koper, kadilo iz kupa žagovine. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so kup prekopali in zalili z vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.11 je na Vodnikovi cesti v Ljubljani gorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar, ki je manjši zabojnik ob otroškem igrišču popolnoma uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 0.26 so na otroškem igrišču na Vodnikovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili goreč plastičen tobogan.

Ob 0.52 je v Ledarski ulici v Ljubljani na igrišču ob osnovni šoli Koseze gorel manjši plastični zabojnik za odpadke. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili z ročnim gasilnim aparatom.

Ob 11.14 so ob ulici Trata XIV v Kočevju goreli odpadni avtomobilski deli in pnevmatike. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 23.32 je na Novem trgu v Kamniku gorel kup smeti. Požar, ki je zajel tudi reklamni pano, je pričel gasiti občan pred prihodom gasilcev PGD Kamnik, ki so požar dokončno pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.59 je na vrtojbenski obvoznici, v bližini krožišča v Mirnu, občina Miren - Kostanjevica, gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Kostanjevica in JZ GRD GE Nova Gorica.

Zgorelo je približno 4000 kvadratnih metrov suhe trave.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.32 je pri naselju Dobliče, občina Črnomelj, gorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli pol hektarja so pogasili gasilci PGD Dobliče.

Izpostava Postojna

Ob 13.33 je ob cesti Kozina–Tublje v občini Hrpelje-Kozina gorela trava. Požar so pogasili gasilci PGD Materija. Zgorelo je približno 5 kvadratnih metrov suhe trave.

Izpostava Ptuj

Ob 13.43 je v naselju Frankovci, občina Ormož, gorelo strnišče. Gasilci PGD Obrež, Loperšice in Ormož so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 22.51 se je v Trnovljah, občina Cerklje na Gorenjskem, sprožil javljalec ogljikovega oksida. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem in Zgornji Brnik so iz peči iznesli ostanke kurjenja, prezračili prostore objekta in pomerili prisotnost nevarnih plinov. Osebo, ki se je nadihala strupenega plina, so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.28 je stanovalec na Ulici talcev v Zagorju ob Savi, v pritličju več stanovanjskega objekta, zaznal vonj po plinu. Gasilci PGD Zagorje-mesto so objekt pregledali, prezračili, evakuirali 5 stanovalcev in zaprli plin. Na kraju je bila prisotna policija in dežurni iz podjetja Adriaplin. Izvor vonja po plinu je zaenkrat še neznan, delavci podjetja Adriaplin bodo opravili dodatna preverjanja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 17.06 je na Cesti Dolomitskega odreda v Ljubljani razneslo motor osebnega vozila, zato se je po cestišču razlilo olje. Gasilci GB Ljubljana so onesnaženo površino posuli z vpojnim sredstvom.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.58 je v Bušinji vasi, občina Metlika, iz posode za gorivo tovornega vozila iztekala nafta. Gasilci PGD Črnomelj so razlito nafto posuli z vpojnim sredstvom ter sprali in očistili cestišče. Na kraju je bil tudi delavec cestnega podjetja.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.56 je pri železniški postaji v Zagorju ob Savi iz tovornjaka iztekalo hidravlično olje. Posredovali so gasilci PGD Zagorje-mesto, ki so oljni madež na površini približno 25 kvadratnih metrov očistili s pomočjo absorbenta. Prav tako so očistili tovornjak, iz katerega je iztekalo olje ter še dva sosednja, ki sta bila tudi onesnažena.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.36 je v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, občan na vrtu našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja na varno shranila tri topovske granate in topovski vžigalnik v skupni masi 31,1 kilograma, avstrijske in italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Izpostava Ptuj

Ob 20.14 so v naselju Kog, občina Ormož, na gradbišču našli minometno mino kalibra 82 milimetrov iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja shranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 15.50 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili osebo, dvigalo izklopili in obvestili pristojni servis.

Ob 14.12 je v naselju Britof, občina Kranj, občanka padla čez psa in se poškodovala. Gasilci PGD Britof so poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.23 je na Železniški postaji v Ljubljani v pokvarjenem dvigalu obtičala ženska. Iz dvigala so jo rešili gasilci GB Ljubljana.

Ob 14.39 so v Ulici Josipa Ogrinca v Kamniku gasilci PGD Kamnik ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in onemogli osebi pomagali do prihoda reševalcev NMP Kamnik.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.18 so v naselju Spodnji Razbor v občini Slovenj Gradec gasilci PGD Podgorje razžagali in odstranili podrti drevesi, ki sta ovirali promet na cestišču.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/