Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. julij 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.15 se je na Košutnikovem Turnu, občina Tržič, zaplezala in poškodovala planinka. Reševalci GRS Tržič so jo izvlekli iz grape in jo pripravili za transport s helikopterjem. Helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah z Brnika jo je prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 12.10 je planincu na poti proti Staničevem domu, občina Kranjska Gora, kamen poškodoval nogo. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana in helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah z Brnika. Poškodovanca je helikopter prepeljal v SB Jesenice.

Ob 11.59 je na Prešernovi koči Završnica, občina Žirovnica, planinko obšla slabost. Reševalci GRS Radovljica so jo oskrbeli ter jo pripravili za transport s helikopterjem. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah z Brnika jo je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 12.24 je v Tamarju pri Ratečah, občina Kranjska Gora, pohodnika obšla slabost. Reševalci GRS Rateče so poškodovanca prepeljali v Planico. Reševalci NMP Jesenice pa so ga prepeljali naprej v SB Jesenice.

Ob 13.32 je na Ledinah, občina Jezersko, planinko obšla slabost. Reševalci GRS Jezersko so jo oskrbeli in pripravili za transport s helikopterjem. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah z Brnika jo je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 18.23 je pri domu Savica, občina Bohinj, omagala planinka. Planinka je bila popolnoma izčrpana in z bolečinami v mišicah. Gorski reševalci GRS Bohinj so planinko na kraju oskrbeli in na klasični način pospremili v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.52 je na planinski poti na Skuto, občina Kamnik, zdrsnila planinka in si ob padcu poškodovala glavo. Posredovali so reševalci Postaje GRS Kamnik in helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah z Brnika. Poškodovanko so oskrbeli, z uporabo vitla dvignili v helikopter in jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.12 si je pri Šumnik ovem vodnem gaju v Lepeni, pohodnica zlomila gleženj. Reševalci GRS Bovec so jo oskrbeli in prenesli do ceste ter predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin.

Ob 16.44 je med Prisojnikom in Razorjem v občini Bovec onemogel tuji planinec. Aktivirani so bili reševalci GRS Bovec in helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za posredovanje v gorah z Brnika. Helikopter je planinca prepeljal v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 8.27 je na poti od Slemena proti Smrekovcu, občina Šoštanj, osebo med nabiranjem borovnic obšla huda slabost. Zaradi oddaljenosti lokacije in slabega signala mobilne telefonije so bili aktivirani reševalci GRS Postaje Celje, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šoštanj - mesto, PGD Topolšica ter policisti, ki so najprej poskusili locirati osebo, nato pa je bil aktiviran še helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Gorske reševalne službe Brnik. Oseba je bila najdena, nakar so jo s pomočjo vitla naložili v helikopter in prepeljali v Velenje, kjer so gasilci PGD Velenje zavarovali mesto pristanka helikopterja, od tam pa je bila z reševalnim vozilom reševalcev NMP Velenje prepeljana v SB Celje.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 11.50 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletel v Šmarje pri Jelšah. Prevzel je obolelo osebo in jo prepeljal v UKC Maribor. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so zavarovali pristanek helikopterja.

Izpostava Kranj

Ob 17.12 je žuželka pičila otroka na Sv Jakobu, občina Preddvor. Posredovali so gasilci GARS Kranj, ter reševalci NMP Kranj in otroka oskrbeli.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.45 je v Zalogu pri Moravčah, občina Moravče, nenadno obolela oseba. Reševalci NMP Ljubljana in gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so osebi nudili prvo pomoč z oživljanjem. Oseba je kljub hitri intervenciji reševalnih služb umrla na kraju dogodka.

Izpostava Maribor

Ob 13.29 se je v naselju Čadramska vas v občini Poljčane pri padcu z višine osmih metrov poškodovala oseba. Poškodovano osebo so do prihoda reševalcev NMP oskrbeli gasilci PGD Poljčane. Poletel je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor in poškodovano prepeljal v UKC Maribor. Gasilci so tudi zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Ptuj

Ob 12.54 so v naselju Spodnji Ključarovci v občini Ormož gasilci PGD Velika Nedelja in Ivanjkovci nudili prvo pomoč osebi, vse do prihoda reševalcev NMP Ormož.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.46 sta na Cesti talcev v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine, odstranili vozila s cestišča in nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri oskrbi ponesrečene osebe.

Ob 15.20 sta v naselju Dobrnež, občina Slovenske Konjice, v naletu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP Slovenske Konjice pri oskrbi ponesrečenih oseb.

Izpostava Koper

Ob 0.43 se je v Strunjanu zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Koper so vršili proti naletno varovanje in policistom pomagali usmerjati promet. Voznik je bil lažje poškodovan.

Izpostava Kranj

Ob 9.10 sta na cesti Šenčur–Velesovo, odcep Praprotna polica, občina Šenčur, trčila kombinirano vozilo in motorist. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, pomagali reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.48 sta na primorski avtocesti med cestninsko postajo Log in priključkom Brezovica, občina Log-Dragomer, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na osebnem vozilu in motociklu, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi dveh poškodovanih motoristov.

Ob 23.19 je na izvozu Rudnik v smeri Koper, občina Ljubljana, osebno vozilo trčilo v ograjo. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator in vozilo odstranili s prehitevalnega na odstavni pas. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Maribor

Ob 16.41 je na avtocesti med Framom in Mariborom osebno vozilo zdrsnilo s cestišča in na boku obstalo v jarku. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor so zavarovali kraj dogodka in vozilo z jeklenico izvlekli nazaj na cestišče. Voznik in potniki so bili nepoškodovani.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.44 sta na cesti Solkan–Plave v naselju Zagomila, občini Kanal, trčila osebno vozilo in motorist. Motorist je utrpel hude poškodbe. Gasilci PGE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovanemu motoristu. Posredoval je tudi helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik in poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 3.14 je na Ferrarski ulici v Kopru zagorelo v lokalu. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so gorečo omarico pogasili, med prezračevanjem pa odkrili še tri druga žarišča začetnih požarov.

Ob 5.48 je na Ferrarski ulici v Kopru ponovno zagorelo v lokalu. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so požarišče prekopali in zalili z vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.04 je ob Cesti v Mestni log v Ljubljani gorela vrtičkarska baraka velikosti 7x3 metre. Požar, ki je barako v celoti uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.27 je v kraju Domanjševci , občina Šalovci, zagorela balirka za baliranje slame na njivi. Požar so pogasili gasilci PGD Domanjševci in Šalovci.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 20.43 je v naselju Kameno, občina Šentjur, gorelo dračje in vejevje v bližini stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Šentjur in PGD Lokarje.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.34 je na križišču Šolske ulice in regionalne ceste Duplica–Kamnik, občina Kamnik, gorel reklamni pano ob cesti. Gasilci PGD Kamnik so ugotovili, da so zagorele smeti pod reklamnim panojem, požar pa se je razširil na plakat za promocijo cepljenja. Požar so pogasili ter preventivno ohladili še okolico.

Ob 19.04 so ob železniških tirih v naselju Zgornje Jarše, občina Domžale, gasilci PGD Jarše-Rodica in CZR Domžale pogasili tleče ostanke na manjšem nenadzorovanem kurišču.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ptuj

Ob 12.55 je v Ilčevi ulici na Ptuju zaradi okvare uhajal plin v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, počakali do prihoda strokovne službe Adria plina ter izmerili vsebnost plina v stanovanjski hiši ter jo preventivno prezračili.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Ob 15.17 je prišlo v naselju Polom, občina Kočevje, do izpada trafo postaje, ki z električno energijo oskrbuje 23 odjemnih mest. Tehnično okvaro odpravljajo dežurni delavci podjetja Elektro Ljubljana.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 14.16 so na Starovaški cesti v Žireh gasilci PGD Dobračeva nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.

Ob 21.45 je na Zlatem Polju v Kranju zaradi okvare na pomivalnem stroju iztekala voda iz zgornjega stanovanja spodnje stanovanje. Lastnik stanovanja je sam odklenil stanovanje, gasilci GARS Kranj pa so pomivani stroj umaknili in zaprli ventil.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.23 je v Nanoški ulici v Ljubljani v pritlično stanovanje zamakala voda iz stanovanja v prvem nadstropju. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in zaprli ventil dovoda vode v kuhinji. Voda je zalila kuhinjski in dnevni prostor v obeh stanovanjih, zato je bilo potrebno vodo odstraniti z vodnim sesalcem.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/