Skoči do osrednje vsebine

Sprejem slovenskih kolesarjev s strani ministrice dr. Kustec na Veleposlaništvu RS Tokio

Na Veleposlaništvu RS v Tokiu smo 25. julija 2021, ob prisotnosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Kustec, predsednika OKS g. Gabrovca in vodje Slovenske reprezentance g. Cerarja, priredili sprejem v čast trem slovenskim kolesarjem Tadeju Pogačarju, Janu Polancu in Janu Tratniku, ki so se udeležili cestne kolesarske dirke na Olimpijskih igrah v Tokiu.

Veselili smo se bronaste medalje Tadeja Pogačarja, ki je rezultat skupnega dela vseh slovenskih kolesarjev na dirki. Veleposlanica dr. Polak Petričeva je poudarila, da gre za veliko čast, saj smo prva uradna institucija Slovenije, kjer smo lahko videli prvo slovensko medaljo teh iger. Dodala je še, da je zastopanje svoje države v tujini ob takih dneh, eden najlepših poklicev.

Ministrica dr. Kustec je izpostavila pomen svetlih zgledov, ki ga predstavljajo športniki, ki s svojimi dejanji kažejo, kako pomembno je, da zdržimo in gremo dalje. Iskreno jim je čestitala za uspeh in izrazila globok ponos nad tem, kar delajo za celotno Slovenijo. Predsednik OKS Gabrovec je poudaril, da je nekaj neprecenljivega in neopisljivega, kar so športniki kolesarji naredili za Slovenijo, za slovenski narod in slovenski šport.

Trije slovenski športniki so poudarili, da je za njimi izreden teden. Izrazili so veselje nad prejemom bronaste medalje s strani Tadeja Pogačarja, ter izrazili ponos za predstavljanje Slovenije na tokijskih olimpijskih igrah. Zahvalili so se tudi za topel sprejem na veleposlaništvu.

Na dogodku so imeli priložnost srečati tudi Hirakuja Nomuro, bivšemu učencu OŠ Brezovica pri Ljubljani, ki se je po izgubi očeta kot sirota preselil na Japonsko. Hiraku se je rodil v Sloveniji, mama mu je umrla kmalu po rojstvu, oče pa decembra za Covidom. Namestnik predsednik OKS Tomaž Barada mu je podelil podpisani dres slovenske košarkarske reprezentance, vodja Slovenske reprezentance g. Cerar pa muje v imenu OKS podelil določen socialni prispevek in srebrnik, na katerem je upodobljena figura g. Cerarja iz tekmovanja konja z ročaji.

Veseli smo bili, da je bila z nami tudi legenda slovenskega športa, g. Miroslav Cerar, ki je prejemnik dveh olimpijskih medalj na olimpijskih igrah v Tokiu 1964 (ene zlate in ene bronaste).  Veleposlanica dr. Polak Petrič je poudarila, da je Miroslav Cerar danes heroj, ko ponosno spremlja slovenske športnike; hodi na vse tekme, stiska pesti in jim želi najbolje; nič ga ne utrudi, samo da je lahko na prizorišču tekem.