Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. julija 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.09 je v Debelakovi smeri v Veliki Mojstrovki, občina Kranjska Gora, na alpinistko padel kamen. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Rateče in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanko na kraju oskrbeli in jo dvignili v helikopter Slovenske vojske ter prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 13.52 se je pod Malim vrhom, občina Jesenice, pri sestopu poškodovala planinka. Oskrbeli so jo reševalci GRS Jesenice in dežurna ekipa GRS Brnik ter jo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.49 je na poti iz Žrela proti Storžiču, občina Tržič, pohodnik našel truplo. Posredovali so gorski reševalci GRS Tržič in helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah, ki je truplo prepeljal v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.18 si je na vrhu Matajurja v občini Kobarid pohodnik zlomil nogo. Aktivirani so bili člani GRS Tolmin in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS na Brniku. Poškodovanemu so imobilizirali zlomljeno nogo z vakuumsko opornico in ga z helikopterjem SV prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

Ob 17.12 je na poti od Krnskih jezer proti Lepeni, občina Bovec, obnemogel planinec. Posredovali so člani GRS Bovec in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS na Brniku. Planinca so prepeljali v ljubljanski UKC.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 20.21 se je v kampu v Izoli utapljala oseba. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP), ki so osebo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.18 so Na Gortini, občina Muta, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vuzenica, v iskalni akciji na reki Dravi našli mrtvo osebo, ki je bila pogrešana od sredine prejšnjega tedna.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.59 sta v naselju Radna, občina Sevnica, trčili osebni vozili. V nesreči so bile poškodovane tri osebe. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz avtomobila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulatorja, preprečili iztek motornih tekočin, očistili cestišče ter nudili pomoč reševalcem, avto vleki in policiji. Reševalci NMP Sevnica so eno osebo oskrbeli na kraju nesreče, dve pa prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 17.49 se je v naselju Šentjanž nad Štorami v občini Štore zgodila prometna nesreča v kateri je bil udeležen motorist. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi in reševalcem NMP ki so oskrbeli poškodovano osebo in jo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 15.23 je v naselju Podljubelj, občina Tržič, voznik osebnega vozila zapeljal na brežino in se prevrnil na streho. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev. Vozilo je na kolesa postavil voznik mimo vozečega tovornega vozila.

Ob 16.47 se je v naselju Zgornje Bitnje, občina Kranj, zgodila prometna nesreča dveh osebnih vozil. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulator ter sanirali razlite tekočine po cestišču.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.45 je v naselju Markovo, občina Kamnik, s kolesom padla mladoletna oseba in se poškodovala. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so nudili pomoč NMP Kamnik pri oskrbi otroka in policiji pri ogledu kraja dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.26 so v križišču med Cesto IX. Korpusa in Cesto IV. Prekomorske brigade, občina Ajdovščina, povozili peško. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega doma (ZD) Ajdovščina, ki so poškodovanko na kraju oskrbeli in jo odpeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Ob 12.17 sta v Volčja Dragi, občina Renče – Vogrsko, v križišču trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica, ki so poškodovanega motorista odpeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Ob 12.20 je v Gaberjah, občina Ajdovščina, padel kolesar in si poškodoval glavo. Gasilci GRC Ajdovščina so ga na kraju nesreče oskrbeli, reševalci NMP Nova Gorica so ga odpeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Ob 14.14 je na cesti med Logom pod Mangartom in Predelom, občina Bovec, padel motorist in se poškodoval. Gasilci iz PGD Bovec so nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin, nevtralizirali razlite tekočine in nudili pomoč pri transportu do helikopterja Slovenske vojske (SV) z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), s katerim so ponesrečenca odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 12.45 sta v Spodnji Hajdini, občina Hajdina, trčili dve tovorni vozili in poškodovali drog javne razsvetljave. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj prometne nesreče, počistili iztekle motorne tekočine, prečrpali okoli sto petdeset litrov hidravlične tekočine, pomagali vlečni službi pri odstranjevanju poškodovanih vozil ter skupaj z upravljalcem cest počistili cestišče. Eno poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.47 je v Spodnji Vižingi, občina Radlje ob Dravi, prišlo do prometne nesreče z udeležbo kombiniranega in osebnega vozila. Gasilci PGD Radlje so s tehničnim posegom iz avtomobila rešili ukleščeno osebo, zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji. Trije udeleženci prometne nesreče so bili z reševalnim vozilom odpeljani v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Brežice

Ob 4.57 je pri kraju Jelovec, občina Sevnica, zaradi skale na železniški progi iztiril potniški vlak. V nesreči se ni nihče poškodoval. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj nesreče, preprečili iztekanje pogonskega goriva in motornega olja ter preventivno postavili vodno zaveso na reki Mirni.

Požari v objektih

Izpostava Postojna

Ob 20.28 je v naselju Lokev, občina Sežana, gorela plinska jeklenka. Občan je požar pogasil sam, gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Lokev so zapri ventil in pregledali plinsko jeklenko.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.27 je gorel papir v smetarskem tovornem vozilu komunalnega podjetja na Kumerjevi ulici v Ljubljani. Voznik je tovor stresel na makadamsko pot, kjer so ga pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.29 je na avtocesti Novo mesto - Ljubljana pri priključku Trebnje vzhod, občina Trebnje, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj in pogasili požar. Delavci Direkcije za avtoceste republike Slovenije (DARS)-a so usmerjali promet in očistili cestišče.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.42 je na Prvomajski ulici v Solkanu, občina Nova Gorica, gorelo ob varovalni ograji dvorišča podjetja Kurivo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili suho travo in lesene palete.

Izpostava Postojna

Ob 11.38 je na Kolodvorski cesti v Postojni gorela deponija hlodovine. Gasilci PGD Postojna so požar omejili, s pomočjo gozdarskega dvigala hlodovino premetali ter dokončno pogasili. Nastala je materialna škoda. O dogodku je obveščena policija.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.48 je v Brilejevi ulici v Ljubljani v kleti garaže gorel zabojnik za papir. Gasilci PGD Dravlje in GB Ljubljana so pogasili požar in pregledali okolico.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 8.18 je bilo na gradbišču v semedelskem mandraču, občina Koper, najdeno neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta topovsko granato, francoske izdelave iz 2. svetovne vojne, kaliber 120 mm prevzela in jo prepeljala v ustrezno skladišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.23 so v kraju Testeni v občini Kanal ob Soči pri zemeljskih delih naleteli na topovsko granato, kalibra 100 mm, mase 11 kg, avstrijske izdelave in 2 ročni bombi sipa, skupne mase 1,04 kg, italijanske izdelave. Najdbe izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne. Posredovali so pripadniki Državne enote za NUS Severnoprimorske regije, ki so nevarne najdbe odstranili in shranili v ustrezno skladišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.02 je občan v gozdu pri naselju Podturn pri Dolenjskih Toplicah, občina Dolenjske Toplice, ob pohodniški poti na Pogorelec, našel neeksplodirana ubojna sredstva. Nevarne najdbe, šest minometnih min kalibra 45 mm, minometno mino kalibra 81 mm, več kosov vžigalnikov, potisnih nabojev ter ojačevalcev eksplozije, vse ostanek druge svetovne vojne, nemške in italijanske izdelave, so pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije odstranili, ustrezno zavarovali in uničili na kraju. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 22.25 so na Leskovški cesti v Krškem, gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem je bila mrtva oseba.

Izpostava Celje

Ob 3.50 se je v Malih Rodnah, občina Rogaška Slatina, na cesto padlo drevo. Gasilci PGD Rogaška Slatina so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.27 so na Topniški ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana nudili pomoč oboleli občanki, ki je padla v stanovanju.

Ob 10.39 so v naselju Slape v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do obnemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 21.25 so v ulici Ob bregu v Mariboru gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor zaprli ventil za vodo in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.00 so v naselju Gresovščak občina Ljutomer, gasilci PGD Gresovščak odstranili podrto drevo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/