Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch sprejela maturante slovenskega srednješolskega tečaja iz Argentine »RAST 50«

Danes je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu sprejela maturante Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka RAST 50 iz Argentine, ki te dni zaključujejo pettedenski obisk Slovenije.
Med pogovorom, ministrica slikana v hrbet, mladi iz Argentine - dekleta v modrih oblekah, fantje v belih srajcah.

Ministrica z mladimi iz Argentine. | Avtor: USZS

Ministrica dr. Jaklitsch jih je z veseljem pozdravila na uradu, se z njimi pogovorila, jih povprašala, kako si bodo zapomnili tedne, ki so jih preživeli v Sloveniji. Prav tako jim je položila na srce, da naj ostanejo zvesti slovenskemu narodu, slovenski besedi in naj ohranjajo dediščino svojih dedkov in pradedkov. Z veseljem se je tudi spomnila srečanja z njimi pred nekaj leti v Argentini, ko jih je obiskala na srednješolskem tečaju ter jim v okviru pouka zgodovine približala dogajanje, povezano s nastajanjem samostojne Slovenije. Današnje prijetno srečanje so mladi popestrili tudi z delčkom iz njihovega nastopa, ki ga vsaka skupina Rasti pripravi za obisk v Sloveniji, z ubrano deklamacijo in z lepo odpeto pesmijo.

50. jubilejno RAST sestavlja 17 mladih nadobudnih rojakov slovenskih korenin. Vrsto let so sobote namenili uram slovenskega jezika, kulture in zgodovine, v zadnjem letniku pa so se, kot mnoge generacije pred njimi, odpravili v kraje svojih (pra)dedkov in (pra)babic oziroma kot so sami povedali, v eno od svojih dveh domovin, v Slovenijo. Poseben pečat daje tudi dejstvo, da so prispeli le nekaj dni pred 30. obletnico naše države, ki je bila dolga leta velika želja naših rojakov, ki so svoj drugi dom našli v tej južnoameriški državi, k njeni ustanovitvi, priznanju in uveljavitvi pa so tudi aktivno in z vsemi svojimi močmi prispevali. Tako je bilo še toliko bolj čustveno, ko so na državni proslavi ob dnevu državnosti v videu pozdravili tudi letošnji maturantje.

Srednješolci, ki bodo konec leta zaključili tečaj, so več kot mesec dni raziskovali Slovenijo, se srečali s svojimi sorodniki, s svojim dovršenim in izredno srčnim nastopom obogatili več prireditev, med drugim so bili tudi del letošnje prireditve Dobrodošli doma z naslovom »Sloveniji za 30 let«, dobršen del svojega obiska pa so namenili tudi še dodatnem izpopolnjevanju slovenskega jezika na Mladinski poletni šoli, ki jo organizira Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik. Kot so sami povedali, je za njimi izredno lepa izkušnja in že zdaj obljubljajo, da bodo tudi po koncu tečaja ostali aktivni člani slovenske skupnosti v Argentini in seveda, da se v Slovenijo še vrnejo.