Skoči do osrednje vsebine

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič s predsednikom republike Borutom Pahorjem

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister, pristojen za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič, se je danes srečal s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem.
Borut Pahor in Mark Boris Andrijanič med pogovorom sedita na foteljih, v ozadju sta zastavi Slovenije in EU

Predsednik republike Borut Pahor in minister, pristojen za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič | Avtor: UKOM

1 / 2

Minister Andrijanič je predsedniku republike predstavil načrte in prve rešitve, ki jih je Strateški svet za digitalizacijo pripravil za področja javne uprave in digitalne družbe, zdravstva, izobraževanja, gospodarstva in podjetniškega okolja, novih tehnologij in digitalne diplomacije. Minister meni, da mora digitalizacija postati naša nacionalna prednostna naloga in projekt, ki povezuje celotno družbo. Ob tem je minister Andrijanič predsedniku podrobneje predstavil tudi ukrepe digitalne preobrazbe, ki jim slovenski Načrt za okrevanje in odpornost v skladu z določili Evropske komisije namenja najmanj petino vseh izdatkov.

V pogovoru je predsednik Pahor ministra Andrijaniča seznanil z delovanjem Stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri predsedniku republike. Ta je v svojih priporočilih že do zdaj večkrat pozval vlado in pristojne, naj pri sprejemanju ukrepov za delovanje gospodarstva in družbe upoštevajo načela trajnostnega razvoja in določila Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. V tej luči je predsednik republike ministru predlagal, da bi v okviru Strateškega sveta za digitalizacijo oblikovali novo delovno skupino, ki bi skrbela za digitalizacijo in zeleni prehod. Minister Andrijanič se je strinjal s predsednikom republike, da je digitalizacija zelo pomemben vzvod za doseganje trajnostnega razvoja, in sprejel predsednikov predlog.

Minister Mark Boris Andrijanič in predsednik republike sta se strinjala, da je digitalizacija za Slovenijo izjemna priložnost. Dogovorila sta se tudi za redno sodelovanje Stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri predsedniku republike in Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo z namenom, da Slovenija obdobje gospodarskega okrevanja po epidemiji covida-19 čim bolje izkoristi za digitalizacijo in zeleni prehod ter spodbujanje trajnostnega razvoja v skladu s cilji podnebne politike.