Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. julija 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 15.23 se je nad slapom Rinka v Logarski dolini, občina Solčava, poškodovala planinka. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje in dežurna ekipa za reševanje v gorah Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Brnik, ki so planinko na kraju oskrbeli in jo s helikopterjem Slovenske vojske (SV) prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 11.29 se je v soteski Vintgar, občina Bled, odtrgala skala in poškodovala turistko. Gorski reševalci GRS Radovljica so na kraju oskrbeli hudo poškodovano turistko in jo v sodelovanju z dežurno ekipo GRZS z Brnika in helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v UKC Ljubljana na nadaljnje zdravljenje.

Ob 12.45 so se na poti na Jerebikovec, občina Kranjska Gora, planinci zgubili in zašli v neprehoden teren. Gorski reševalci GRS Mojstrana so z vrvno tehniko zaplezane spravili nazaj na prehoden teren. Vsi so bili nepoškodovani.

Ob 17.10 sta se na goratem območju Gozda Martuljka, občina Kranjska Gora, izgubila dva tuja planinca. Aktivirani so bili reševalci GRS Kranjska Gora, dežurna ekipa za posredovanje v gorah z Brnika in helikopter SV. Izgubljene pohodnike so izsledili in prepeljali v dolino.

Ob 18.45 se je na strmem pobočju Vratnika, občina Kranjska Gora, zaplezala večja skupina tujih planincev. Reševalci GRS Kranjska Gora so jih ustrezno opremili in pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.35 se je v zahodni steni Mangarta, občina Bovec, pri padcu poškodoval plezalec. Aktiviran so bili člani GRS Bovec in dežurna ekipa GRS iz Brnika s helikopterjem SV, ki pa zaradi močnega vetra ni mogel posredovati. Plezalec je kljub poškodbi skupaj s soplezalko počasi sam sestopal. Reševalci GRS Bovec so ga izpod stene z nosili prenesli do vozila reševalcev Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Tolmin, ki so ga oskrbeli.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 9.02 je na Šmarni gori v Ljubljani, med hojo oseba obnemogla. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tacen in Gorski reševalci Ljubljana, so obnemoglo osebo oskrbeli ter prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP UKC Ljubljana so onemoglo osebo oskrbeli ter prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 16.32 je na cesti iz Tenetiš proti Golniku, občina Kranj, voznik osebnega vozila izgubil nadzor nad vozilom in zapeljal v obcestni jarek. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so kraj prometno in požarno zavarovali, posuli iztekle tekočine in odklopili akumulator ter s tehničnim posegom dvignili avto iz jarka.

Ob 16.55 je izven naselja Mlaka, občina Radovljica, osebno vozilo zapeljalo in nasedlo na kamen. Gasilci PGD Podgora so vozilo dvignili, odmaknili skalo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.09 je na cesti iz Zatolmina proti Tolminskim koritom, občina Tolmin, padla kolesarka in se poškodovala. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin, usmerjali promet in počistili cestišče. Poškodovano kolesarko je v spremstvu ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) z Brnika v UKC Ljubljana prepeljala posadka s helikopterjem SV.

Izpostava Postojna

Ob 9.58 sta v krožišču na Istrski ulici v Kozini, občina Hrpelje - Kozina, padla dva motorista. Posredovali so gasilci PGD Materija, ki so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč ekipi NMP pri prenosu ene osebe do vozila. Pri padcu se je ena oseba težje poškodovala in je bila prepeljana v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Ob 11.16 sta v Petrinjah pri odcepu za Ocizlo, občina Hrpelje - Kozina, trčila osebno vozilo in motorist. Posredovali so gasilci PGD Materija, ki so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč ekipi NMP. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.25 je v Archinetovi ulici, občina Ljubljana, v kopalnici gorel ventilator in brisače. Gasilci GB Ljubljana so ogenj pogasili, prezračili stanovanje in stopnišče stanovanjskega bloka ter v kopalnici izklopili elektriko. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.37 je v naselju Preserje, občina Nova Gorica, zagorel starejši zapuščen kmetijski objekt velikosti 10 x 50 metrov. Požar, v katerem je pogorelo več starejših vozil in rezervnih delov za vozila, so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) in PGD Nova Gorica, PGD Dornberk in PGD Šempeter.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 21.51 sta v Ulici Jurija Papeža v Kranju v garažni hiši goreli osebni vozili. Vozili so gasilci GARS Kranj pogasili, okolico pregledali s termovizijsko kamero ter odklopili akumulator.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.34 je na avtocesti v bližini naselja Renkovci, občina Turnišče, zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je uničil osebno vozilo, so pogasili gasilci PGD Murska Sobota in Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava. Posledično pa je v bližini zagorela suha trava na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Dodatno so bili aktivirani gasilci PGD Renkovci in Turnišče, ki so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 17.15 je v Marezigah, občina Koper, zagorel kup narezanega vejevja. Gasilci JZ GB Koper in PGD Babiči so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.57 so v Prelogu ob Krožni poti, občina Domžale, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Ihan pogasili požar v gozdu na površini 12 kvadratnih metrov.

Ob 23.39 sta ob Mekinčevi ulici v Ljubljani goreli vrtni lopi, velikosti 2.5 X 3 metre. Lopi sta delno pogoreli. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 3.10 je na Krekovem trgu v Celju zagorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.38 je občan v kraju Lokve, občina Nova Gorica, naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja v primerno skladišče shranila topovski vžigalnik kalibra 100 mm, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 16.13 so kopalci na reki Soči v bližini Doblarja, občina Kanal ob Soči, našli neeksplodirana ubojna sredstva. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta odstranila in do uničenja na varno spravila topovsko granato kalibra 87 mm, mase 6,52 kg, italijanske izdelave, ročno bombo Sipa mase 0,52 kg, italijanske izdelave in ročno bombo Rhg, mase 1,2 kg, avstrijske izdelave. Vse najdbe so iz obdobja I. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 11.42 je na Slovenski cesti v Ljubljani voda iztekala v pritličnem stanovanju. Gasilci GB Ljubljana so zaprli glavni ventil, zatesnili cev iz katere je iztekala voda ter vodo izčrpali iz prostora.

Ob 13.47 je v Krojaški ulici v Ljubljani iz terase hotela sunek vetra odnesel senčnik, ki je pristal na strehi objekta in ogrožal mimoidoče. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom senčnik odstranili s strehe objekta ter ga vrnili lastniku.

Ob 21.44 je na Zaloški cesti v Ljubljani v prostorih avtopralnice zaradi tehnične okvare ene od čistilnih naprav voda zalila kletni prostor, v katerem se nahajajo sistem doziranja čistil in elektro peči. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo potopne črpalke iz prostora velikosti okoli dvanajst kvadratnih metrov izčrpali vodo, ki je segala do višine enega metra.

Izpostava Maribor

Ob 19.21 je v Gregorčičevi ulici v Mariboru z objekta viseč reklamni pano ogrožal mimoidoče. Gasilci JZ GB Maribor so pano odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.28 so na Trgu 4. julija v Dravogradu, občina Dravograd, gasilci PGD Dravograd pomagali reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra (ZRCK) Ravne na Koroškem pri prenosu obolele osebe iz prvega nadstropja stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v ponedeljek pozno popoldne, zvečer in v prvem delu noči na torek predvsem v zahodni polovici Slovenije možna krajevna neurja z močnimi sunki vetra in točo.

Ozračje se bo v drugi polovici noči umirilo.

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/