Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti cepljenja v romskih skupnostih

Romsko društvo Romani Union, kjer projekt koordinira g. Jožek Horvat Muc in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, ki v romskem naselju Žabjak v Novem mestu vodi dnevni center za otroke, sta v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje pripravila zdravstvene delavnice in cepljenje proti covid-19 v okviru projekta Krepitev zdravja romske skupnosti v Sloveniji s poudarkom na ženskah, otrocih in starejših.

Na zdravstveni delavnici v naselju Žabjak je sodelovalo 43 staršev otrok dnevnega centra, kjer so predavatelji svetovali o načinih za izboljšanje lastnega zdravja, o pomembnosti gibanja in zdrave prehrane, o higieni in bolezenskih tveganjih. Govorili so tudi o omejevanju kajenja in pitja alkohola. Ženski del udeleženk so predavatelji spodbudili k obisku ginekologa. Delavnice za otroke se je udeležilo 50 otrok. Zdravstvene delavnice v naselju Pušča se je udeležilo 35 odraslih, delavnice za otroke pa 15.

Staršem in sorodnikom otrok iz dnevnega centra so organizatorji omogočili cepljenje, ki ga je izvedla mobilna cepilna enota ZD Novo mesto.