Skoči do osrednje vsebine

Eurimages vabi strokovnjake iz filmske industrije

Sklad Sveta Evrope za podporo evropskemu filmu Eurimages želi oblikovati bazen zunanjih strokovnjakov, ki bi sodelovali pri prihodnjih odločitvah o podporah filmskim koprodukcijam in drugim programom sklada.
Ženska s slušalkami upravlja s filmsko kamero.

Eurimages vabi strokovnjake iz filmske industrije, ki bi sodelovali pri prihodnjih odločitvah o podporah filmskim koprodukcijam in drugim programom sklada. | Avtor: Adobe Stock / GuruXOX

Razpis za interes zunanjih strokovnjakov je korak k reformi upravljanja Eurimagesa, ki bo začela veljati 1. januarja 2022. Eurimages bo v prihodnosti imel izvršni odbor, ki ga po rotaciji sestavlja ena tretjina držav članic, za hitre odločitve o dnevnem upravljanju sklada in upravni odbor, sestavljen iz vseh držav članic, ki bo opredelil politiko sklada in sprejel pravila za podporo ter proračun. Projekti, katerim bo sklad v svojih različnih programih namenil podporo, pa bodo izbrani s sodelovanjem neodvisnih zunanjih strokovnjakov iz filmske industrije.

V juniju je Upravni odbor sklada Eurimages na svoji 163. seji izmed 92 kandidatov podprl 49 projektov igranih filmov, vključno s 6 dokumentarnimi in 3 animiranimi filmi, v skupnem znesku 10.816.000 evrov. Med izbrane koprodukcije se je uvrstil tudi slovenski film Mož brez krivde režiserja Ivana Gergoleta in produkcijske hiše Staragara. Koprodukcija Slovenije, Italije in Hrvaške bo dobila podporo Eurimagesa v višini 140.000 evrov. Podporo bosta prejela še dva projekta, kjer je Slovenija manjšinski koproducent: hrvaški dokumentarec Izgubljeno sanjsko moštvo Jureta Pavlovića in srbski film Maje Miloš Razpoka v ledu.

Razpis za prijave strokovnjakov iz filmske industrije je objavljen na spletnem mestu Sveta Evrope.