Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. julija 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 14.30 je na gori Kotliči v Kamniško-Savinjski Alpah omagal planinec. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje in dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik, ki so planinca s helikopterjem Slovenske vojske varno prepeljali v dolino.

Izpostava Kranj

Ob 9.40 si je na Komni, občina Bohinj, planinka poškodovala gleženj in ni mogla sestopiti. Reševalci GRS Bohinj so jo skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik oskrbeli in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v SB Jesenice.

Ob 11.33 je na območju Bovškega Gamsovca, občina Kranjska Gora, omagal planinec. Gorski reševalci GRS Mojstrana so skupaj z dežurno ekipo za reševanje v gorah GRS Brnik in helikopterjem Slovenske vojske onemoglega planinca prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 16.04 si je v kolesarskem parku v Kranjski Gori kolesar pri padcu poškodoval glavo. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so ga na kraju oskrbeli in prenesli v dolino. Predali so ga reševalcem NMP Jesenice, ki so ga nato odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 19.10 je v bližini naselja Leše, občina Tržič, jadralna padalka zasilno pristala na drevesu. Gorski reševalci GRS Tržič so padalko nepoškodovano s pomočjo vrvne tehnike rešili z drevesa in na klasičen način pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.06 je pod Mrzlim vrhom, občina Tolmin, na drevesu zasilno pristala jadralna padalka. Gorski reševalci GRS Tolmin so nepoškodovano padalko rešili z drevesa in jo prepeljali v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 16.42 je v naselju Podgora, občina Dobrepolje, oseba pri čiščenju žleba padla z lestve na balkon in si težko poškodovala gleženj. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Videm so poškodovani osebi nudili prvo pomoč ter prenos do reševalnega vozila Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana. Reševalci so osebo dokončno oskrbeli ter prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 14.05 je v naselju Kriška vas, občina Ivančna Gorica, občanka padla s kolesom in se poškodovala. Gasilci PGD Kriška vas so do prihoda reševalcev NMP ZD Ivančna Gorica poškodovanki nudili prvo pomoč. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 9.00 sta v kraju Čatež ob Savi, občina Brežice, na uvozu na avtocesto v smeri Ljubljane trčila osebno in tovorno vozilo. Lažje poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Brežice. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali mesto nesreče in odklopili akumulatorja.

Izpostava Celje

Ob 17.57 sta na Celjski cesti v Velenju trčili osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanca. Reševalci NMP Velenje so poškodovanega voznika prepeljali v SB Celje.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.17 je pred odcepom za Kuzarjev Kal na cesti Novo mesto – Mirna Peč, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in obstalo na brežni. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin, s tehničnim posegom iz vozila rešili nezavestno osebo in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Novo mesto, ki so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.50 je na cesti Ravnica–Trnovo, občina Nova Gorica, zagorelo v predelu motorja osebnega vozila. Požar je pogasil lastnik sam, gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica pa so motor ohladili in opravili pregled motornega dela vozila.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 7.54 so v naselju Loka v občini Koper zagoreli pragovi železniške proge. Pred prihodom gasilcev na kraj je z gašenjem požara pričel že delavec Slovenski železnic. Požar so dokončno pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

Ob 17.45 so v ulici Kampolin v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper in PGD Piran pogasili goreče trstičje in travo ob baraki.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.05 je v naselju Topol, občina Medvode, zagorelo seno na površini okoli 30 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Sora in Preska-Medvode.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 4.24 je na Belem križu v Piranu, na avtobusni postaji  gorel koš za smeti. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.00 je na ulici Zvezda v Ljubljani gorel zabojnik. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana - Šentvid so požar pogasili in razkopali žarišče.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 11.47 je na Parmovi ulici v Vojniku občanka v stanovanju zaznala vonj po plinu. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka in izmerili morebitno prisotnost plinov, ki pa ni pokazala povišane koncentracije plinov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 18.09 je na Streliški ulici v Kamniku voznik osebnega vozila trčil v potopni stebriček in pri tem poškodoval blok motorja. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, posuli absorbent po izteklih motornih tekočina in skupaj z dežurnimi delavci KP Kamnik sanirali potopni stebriček. Iztekle motorne tekočine bo očistil koncesionar občine.

Izpostava Postojna

Ob 14.13 je med Divačo in Gornjim Ležečim, občina Divača, občinska redarka naletela na tri dvesto litrske sode, iz katerih je iztekla manjša količina neznane snovi, najverjetneje rabljeno motorno olje. Gasilci GZRS Sežana so sode postavili pokonci na plastično folijo. Podjetje Saubermacher bo sode odstranilo jutri dopoldne. O dogodku je bila obveščena policija.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Ob.9.30 je na območju občine Gorenja vas-Poljane prišlo do prekinitve telekomunikacijskih storitev. Okvaro odpravljajo pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.18 je v naselju Klek v Trbovljah prišlo do okvare javnega vodovoda, zaradi česar je bilo okoli 30 odjemalcev brez pitne vode. Napako so odpravili delavci JPK Trbovlje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.43 so v Ulici Staneta Rozmana v Murski Soboti v večstanovanjskem objektu gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili osebi.

Izpostava Trbovlje

Ob 5.54 so na ulici Grča, na Dolu pri Hrastniku v občini Hrastnik, Gasilci PGD Hrastnik nudili pomoč NMP Hrastnik pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/