Skoči do osrednje vsebine

Spominski skok padalcev na letališču v Cerkljah ob Krki

Na letališčih v Cerkljah ob Krki in Prilozju pri Metliki so včeraj v počastitev spomina na 100. obletnico rojstva izraelske narodne herojinje Hane Seneš ter v spomin na skupen boj proti nacizmu in fašizmu med drugo svetovno vojno zaznamovali dan slovensko-izraelskega prijateljstva.

Na letališču v Cerkljah ob Krki so včeraj in danes v dopoldanskih urah spominski skok s padalom, imenovan Nebeška strela, izvedli slovenski, izraelski, hrvaški, britanski in madžarski padalci.

Predsednik republike Borut Pahor je na včerajšnji slovesnosti v Prilozju ocenil, da gre za ohranjanje dediščine boja proti nacizmu in fašizmu, ki predstavlja enega od temeljev slovenske identitete, ter dodal, da so Hanina zgodba, njen neukrotljivi duh, skupaj z ganljivim dnevnikom in poezijo, ki ju je pisala, danes navdih vsem, ki se upirajo sovraštvu in zatiranju. Obenem je po besedah predsednika Boruta Pahorja Hana tudi oseba, ki simbolno povezuje slovenski in izraelski narod.

Hana Seneš je bila ena od 26 Judov, ki se je prostovoljno vključila v britanske obrambne sile in se izučila za padalko, da bi pomagala preprečiti deportacijo madžarskih Judov v taborišča. V misiji še s tremi tovariši je 13. marca 1944 s padalom skočila na osvobojeno ozemlje v Beli krajini in pristala v vasici pri Metliki na območju, ki so ga varovali partizani. Nekaj dni po pristanku so izvedeli, da so Nemci že okupirali Madžarsko, zato je ostala s partizani in domačini. Kot angleška vojakinja se je potem iz Bele krajine odpravila peš preko Hrvaške do Budimpešte, kjer jo je junija 1944 na madžarski meji ujela policijska žandarmerija. Bila je obsojena na smrt in 7. novembra 1944, pri 23 letih, umrla ter postala simbol upora in poguma.

Včeraj sta zbrane na slovesnosti v Prilozju nagovorila tudi Martina Legan Janžekovič, podžupanja Občine Metlika, in Eyal Sela, veleposlanik Države Izrael. Oba sta izrazila željo, da bi prireditev na športnem letališču v Prilozju postala tradicionalna.

Tokrat ne gre za prvo počastitev spomina na narodno herojinjo in pesnico Hano Seneš. Na letališču v Prilozju pri Metliki je bil 17. julija 2011 izveden spominski skok ob njeni 90. obletnici rojstva.

V kulturnem programu so slovenski in izraelski umetniki interpretirali Hanine pesmi, slovesnost pa so sklenili tamburaši metliške folklorne skupine Ivan Navratil Metlika.

Vkrcanje padalcev v letalo C-130 hercules

Vkrcanje padalcev v letalo C-130 hercules | Avtor: Borut Podgoršek

1 / 2