Skoči do osrednje vsebine

Sprejem ASEF štipendistov pri ministrici dr. Heleni Jaklitsch

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu sprejela štipendiste Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), ki v teh tednih v Sloveniji nabirajo nova znanja in izkušnje, obenem pa raziskujejo in spoznavajo domovino svojih prednikov.
Stojijo.

Ministrica dr. Jaklitsch z udeleženci. | Avtor: USZS

Današnjega sprejema pri ministrici dr. Jaklitsch so se, poleg osmih štipendistov iz Argentine, Kanade, Nemčije in ZDA, udeležili tudi predstavniki organizacije ASEF in mentorji, in sicer soustanovitelj, ASEF profesor in izredni profesor računalništva na Univerzi Stanford v ZDA dr. Jure Leskovec, soustanovitelj ASEF Slovenija, ASEF profesor in docent na Oddelku za strojništvo in vesoljski inženiring na Univerzi Princeton v ZDA dr. Andrej Košmrlj, ASEF mentor v Sloveniji in redni profesor za pravo človekovih pravic, državno pravo in upravno pravo na Evropski pravni fakulteti Nove univerze dr. Jernej Letnar Černič, predstojnik Kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana doc. dr. Andrej Kansky, dr. dent. med. ter drugi aktivni člani Fundacije.

Štipendisti so z ministrico v prijetnem pogovoru delili svoje zgodbe in izkušnje, izpostavili so, da jim izmenja veliko pomeni, ne le zaradi širjenja svojih poklicnih in študijskih znanj in veščin, temveč tudi zato, ker je prav zaradi prihoda v Slovenijo marsikdo začutil to povezanost s svojimi koreninami in s Slovenijo ter začel iskati stike s tu živečimi sorodniki. Mentorji so izpostavili, da tovrstno povezovanje plemeniti tudi slovenski znanstveni prostor, izmenjava znanj pa tudi pogledov na različna vprašanja je namreč zelo dobrodošla in daje dodano vrednost.

Ministrica dr. Jaklitsch je poudarila, da urad podpira delovanje ASEF in pozdravlja tovrstne izmenjave, ki so več kot le izobraževalno usmerjene. »Tu ne krepijo le svojega znanja s slovenskimi mentorji, ampak, kar je tudi izredno pomembno, krepijo povezanost s Slovenijo,« je izpostavila ministrica. Gostom je tudi na kratko predstavila delovanje urada ter njegovo vlogo pri povezovanju slovenskih rojakov v zamejstvu in po svetu z matično domovino.   

Po sprejemu je sledila novinarska konferenca na kateri je občutke po današnjem sprejemu strnila ministrica dr. Jaklitsch, dr. Leskovec je predstavil štipendijski programi fundacije, ki jih finančno podpira tudi Urad. Ena izmed štipendistk in mentorja, dr. Košmrlj in dr. Letnar Černič, pa so predstavili svoje dosedanje izkušnje in pomen tovrstne izmenjave za njihovo profesionalni razvoj kot tudi mreženje in ohranjanje stika s Slovenijo. Štipendistka iz Argentine je izpostavila, da je zelo vesela, da je lahko danes na sprejemu pri ministrici ter dodala, da »nisem pričakovala, da se bomo tako dolgo pogovarjali, kot bi se poznali že dolgo, nismo pričakovali takšne dobrodošlice.«

O organizaciji ASEF

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je bila ustanovljena 23. februarja 2014 v San Franciscu. Prizadeva si za »kroženje možganov« med Slovenijo in tujino. Vključuje mrežo več kot 50 slovenskih profesorjev, ki delujejo na več kot 45 univerzah v ZDA, Kanadi, Avstraliji, Veliki Britaniji, Avstriji, na Novi Zelandiji in Danskem. S štipendijam za potomce slovenskih izseljencev iz ZDA in drugih držav, ki prihajajo v Slovenijo na 10-tedenski raziskovalni obisk ali na obisk podjetja dajejo priložnost, ki jim omogoča, da napredujejo v kariernem smislu in osebno rastejo ter ob tem spoznavajo domovino svojih prednikov in vzpostavijo nove povezave, ki se ohranijo ter nadaljujejo tudi po izvedenem obisku.

V letu 2021 je bilo v okviru ASEF štipendijskega programa izbranih 12 izjemnih mladih posameznikov slovenskih korenin, ki živijo v tujini, da obiščejo Slovenijo. Osem štipendistov je trenutno v Sloveniji, trije pridejo avgusta ali septembra, zadnji štipendist (iz Avstralije) pa bo obisk najverjetneje izvedel v začetku naslednjega leta.