Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. julija 2021.

Potres

Ob 4.11 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje, zabeležili potres magnitude 1,2 v bližini Ivančne Gorice, 27 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ivančne Gorice in Šentvida pri Stični. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Neurja

V popoldanskih urah območja občin Kungote, Lovrenca na Pohorju, Maribora, Pesnice in Dravograda zajelo močno neurje. Meteorna voda je zalila kletne prostore stanovanjskega objekta, močan veter je razkril nekaj streh objektov ter podrl več dreves, nekatera so pri tem poškodovala vozila in objekte. V občini Lovrenc na Pohorju je toča povzročila precej škode na poljskih pridelkih ter poškodovala več avtomobilov in streh objektov. V večernih urah je zaradi udara strele zagorelo v naravi pri Vojkovi koči na Nanosu v občini Vipava. Gasilci osmih prostovoljnih in ene poklicne enote so posredovali na 24-tih lokacijah in opravljali posledice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 12.51 se je v naselju Predstruge, občina Dobrepolje, v kamnolomu poškodoval delavec. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Videm so nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 11.13 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu prepeljala s helikopterjem obolelo osebo iz naselja Sviščaki, občina Ilirska Bistrica, v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali mesto pristanka in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe v helikopter.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 20.57 je bila v Kranjski Gori pogrešana starejša oseba. Pri iskanju so poleg policistov sodelovali reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska gora, Mojstrana in Rateče. Osebo so našli in prepeljali v dom starejših občanov Viharnik v Kranjski Gori.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 21.57 se je v Izoli zgodila prometna nesreča, v kateri je bil udeležen motorist. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka. Reševalci NMP so oskrbeli poškodovanega motorista in ga prepeljali v Splošno bolnico (SB) Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.26 sta na križišču Topniške in Vilharjeve ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so posuli z vpojnimi sredstvi po vozišču razlite tekočine in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Maribor

Ob 15.09 je v bližini naselja Spodnje Partinje, občina Lenart, na avtocesti osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, pregledali vozilo zaradi iztekanja motornih tekočin in plinsko napeljavo. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.15 je na Vrtojbenski obvoznici, občina Miren-Vrtojba, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, rešili poškodovano osebo iz avtomobila in jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.21 je na cesti Črnomelj–Stari trg ob Kolpi, občina Črnomelj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem pri oskrbi ponesrečenca. Reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj so poškodovano osebo oskrbeli na kraju in jo odpeljali v Zdravstveni dom Črnomelj. Dežurni delavec cestnega podjetja je počistil cesto.

Izpostava Ptuj

Ob 9.26 sta v naselju Zagojiči, občina Gorišnica, na mostu čez dravski kanal trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozil rešili ukleščeni osebi, odklopili akumulatorja in z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Ptuj so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato na nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Ptuj. Vozišče so očistili delavci cestnega podjetja.

Ob 16.38 je v naselju Pavlovci, občina Ormož, tovorno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ormož so pomagali reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, prečrpali iztekajočo pogonsko gorivo in odklopili akumulator.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.14 je v Prušnikovi ulici v Ljubljani voznik osebnega vozila v vozilu zaznal vonj po zažganem. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.14 je na Cigaletovi ulici v Ljubljani zagorelo policijsko vozilo. Požar so pogasili očividci in policisti pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato preventivno pregledali vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.35 je ob Tovarniški cesti v Preboldu gorelo v bližini podjetja, v katerega se je valil dim. Požar so pogasili gasilci PGD Prebold - Dolenja vas - Marija Reka.

Ob 18.14 je na Cesti Kozjanskega odreda v Šentjurju gorel kup odpadkov na travniku blizu naselja. Požar so pogasili gasilci PGD Šentjur.

Izpostava Koper

Ob 13.09 je v naselju Pobegi, občina Koper, gorela suha trava pred ambulanto. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji.

Izpostava Kranj

Ob 16.45 je med Vopovljami in Lahovčami v občini Cerklje na Gorenjskem na polju gorela slama na njivi. Požar so pogasili gasilci PGD Lahovče, Zgornji Brnik in Cerklje na Gorenjskem.

Izpostava Ljubljana 

Ob 10.38 so ob Vojkovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili kup gorečega zelenega obreza in grmičevje na površini okoli šest kvadratnih metrov.

Ob 18.04 je v naselju Stanežiče, občina Ljubljana, ob železnici gorel kup trave. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.56 so v naselju Dolenje, občina Ajdovščina, zagorele bale sena. Požar, ki je zajel 20 bal sena, so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) in PGD Ajdovščina.

Izpostava Postojna

Ob 18.17 je v naselju Utovlje, občina Sežana, gorela suha trava v vinogradu. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Sežana in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana.

Izpostava Ptuj

Ob 11.44 je v naselju Vuzmetinci, občina Ormož, gorelo strnišče ob stanovanjski hiši. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Miklavž pri Ormožu.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 10.42 sta v ulici Košaški Dol v Mariboru pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojene.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.46 sta v naselju Volče v občini Tolmin v reki Soči pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstrani in do uničenja shranila na varno najdeno italijansko ročno bombo mase 0,52 kilogramov iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.35 je bil v ulici Meža v Dravogradu nad železniško postajo najden topovski projektil kalibra 37 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo so na kraju najdbe uničili pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije ter Gorenjske in Ljubljanske regije.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.12 sta se v naselju Lukavci, občina Križevci pri Ljutomeru, podrla električna drogova. Gasilci PGD Lukavci so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnih delavcev Elektra Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 21.09 so na Muzejskem trgu v Kopru ostale ujete osebe v dvigalu. Pred prihodom gasilcev JZ GB Koper so se osebe same rešile, gasilci so izklopili dvigalo in obvestili serviserja.

Izpostava Kranj

Ob 13.55 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo, dvigalo izklopili in o tem obvestili pristojni servis.

Ob 20.28 so v Ulici Janeza Puharja v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz dvigala in obvestili pristojni servis.

Ob 22.16 so v stanovanju na Cesti Jaka Platiše v Kranju gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom rešili otroka, ki se je zaklenil v kopalnico.

Ob 22.30 je v naselju Suha pri Predosljah v kleti stanovanjske hiše počila glavna vodovodna cev. Gasilci GARS Kranj so prečrpali približno 6 kubičnih metrov vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.37 so v Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica ob prisotnosti policistov s tehničinim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Nova Gorica do mrtve osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/