Skoči do osrednje vsebine

Tabor za mladoletnike Prevzgojnega doma Radeče

V Prevzgojnem domu Radeče smo tudi letos v mesecu juliju izvedli tabor za mladoletnike na Magolniku.

Tabor je potekal med 20. in 22. julijem 2021, udeležilo pa se ga je šest mladoletnikov s strokovnimi delavci zavoda. Pri organizaciji in izvedbi tabora so bili upoštevani elementi doživljajske pedagogike z nekaterimi izobraževalnimi vsebinami. Prvi dan je tabornike obiskal inštruktor preživetja - pod njegovim vodstvom je bil v gozdu izdelan naravni bivak, mladoletniki so spoznali zdravilne rastline, ki rastejo na Magolniku, prav tako pa tudi pripravo ognja brez vžigalic, s pomočjo kamna. Drugi dan so imeli mladoletniki možnost spoznavanja s konji, njihovo oskrbo in nego ter možnost ježe, saj sta bila konja terapevtsko usposobljena. Zvečer je ob tabornem ognju potekalo potopisno predavanje o Etiopiji, hkrati pa degustacija etiopske kave in suhe čičerike. Ob vračanju v zavod smo si zadnji dan ogledali viseči most čez Savo v Renkah, Litijski rudnik Sitarjevec ter znameniti grad Bogenšperk.

Poleg navedenih vsebin je bil tabor usmerjen tudi v pomoč pri različnih opravilih. Tako smo obnovili lesen podest in lesene stopnice na hiši Magolnik ter uredili del cestišča, ki vodi do hiše. Nabirali smo borovnice, si vsakodnevno pripravljali vse obroke hrane, priskrbeli drva za kurjenje tabornega ognja, kjer so potekali družabni večeri ob poslušanju glasbe in petju. Poleg domačega borovničevega zavitka smo vsakodnevno spekli kruh v krušni peči. Potekale so tudi socialne igre, mladoletniki so izdelali prave taborniške zastavice, kamor so napisali svoje želje za prihodnost in svoja pričakovanja na taboru.

Kot v preteklih letih, je bil tudi tokratni tabor poln skupnih prijetnih doživetij in novih spoznanj ter vnovične potrditve o pomenu izvajanja tovrstnih dejavnosti.