Skoči do osrednje vsebine

Sporočilo za javnost

Urad vlade za komuniciranje (UKOM) je moral zaradi začasnega zadržanja izvršitve Uredbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) žal danes zavrniti izplačilo za domnevno opravljanje javne službe STA v mesecu juniju. Uredba je UKOM-u dajala namreč pravno osnovo za financiranje STA.

Kot je namreč znano, direktor STA Bojan Veselinović več mesecev ni želel priznati UKOM-a kot predstavnika ustanovitelja. Šele po sprejemu te Uredbe je pristal na pogovore in pripravo nove pogodbe za izvajanje javne službe STA.

UKOM sicer zavrača neresnične navedbe direktorja STA Bojana  Veselinovića, češ da UKOM v pogajanjih ni upošteval »ene same naše ključne pripombe«. Ker gre za podtikanje, objavljamo dva dopisa direktorja Veselinovića, v katerih pošilja na UKOM cenik stroškov posameznih storitev javne službe. Po prvem dopisu je bil prav UKOM tisti, ki je direktorja Veselinovića opozoril, da je nerazumna postavka strošek celotne novice, ki je bila po njegovi oceni enaka strošku samo povzetka te novice. V dodatnem dopisu se nam je direktor Veselinović celo zahvalil, da smo ga na to opozorili in poslal nov strošek celotne novice, in sicer skoraj za 1/3 višji znesek - 26 €. Ne glede na to, da se je strošek občutno povečal, je UKOM tudi to upošteval. Pri ceni povzetkov pa je UKOM v celoti upošteval postavko, ki jo je poslal direktor Veselinović za povzetke pri radijskih novicah. Nerazumno bi namreč bilo, da je povzetek radijske novice, ki vsebuje tudi dodaten audio del, cenejši od enakega povzetka novice v slovenskem jeziku.

Ne glede na to, da je Uredba zadržana, pa še vedno veljajo zakonski okviri, v okviru katerih mora STA opravljati javno službo, česar trenutno žal ne opravlja, saj nobenemu mediju ne dovoli uporabljati storitev iz naslova javne službe, ki morajo biti brezplačne. Od vsakega medija namreč zahteva, da pred uporabo teh storitev podpiše z STA tržno pogodbo, kar je evidentna kršitev zakon.

UKOM je sicer pričakoval, da se bo s podpisom pogodbe in sprostitvijo sredstev ta teden uredilo nemoteno financiranje STA v skladu z zakonskimi omejitvami. Očitno pa želja direktorja Veselinovića ni nemoteno in transparentno financiranje. Če se je direktor Veselinović premislil in priznava UKOM kot predstavnika ustanovitelja tudi brez Uredbe, pa se seveda lahko podpiše v luči novih okoliščin v tem delu prilagojeno pogodbo. Nikakor pa se pogodbe ne more spreminjati v delih, ki so določeni in pogojeni z Zakonom o STA in PKP7.